home 2024. május 01., Fülöp napja
Online előfizetés
Függő és visszaeső
Szerda Zsófia
2024.04.18.
LXXIX. évf. 16. szám
Függő és visszaeső

Az idén is tömérdek jó előadást láthattunk a Vajdasági Magyar Amatőr Színjátszók 28. Találkozóján. S az idén is mi írtuk a lányokkal a találkozó minden napján megjelenő Súgót, a friss hírekkel, interjúkkal, zsűrizésekkel, aktuális programmal teli fesztiválújságot.

Itt kezdtem. Nagykikindán. Az első Amatőr Színjátszóm. Fogalmam sem volt, mibe csöppenek majd, és sokkal többet kaptam, mint amit valaha is el tudtam volna képzelni. Rendesen belecsöppentem a mézescsuporba. Rajongó lettem. Függő és visszaeső. Év közben kisebb dózist viszek be a szervezetembe, április közeledtével azonban egyre jobban megkívánom. És mindig egybeesik a dátum a tavasz első napjaival. Döngicsélés, zümmögés, lila akácok és orgonaillat, szóval már előre tudom, hogy jó lesz, nagyon jó. Tömény, de nem lehet magam túladagolni vele. Szeretettel és színházzal egyébként sem lehet. Ahogy A Pál utcai fiúkat sem lehet túl sokszor elolvasni vagy megnézni.

Szóval visszatértem Kikindára. KÉTSZER VOLT, HOL NEM VAN? Vajon a második alkalom még jobb lesz, mint az első? Ha valaki valahova rendszeresen visszatér, akkor ismeri, megismerte a helyet és az ott élőket. Valahogy így vagyok ezzel az egész szemlével én is. Egy kicsit kezdem ismerni, mégis mindig újat ad. Mindig meg tud lepni. Mint a színház maga. Soha nem látsz két egyforma előadást, s egy színész sem lesz ugyanolyan, még akkor sem, ha másodszor látod ugyanabban az előadásban. Élő, pulzáló, változó, s olyan sok mindentől függ. Ráadásul ott a másik oldal, azaz a néző. Aki szintén mindig más állapotban, hangulatban ül be a nézőtérre. Megtörténhet, hogy nem volt ideje előtte enni, s nagyon éhes. Vagy otthon jól felidegesítette valaki, ezért egy picit idegesebb (mint SZEGÉNY FEHÉRVÁRI), lehet nyugodt, boldog és jókedvű, lehet, hogy éppen a telihold miatt nem tudott aludni, szeretne valami könnyed hangvételűt látni, vagy inkább egy elgondolkodtató mélylélektani drámát. De egy biztos: amikor újra feljön a közönségfény, és elhalkul a taps, mindez lényegtelenné válik, az ember nem tud ugyanúgy kilépni a színházból, ahogy belépett. Nem ismerem a Vajdasági Magyar Amatőr Színjátszó Találkozó közönségének minden egyes nézőjét, de abban egészen biztos vagyok, hogy örömmel, jókedvűen, színházra éhesen és támogató figyelemmel nézi a társulatokat. Rózsi néni, az Öcsi, s így nézné maga LILI BÁRÓNŐ is, ha erre járna.

Elcsépelt mondat, mégis igaz, hogy ez egy ünnep. Ünnepeljük, hogy ilyen sokan foglalkoznak Vajdaságban ezzel a színháznak nevezett valamivel. Mindenki verseng egymással, mégsem a díj a lényeg, hanem az együtt töltött idő, a találkozás a közönséggel, a zsűrivel, egymással.

A szervezők pedig abban versenyeznek, hogy ki a jobb házigazda. Ki a kedvesebb, kinél forróbb a kávé és a szeretet, kinél segítőkészebb a szervezőcsapat. A bánáti vendéglátás pedig messzi földön híres, nem nézik, honnan jöttél, s EMILYnek hívnak, vagy Bendegúznak. Mindenki tudja, hogy AZ ALKOHOL ÖL, ezért az Egység udvarán kávét is lehet kapni, nem csak barackot, így előadások között LEGFŐBB TÁMASZUNK A SÖNTÉSPULT

Elég csak felhúzni a szemöldökünket, valaki már ott terem, és megkérdi, mire van szükségünk, ettünk-ittunk, jól aludtunk, milyen a hangulatunk, minden rendben? Szóljunk, ha nem, megoldják, elintézik, hozzák, főzik, vasalják, szerelik, ha kell, KOPASZ ÉNEKESNŐt is szereznek.

Szóval megint itt vagyok. Kikindán. Nagykikindán. Nem SÁRGA CSIKÓn jöttem, s nem is PORTUGÁLiából. AZT MONDTÁK, A VILLA ÜRES, ezért valószínűleg BERNARDA ALBA HÁZA mellett kapok szállást. Éjfélkor, ha nincs ADÁSHIBA, a tévével rendszerint eléneklem a HIMNUSZt, majd éjjelbe nyúlóan gépelek a lányokkal együtt, hogy másnapra a Súgó ropogós számát olvashassák. És nem fáradok ki, nem leszek nyűgös, várom a következő napot, bújom a programot, örülök, ha régi ismerősöket látok, s annak is, ha új társulatokat fedezhetek fel. És még a tavasz is megérkezett. Hát ilyenek ezek a PILLANATKÉPEK EGY BOLYGÓRÓL, mely bolygót Amatőr Színjátszó Találkozónak neveznek.

