home 2024. április 24., György napja
Online előfizetés
Fürdőzés a topolyai hattyúkkal
Bíró Tímea
2020.08.22.
LXXV. évf. 34. szám
Fürdőzés a topolyai hattyúkkal

Szinte felüdülés látni, hogy az emberek többsége nem kesereg azon, hogy elővigyázatosságból kihagyta az idei nyárból a tengerre utazást, hanem inkább felfedezi a hazai kékségeket. A 2017-ben természetvédelmi övezetté minősített Topolyai-tavat nemcsak hétvégén, hanem hétköznapokon is fürdőző tömeg népesíti be. Vajdaság egyik legtisztább tava hatalmas népszerűségnek örvend.

Törülközők színkavalkádja a fűben, fürdőzők lubickolása és nevetése a vízben — talán így lehetne megragadni azt a látványt, amely egy hétköznap délután fogad a Topolyai-tó partján. Több forrás is ugyanazt állítja: hétvégén alig lehet parkoló- és napozóhelyet találni, 4000 fő is ellátogat a közkedvelt tópartra. Még szerencse, hogy rengeteg embert képes befogadni, ezért a felfrissülési és az úszási lehetőség mindenki számára elérhető.

Az 1976-ban a Krivaja folyócska völgyében kiépített tó felszíne 226 hektár, a hosszúsága pedig körülbelül 5 kilométer. Az elmúlt években nagyobb fejlesztések történtek a turizmus fellendítése érdekében, és ez a törekvés szemmel láthatóan sikeresnek bizonyult, Vajdaság egyik legtisztább vizű tava és környéke ugyanis rendkívül népszerű helyszín. Topolya Község Idegenforgalmi Szervezetének illetékesétől megtudtuk, hogy a járványhelyzet miatt nőtt a tópart látogatottsága.


A szerző felvételei

— Mivel sokan félnek elhagyni az országot, az idén Topolya község más területein is megfigyelhető a nagyobb látogatottság, tehát nemcsak a Topolyai-tavat keresik fel többen, hanem a pacséri fürdőt és a bácskossuthfalvi medencét is. A Topolyai-tó és környéke kapcsán büszkén állíthatjuk, hogy rendszeresek a fejlesztések. Az elmúlt néhány évben kiépült a gyönyörű sétány, évente átfestik a játszótéri elemeket és a padokat, valamint nagy hangsúly van a zöldfelületek tisztán tartásán. A tervek szerint a jövőben egy autóskemping is várja majd a kempingezni vágyókat, jelenleg a munkálatok zajlanak ezen a területen.

Nemcsak a vajdasági településekről, hanem Belgrádból és az ország más részeiről is érkeznek fürdőzni és kikapcsolódni vágyó személyek, családok a szélmalom mellé. Bednárik Prokec Zita topolyai lakos lapunknak elmondta, hogy hétvégén olyan zsúfolt a tópart, hogy ők például csak hétköznap mennek fürödni.

— Az idén június eleje óta szinte napi jelleggel kint vagyunk a tavon, hol családostul, hol pedig én egyedül egy könyvvel, de az utóbbi időben nem szeretünk hétvégén kilátogatni, mert nagyon sokan jönnek délebbről, akik elfoglalják a parkolóhelyeket és a vízpartot. Ennek elkerülése érdekében hétköznapokon megyünk fürödni, mert imádjuk a tavat. Mivel rendszeresen ellenőrzik a víz minőségét, ebből a szempontból teljesen nyugodtak vagyunk. Nem tartalmaz vegyszert, mint a medencék, fokozatosan mélyül, hosszan be lehet menni, ezért a gyerekek számára is biztonságos. Számtalan szórakozási lehetőséget nyújt, hiszen kiváló állapotban vannak a mólók, ahonnan ugrálni és csúszdázni lehet. Csoda szép a környék, mindennel alaposan fel van szerelve, hiszen a mellékhelyiségek és a zuhanyzók mellett, a kézmosóknál meg tudjuk mosni a gyümölcsöt. Vendéglátóipari létesítményből is van bőven, ezért reggelit, ebédet és vacsorát is tudunk a helyszínen fogyasztani. Annyira jól érezzük magunkat a tó közelében, hogy már a kint alvás lehetősége is felmerült bennünk. Már kialakult a megszokott társaság, tudjuk, kivel mikor találkozunk a parton, és valóban megfigyelhető, hogy az elmúlt évekhez képest már a hétköznap délelőttök is népesebbek, mert sokan itt nyaralnak.

Mivel Szabadka közelében nincs fürdőzési lehetőség, onnan is egyre többen keresik fel a tavat. Pámer Csilla évente többször is ellátogat ide, hogy élvezze az üdülőközpont kínálta lehetőségeket.

— Amíg nem melegszik fel nagyon a víz, addig a minősége is elfogadhatóbb. Persze lehetne tisztább, és jó volna, ha itt nálunk is jobban odafigyelnének a tavakra, folyókra, mivel ezek a fürdőhelyek természetesek, és ha nem szennyezzük túl őket, akkor öntisztulási képességük révén megfelelő maradna a vízminőség. Kávézók, étkezdék, hűvös, fás részek is vannak, így nagyon kellemes tud lenni egy meleg, nyári nap a tóparton, természetközelben. Fontos, hogy odafigyeljünk a környezetére, mert van benne fantázia.

Már nem csak a helyiek körében népszerű a minden évszakban a part közelében úszkáló hattyúcsalád, mely mostanra olyannyira megszokta az embereket, hogy nem fél kimerészkedni a vízből, és sétálni, tollászkodni, ételért várakozni a parton. A hattyúcsalád a Topolyai-tó szerves része, és igazi élmény, ha valaki az előkelő madárcsaláddal fürödhet.

A Topolyai-tó valamennyi korosztálynak remek üdülési célpont, hiszen mindenki megtalálja a számára megfelelő kikapcsolódási lehetőséget. Használják ki ezt a rövid időt, és kóstoljanak bele a topolyai nyárba!

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..