home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
Fülbemászó dallamok a Ludasi-tó mellett
Tóth Tibor
2022.07.22.
LXXVII. évf. 29. szám
Fülbemászó dallamok a Ludasi-tó mellett

Az elmúlt héten kellemes ének- és citeraszó töltötte be az Alsó-ludasi Általános Iskola és a Kosztolányi Ház környékét, hatodik alkalommal tartották meg ugyanis a Ludasi Népzenei Tábort. Az egyhetes foglalkozáson ötven ludasi, padéi, gunarasi, horgosi, tiszaszentmiklósi, törökkanizsai, kanizsamonostori, zentai, kispiaci, palicsi, temerini, bácsfeketehegyi, magyarkanizsai, királyhalmi, újvidéki, illetve a magyarországi Pannonhalmáról érkezett általános és középiskolás fiatal vett részt.

A zentai Takács Lili és Tóth Horgosi Anna népi énekeket tanult a táborban. Mindketten először vettek részt a rendezvény munkájában, Lili három éve énekel, így az eddig megtanult alapokat fejlesztette tovább, Anna pedig, mivel korábban foglalkozott énekléssel, a már meglévő tudását elevenítette fel. Látogatásunk alkalmával gombosi-doroszlói és somogyi dalokat tanultak a csoportvezetőktől, Komáromi Lepár Krisztinától, Szabó Annamáriától és Sőregi Annától.


Folyik a citeraoktatás

A tiszaszentmiklósi Rúzsa Sándorral néhány hete a szajáni aratóünnepségen már találkoztunk, a ludasi táborban a haladó citeracsoportban, Biró Lászlónál csiszolta tudását.

— Az elmúlt napokban szilágysági csokrot tanultunk, hamarosan pedig a bukovinai csokor próbáit kezdjük. Mindkettőt a gálaműsoron adjuk elő. Fontosnak tartom a magyar hagyományok megőrzését és továbbadását a még fiatalabb nemzedék számára, hiszen a magyarság száma sajnos csökken — mondta a táborban második alkalommal részt vevő Sándor, hozzátéve, a másik két citeracsoporttal Mihók Attila és Kelemen Zsolt foglalkozik.

Fábián Mónika, a tábor szervezője hangsúlyozta, három-három népiének- és citeracsoportban folyik az oktatás. A korábbi táborok alkalmával a népi énekesek és a citerások száma megközelítőleg ugyanannyi volt, az idén azonban a citerások többen vannak, tehát a húros hangszer egyre nagyobb népszerűségnek örvend.

— A tábort 2017-ben hiánypótló kezdeményezésként indítottuk útjára, mivel nem létezett olyan népzenei tábor, ahol külön citerásokkal és népi énekesekkel foglalkoztak volna. Továbbra is az a célunk, hogy elsősorban nekik nyújtsunk színvonalas oktatást, valamint az, hogy Vajdaság számos településének minél több egyesületéből érkezzenek gyerekek, és ismerkedjenek meg egymással. Nagy örömünkre több olyan fiatal van itt velünk, aki az első táborunkban is részt vett, ők immár hat éve visszajárnak hozzánk.

A jelenlévők a foglalkozások mellett különféle szabadidős tevékenységeken (csónakázás, kézműveskedés, íjászat) és népzenei koncerteken vehettek részt. Esténként a Czéczó Banda, a Csermely zenekar és a Kamrás zenekar lépett közönség elé, a pénteki zárónapon pedig fergeteges gálaműsor tett pontot az idei tábor végére.

A VI. Ludasi Népzenei Tábor az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő, a Csoóri Sándor Alap, a Nemzetpolitikai Államtitkárság, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt., a Tartományi Oktatási, Jogalkotási, Közigazgatási és Nemzeti Kisebbségi — Nemzeti Közösségi Titkárság, Ludas Helyi Közössége, a Ludas Közösségfejlesztő Egyesület, valamint a környékbeli közvállalatok és magánszemélyek támogatásának köszönhetően valósult meg.


Száll az ének

Fényképezte: Tóth Tibor

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..