Hölgyekből állt össze az idei zsűri, Brestyánszki Boros Rozi dramaturg, drámaíró, dr. Lőrincz Tímea, az újvidéki Művészeti Akadémia beszédtanára és Magyar Zsófia, a szabadkai Népszínház Magyar Társulatának színművésznője értékelte a látott előadásokat. S egész biztos, hogy nem volt könnyű dolguk, de a döntés megszületett, s a következőképpen alakult:


A zsűri: dr. Lőrincz Tímea, Brestyánszki Boros Rozi, Magyar Zsófia

— A zsűri Pataki László-díjjal tüntette ki a temerini Szirmai Károly Magyar Művelődési Egyesület Jáccunk Trupp társulatát a találkozó legjobb hagyományos keretek között megvalósított előadásáért, Egressy Zoltán Portugál című drámájának színre viteléért. Az előadás rendezője László Sándor. A darab a Közönségzsűri díját is megkapta, a nagykikindai nézők is a Portugált szerették legjobban.

— A legjobb új formákat kereső produkció díjával, a Bambach Róbert-díjjal ismerték el a Topolya Község Művelődési Háza keretében az idén alakult Fosszilis Mosolycsalók társulatot Eugène Ionesco A kopasz énekesnő ellenszínművének színpadra állításáért. Az előadás rendezője Jankovics Andrea.

— Közösségteremtő tevékenységéért Garay Béla-díjat kapott a csonoplyai Mindenszentek-plébánia ifjúsági csoportja.

— Közösségmegtartó tevékenységéért Faragó Árpád-díjat ítéltek oda a tóbai Petőfi Sándor Művelődési Egyesület színjátszó csoportjának.

— A legjobb férfi főszereplőnek járó Szilágyi László-díjjal Kiss Gábort, a kupuszinai Petőfi Sándor Művelődési Egyesület Sturcz József Színjátszó Csoportjának tagját jutalmazták a Sárga csikó című zenés népszínműben nyújtott alakításáért, Laci szerepének megformálásáért.

— A legjobb női főszereplőnek járó Ferenczi Ibolya-díjat Kovács Nemes Kata, Topolya Község Művelődési Háza Fosszilis Mosolycsalók társulatának tagja érdemelte ki A kopasz énekesnő című előadásban nyújtott kiváló alakításáért, Kovátsné szerepének megformálásáért.

— A zsűri a legjobb férfi epizódszerepért járó Nagy István-díjat Sziveri Bélának, a temerini Szirmai Károly Magyar Művelődési Egyesület Jáccunk Trupp társulat tagjának ítélte oda a Portugál című drámában nyújtott kiváló alakításáért, a Kocsmáros szerepének megformálásáért.

Portugál — Jáccunk Trupp társulat, Temerin

— A legjobb női epizódszerepért járó elismerést, a Magyari Piri-díjat az Asszony szerepének megformálásáért Nemes Edina vette át, aki a temerini Szirmai Károly Magyar Művelődési Egyesület Jáccunk Trupp társulat tagja. A díjat a Portugál című drámában nyújtott kiváló alakításáért nyerte el.

— A legszebb színpadi beszédért a zsűri Szántó Róbert-díjjal Barna Sára Mátét tüntette ki. Az Újvidéki Magyar Művelődési és Művészeti Központ Színes Szilánkok Diákszínpadának tagját A Pál utcai fiúk című musicalben láthatta a közönség.

— A zsűri Emily című produkciójáért a legjobb összjátékért járó díjat a Palics Magyar Művelődési Egyesület Palicsi Színjátszó Grundjának ítélte oda. 

— A csapatépítő tevékenységért járó díjat az idén az Újvidéki Magyar Művelődési és Művészeti Központ Színes Szilánkok Diákszínpada vehette át.

— A zsűri rendezői különdíjat adományoz Molnár Józsefnek, a kupuszinai Petőfi Sándor Művelődési Egyesület Sturcz József Színjátszó Csoportja rendezőjének.

— Szintén különdíjat kapott a Bezdáni Helyi Művelődési Közösség Dr. Pfaff Mihály színjátszó csoportja is.

— A vendégszereplésre kiemelten érdemesült előadás büszke címét, a Magyar Nemzeti Tanács tájolási különdíját, az idei évben a tóbai Petőfi Sándor Művelődési Egyesület színjátszó csoportja kapta László Miklós Szegény Fehérvári című vígjátékának színre viteléért.

