home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Fuss a történelmen át!
Szakáll Laura
2022.09.01.
LXXVII. évf. 35. szám
Fuss a történelmen át!

1500-an neveztek be az V. Szabadkai Félmaraton távjaira. Emellett csaknem 700 gyermek is részt vett az ország második legtömegesebb és legjelentősebb ilyen jellegű sporteseményén. A szabadkai rendezvényt csak a belgrádi maraton előzi meg.

A Horizont Sportegyesület által szervezett Szabadkai Félmaraton a futás, az egészséges életmód, a rekreatív testmozgás népszerűsítése mellett a város épített örökségére is ráirányítja a figyelmet, a futók ugyanis Szabadka legszebb szecessziós épületei előtt haladnak el.

Kiváló családi program

A szokásokhoz híven az idén is a legkisebbek álltak először rajthoz Szabadka főterén. Megdőlt az eddigi rekord, hiszen csaknem 700 gyermek nevezett be, és teljesítette a korosztályának megfelelő mezőnyben a távot. A legifjabbak megmérettetését az Active Kids Sportegyesület szervezte. Halasi Szabolcs, az egyesület alapítója szerint az ilyen jellegű rendezvények nagymértékben hozzájárulnak ahhoz, hogy a gyerekek a későbbiekben is sportoljanak.

— Tizenegy generáció mérettetett meg, és a lényeg az volt, hogy a gyerekek fizikai aktivitásban vegyenek részt úgy, hogy jól is érzik magukat, és ezért megkapják a kiérdemelt jutalmukat. Készültünk nekik egy kis csomaggal, tornazsákot kaptak, abban frizbi, valamint a támogatóknak köszönhetően víz és alma volt. Egy szép családi délelőttön vagyunk túl, melyet a szülők is élveztek, és bízom benne, hogy a gyerekek is. Csak egy példát mondanék, korábban két kisfiú versenyzett itt, a szülőkkel jöttek, de mivel kinőtték a gyerekfutamokat, most már a felnőttekkel neveztek be az 5 kilométeres távra. Ez egy családi program számukra, apuka, anyuka és a két fiú együtt futnak, és mindannyian örömmel teszik. Ez azt mutatja, ezeknek a rendezvényeknek van létjogosultságuk, és fontos, hogy a gyerekeknek a fizikai aktivitás fontosságát minél több szempontból népszerűsítsük, hogy ne csak a számítógép előtt üljenek.

Gazdagítja Szabadka vonzerejét

A gyermekfutamok után a rendezvényt Stevan Bakić, Szabadka polgármestere nyitotta meg. Hangsúlyozta, az I. Szabadkai Félmaratonhoz képest az idén háromszor annyian neveztek be.

— A Szabadkai Félmaraton, melynek Fuss a történelmen át! a mottója, világosan bemutatja, hogy a sport és a szecesszió kombinálása sikeres lehet. Kihasználnám az alkalmat, hogy hangsúlyozzam, a mi városunk számára nagyon fontos sportesemény a belgrádi maraton után a második legtömegesebb utcai futóversennyé vált Szerbiában. Remélem, hogy az elkövetkező években még többen neveznek majd be, és az egyik legnépesebb rendezvény lesz, mely egyúttal népszerűsíti is Szabadkát.

A hivatalos megnyitó után az 1500 versenyző közös bemelegítése következett, majd elstartolt az V. Szabadkai Félmaraton. A versenyzők három táv közül választhattak. Az 5 kilométeres futamot elsőként a jagodinai Aleksandar Jovanović teljesítette. 10 kilométeren a kátyi Katarina Pohlodi végzett az első helyen, a félmaratoni táv, a 21 kilométer győztese pedig az apatini Đuro Borbelj lett.

— Első alkalommal járok Szabadkán. Valóban érdekes a pálya és a verseny is. Végig élveztem a futást, igaz, hogy a napsütés nehézségeket okozott, de mi, futók minden körülmények között edzünk, készülünk, ezért ez nem volt különösebb probléma. Hallottam, hogy ez a legjobb, legszebben megszervezett futóverseny, és eljöttem, hogy meggyőződjek róla. Most már kijelenthetem, valóban nagyon jó a szervezés — nyilatkozta Đuro Borbelj.

Az 5 kilométeres távot Pásztor István is teljesítette. A Vajdasági Magyar Szövetség és a tartományi képviselőház elnöke az utóbbi időben rendszeresen mozog. A népszerű szabadkai sporteseményen negyedik alkalommal vett részt.

— Nem esett nehezemre. Egy kicsit melegebb van, mint azt az ember szeretné, de — bármennyire is furcsának tűnik egy rám vetett pillantás alapján — én edzésben vagyok. Az elmúlt hetekben, hónapokban nem a félmaraton miatt, hanem egyáltalán az egészségem miatt naponta 4,5-5 kilométert gyalogoltam. Futni már nem bírok, mert nem akarom kockáztatni a térdem vagy egy esetleges sérülést, meg egy kicsit a súlyom is nagy hozzá, de azt gondolom, hogy a gyaloglás legalább annyira jó és fontos. Azért vagyok állandó résztvevője ennek a rendezvénynek, mert Szabadka egyik emblematikus eseményévé vált. Sokan dolgoznak azért, hogy ez létre tudjon jönni. Azt gondolom, ez gazdagítja Szabadka vonzerejét. A közszereplők szerepvállalása pedig a hitelességről szól. Azt, amit mondunk a sportról, a fiatalságról, az életmódról, nem ártana néha megmutatni. Én erre törekedtem ma is — hangsúlyozta Pásztor István.

Voltak, akik baráti társasággal vagy kollégákkal neveztek be a futóversenyre. András Gyuricsin Attila a munkatársaival érkezett. Azt mondta, a mindennapjai része a rendszeres sport.

— Heti egy, két, három alkalommal futok, ez attól is függ, az év melyik időszakáról beszélünk, illetve a munka mennyire terhel le. A csantavéri Gebi takarmánykeverő cégben a testmozgásnak fontos szerepe van, a vezetőnk igyekszik lehetőséget teremteni arra, hogy sportolhassunk. Ez az 5 kilométer számomra bármikor teljesíthető. Lehet ennél többet is, de mára ez nagyon jó lesz. Azért fontos nekem a futás, és másoknak is azért javasolnám, mert a mai modern világban túl sokat ülünk, nem mozgunk, a szervezetünknek viszont fontos a jó levegő, tisztábbakká válnak a gondolataink, erősebbek, pozitívabbak leszünk.

Az V. Szabadkai Félmaratont a városnapi rendezvénysorozat részeként szervezték meg.

Fényképezte: Hodolik Boglárka

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..