home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Fussunk együtt!
KISS Tamás
2014.04.09.
LXIX. évf. 15. szám
Fussunk együtt!

Magyarkanizsán igazán nagy hagyománya van már a futásnak, legyen szó versenysportról vagy akár hobbiszerű egészségmegőrző időtöltésről. Amellett, hogy a magyarkanizsai töltésen már nem lehet úgy elmenni, hogy ne látnánk legalább egy tucat kocogó embert, ez a város ad otthont annak a tradicionális nemzetközi úszó- és futómaratonnak, amely az idén immáron 33. alkalommal kerül megrendezésre. Sátai Róberttel, a Magyarkanizsai Maratonfutók Egyesületének elnökével a futás szépségeiről, a klub jelenéről és a maraton jövőjéről beszélgettünk.

• Mikor alakult meg a klub, és pontosan milyen céllal?

— A Magyarkanizsai Maratonfutók Egyesülete 2013. április 1-jén alakult meg. Fontos azonban kiemelni, hogy a magyarkanizsai futóbarátok köre már több mint negyven éve tevékenykedik, s az ő kezdeményezésének köszönhetően született meg annak idején a maraton gondolata is. A klubnak jelenleg negyven tagja van, a legfiatalabb hét-, a legidősebb hatvanöt éves. A célunk az volt, hogy megadjuk a község futóinak azt a lehetőséget, hogy részt vegyenek egy-egy hazai vagy akár külföldi versenyen. Tavaly huszonkét versenyen indultunk körülbelül harminc futónkkal. Nagyon nagy öröm számomra, hogy ezeken a versenyeken összesen tizenhat arany-, tizenöt ezüst- és tizennyolc bronzérmet szereztünk.

• Miért kellett tavalyig várni a klub megalapításával?

— Úgy gondoltam, ahhoz, hogy részt tudjunk venni különféle eseményeken, bizony anyagi támogatás is kell. Régebben voltak vállalatok, amelyek felkarolták a futókat, az utóbbi időben azonban mindehhez pályázni kell, amihez elengedhetetlen egy szervezet megléte. Egy-egy versenyre eljutni költséges, nevezési díjak is vannak, és ezeket eddig ki-ki a saját zsebéből fizette. A pályázatok által pedig nemcsak új eszközökre tudunk szert tenni, hanem több helyre is el tudunk jutni.

• Milyen egyéb eseményekkel büszkélkedhet a klub a maratonon kívül?

— Először is kiemelném a január 1-jei évkezdő futásunkat, amely inkább öröm- vagy közösségépítő futásnak nevezhető, itt ugyanis nem a versenyszellem, hanem a barátkozás kerül előtérbe. Ezt követi az áprilisi kisebb, öt-tíz kilométeres közös futás a magyarkanizsai töltésen a klub megalapításának évfordulóján. Utána jön az úszó- és futómaraton, amelyen csaknem hatvanan-hetvenen szokták képviseltetni magukat. Az év végén pedig a Mikulás-futás elnevezésű össznépi sporteseményünk kerül megrendezésre. Ilyenkor előkerülnek a Mikulás-jelmezek, valamint a műszakállak, ezzel igyekszünk megteremteni az alkalomhoz illő mókás hangulatot. A kisgyerekeknek cukorkával kedveskedünk, ami szimbolikus ugyan, de annak a célnak megfelel, hogy együtt legyünk és együtt örüljünk az ünnepek előtt. Tavaly már ezen az eseményen is csaknem százan futottunk.

• Tavaly módosulnia kellett a tradicionális Horgos—Magyarkanizsa útvonalnak. Az idén milyen kilátásokkal vágtak bele a maraton szervezésébe?

— Az év eleji közgyűlésen beszélgetés folyt az idei maratonról, amely augusztus 9-én kerül megrendezésre. A bizottság sajnos még nem tudta eldönteni, hogy mely távon legyen a futás, mivel a Horgos—Magyarkanizsa szakasz regionális út, amelyre immár új törvényi előírások vonatkoznak. Már megkezdtük annak a felmérését, hogy mekkora költséggel járna, ha a régi útvonalon maradna a verseny. Találtunk egy zombori céget, mely 1,2 millió dinárban határozta meg ennek a tervnek az elkészítését, illetve az útlezárás költségeit. A rendezvényre sajnos a legjobb szándékkal sem tudunk ekkora összeget fordítani. Tavaly is 1 millió dinárból gazdálkodtunk, amelybe beletartozott a futóknak szánt póló, ásványvíz, banán és szendvics. Tehát még ha kifizetnénk is a terveket és az egyéb költségeket, sajnos már semmi nem maradna a versenyzőknek.

Éppen ezért úgy gondolom, hogy sajnos az idén is el kell térnünk a hagyományos útvonaltól, ellenben tudunk mást kínálni. Egyelőre ezzel kapcsolatban megoszlanak a vélemények, némelyek szerint a töltésen kellene futni, mások szerint pedig utcai versenyt lehetne szervezni. Én úgy gondolom, hogy a helyszíntől függetlenül a hangsúly ismét a futáson lesz, illetve azon, hogy mindenki jól érezze magát. Remélhetőleg a megmérettetés pontos helyszínét is hamarosan meg fogjuk hirdetni. Mindenkit szeretettel várok a maratonra akár futni, akár szurkolni, akár tagosodni. Fussunk együtt!

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..