home 2024. május 04., Mónika napja
Online előfizetés
Fuss a történelmen át!
Szakáll Laura
2023.08.31.
LXXVIII. évf. 35. szám
Fuss a történelmen át!

Több mint 1300-an neveztek be a 6. Szabadkai Félmaratonra, melyet a hétvégén tartottak meg a városnapi rendezvénysorozat részeként. A gyermekfutam versenyzőivel együtt 2000-nél is többen futottak vasárnap délelőtt az extrém hőség ellenére.  

A nagyszabású sportesemény az ország második legtömegesebb utcai futóversenyévé nőtte ki magát, külföldről, főleg a környező országokból is évről évre többen neveznek be. A félmaraton az egészséges életmódot, a rendszeres testmozgást népszerűsíti, emellett a város gazdag épített örökségére is ráirányítja a figyelmet. Az idén a Szabadkai Városi Múzeum került a fókuszba, mivel 130 éves fennállását ünnepli. Ez az épület került az érmekre is. Az évforduló tiszteletére 130 galambot engedtek szabadon a start pillanatában.

A félmaratont a helyi Horizont Sportegyesület rendezte. Jovica Ilić szervező kiemelte, hogy a versennyel folytatják az egészséges életmód és a sport népszerűsítésének küldetését. Mint mondta, az idén 1350 résztvevő volt. A korábbi évekhez hasonlóan a legtöbb versenyző a környező országokból jött, elsősorban Magyarországról, Horvátországból, Montenegróból. Az idén Európából, a skandináv országokból is érkeztek, meg Németországból és Ausztriából.

Az eseményt Stevan Bakić nyitotta meg. Szabadka polgármestere hangsúlyozta, büszkeséggel tölti el, hogy a belgrádi után Szabadka a házigazdája az ország második legnagyobb utcai futóversenyének.

— Büszkeséggel tölt el, hogy rekordidő alatt az ország második legnépesebb, valamint a régió legszebb utcai futóversenyévé vált a Szabadkai Félmaraton. Szabadka nagyszámú sportolót adott az országnak. A versenyzők huszonegy országból érkeznek, ők lesznek a legjobb népszerűsítői ennek az eseménynek, akik majd mesélnek a mi városunkról és annak szépségeiről. Ahogy a szlogen is mondja: Fuss a történelmen át! Szabadka gazdag hagyományokban, főleg a sport terén. Kívánom a résztvevőknek, hogy minél jobb eredményt érjenek el. Fontos, hogy részesei egy ilyen eseménynek, és ezáltal részesei a történelemnek. Kívánom, hogy még tömegesebb legyen ez a rendezvény Szabadkán.

Ahogy minden évben, az idén is három versenyszám közül választhattak a futók. A félmaratont, azaz a 21 kilométeres távot a belgrádi Velimir Bojović nyerte meg. 10 kilométeren a zentai Nagy Gellért Béla végzett elsőként, 5 kilométeren pedig a belgrádi Marko Dimitrić ért be először a célba.

— Két évvel ezelőtt megnyertem, az volt a rekordom, 1 óra 14 perc 20 másodperc — nyilatkozta Velimir Bojović. — Ez alkalommal sokkal okosabban, békésebben indultam, de jó volt. Az időjárási viszonyok nem kedveztek a futóknak, ezért óvatosan adagoltam a tempót, mígnem végül 20 másodperccel megdöntöttem a pályacsúcsot.

— Jó volt az első fele a versenynek, a második felében alábbhagyott a motiváció, mert nagyon beütött a meleg — nyilatkozta Nagy Gellért Béla. — Ez valójában egy felkészítő volt számomra, arra az országos versenyre, amelyre októberben megyek. Az egyéni rekordot nem sikerült kifutni, mert annyira meleg van. Ez az időjárás 10 kilométeren 2—2,5 percet is ront a versenyző idején. Mindenesetre köszönöm a szervezőknek, hogy egy órával korábban kezdhettünk, mert ha most kellene futni, még ilyen sem lenne a teljesítmény. A pálya nagyon jól felszerelt, a hűsítő-, frissítőpontok biztonságot adnak.

— Nagyon jó a verseny, sima a pálya, szép eredményt lehet elérni az 5 vagy a 10 kilométeren. Az egyetlen gond a nap, mely kikészít bennünket, de sok a hűsítőpont, a hűvös, így nagyon jó volt — mondta Marko Dimitrić.

Sokakat nem az eredmény motivált, rekreatív céllal neveztek be, elsősorban a mozgás öröméért. A magyarországi Sándor Szilvia a kutyájával, Pumuklival teljesítette a távot.

— Tegnap Horvátországban futottunk, úgyhogy most nagyon kényelmesen, sétálva tettük meg. Pumukli kutyám minden tócsába befeküdt, hogy lehűtse magát. Volt egy pocsolya, melyben 5 percet töltött. Egyébként Pumukli jól bírja a meleget, mert klímával hűtjük.

Bóni Armand a korábbi években a 21 kilométeres félmaratoni távot teljesítette. Az idén a 10 kilométert választotta.

— Ez már a negyedik alkalom, hogy részt veszek ezen a versenyen. Nagyon szeretem, mert itt van, hazai terepen, jó az egésznek a hangulata. A szervezés kiváló, nagyon jó itt futni. Most a 10 kilométert tűztem ki, lazábbra vettem.

Az idén is rendeztek gyermekfutamot az Active Kids szervezésében. Több mint hatszáz gyermek teljesítette a távot.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..