— A zsűri a szabadkai Népszínház Magyar Társulatának különdíját — egy vendégjátszási lehetőséget a Jadran Színpadon — a temerini Szirmai Károly Magyar Művelődési Egyesület Jáccunk Trupp társulatának ítélte oda Egressy Zoltán Portugál című drámájának színre viteléért.

— A szabadkai Kosztolányi Dezső Színház különdíját — egy vendégjátszási lehetőséget a színházban — Topolya Község Művelődési Háza Fosszilis Mosolycsalók társulatának adományozta a zsűri Eugène Ionesco A kopasz énekesnő ellenszínművének színpadra állításáért.


A kopasz énekesnő — Fosszilis Mosolycsalók, Topolya

— A Zentai Magyar Kamaraszínház különdíját — egy vendégjátszási lehetőséget a színházban — a Palics Magyar Művelődési Egyesület Palicsi Színjátszó Grundja kapta Emily című előadásáért.

— A zsűri az Újvidéki Színház különdíját — egy vendégjátszási lehetőséget a színházban — a kupuszinai Petőfi Sándor Művelődési Egyesület Sturcz József Színjátszó Csoportjának adományozta Csepreghy Ferenc és Sulhóf József Sárga csikó című zenés népszínművének színre viteléért.

— A zsűri a szabadkai Népszínház Magyar Társulatának különdíját — egy csoportos belépőt a társulat valamely előadására — a csonoplyai Mindenszentek-plébánia ifjúsági csoportjának ítélte oda.

— A szabadkai Kosztolányi Dezső Színház különdíját — egy csoportos belépőt a színház valamely előadására — a nagykikindai Egység Művelődési Egyesület József Attila Színtársulata kapta.

— A Zentai Magyar Kamaraszínház különdíját — egy csoportos belépőt a társulat valamely előadására — a Palics Magyar Művelődési Egyesület Palicsi Színjátszó Grundja legfiatalabbjai érdemelték ki.

— Az Újvidéki Színház különdíját — egy csoportos belépőt a társulat valamely előadására — a nagybecskereki Madách Amatőr Színháznak adományozta a zsűri.

— A Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség és az Education & Language Nomads közös rendhagyó különdíját — egy közösségfejlesztő hétvége megtartását — a szajáni Ady Endre Művelődési Egyesület színjátszói nyerték el.

— A zsűri a Vajdasági Magyar Versmondók Egyesületének különdíját — egy ingyenes részvételt a Szép Szó Táborban — Süge Rékának, a Palics Magyar Művelődési Egyesület Palicsi Színjátszó Grundja színjátszójának adományozta, akit az Emily című előadásban láthatott a közönség.

— A zsűri a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség és a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet közös különdíját — egy ingyenes részvételt a MAdT táborban — Farkas Lucának, a magyarkanizsai Gondolat—Jel Társulat tagjának ítélte oda a Bernarda Alba háza drámában nyújtott alakításáért, María Josefa és Magdalena szerepének megformálásáért.

— A Wemsical Szerbia Ifjúsági és Kulturális Egyesület különdíját — a Malom-színésztáborban való részvételt — a zsűri Mezei Sára Csengének, a Palics Magyar Művelődési Egyesület Palicsi Színjátszó Grundja tagjának ítélte oda Emily szerepének megformálásáért.

— A zsűri a Magyar Szó napilap egyéves előfizetését Buják Mihálynak, a kupuszinai Petőfi Sándor Művelődési Egyesület Sturcz József Színjátszó Csoportja tagjának adományozta, a Sárga csikó című zenés népszínműben nyújtott alakításáért, Bakaj András szerepének megformálásáért.

— A zsűri a Magyar Szó napilap egyéves előfizetését Osztrogonác Czenki Ilonának, a Bezdáni Helyi Művelődési Közösség Dr. Pfaff Mihály Színjátszó Csoportja tagjának ítélte oda Ilmácska, a vécés néni szerepének megformálásáért, a Legfőbb támaszunk, a söntéspult című keserédes komédiában nyújtott alakításáért.

— A Magyar Szó napilap féléves előfizetését Szántó Tivadarnak, a tóbai Petőfi Sándor Művelődési Egyesület színjátszó csoportja tagjának ítélték oda a Szegény Fehérvári című vígjátékban nyújtott alakításáért, Fehérvári szerepének megformálásáért.

— Szintén a Magyar Szó napilap féléves előfizetését adományozták Csillag Lászlónak, a Bezdáni Helyi Művelődési Közösség Dr. Pfaff Mihály Színjátszó Csoportja tagjának Feri úr szerepének megformálásáért a Legfőbb támaszunk, a söntéspult című keserédes komédiában nyújtott alakításáért.

— A Magyar Szó napilap könyvcsomagját Samu Dávid, a temerini Szirmai Károly Magyar Művelődési Egyesület Jáccunk Trupp társulat tagja kapta, a Portugál című előadásban nyújtott alakításáért, Retek szerepének megformálásáért. 

— Szintén a Magyar Szó napilap könyvcsomagját kapta Forró Attila, az Újvidéki Magyar Művelődési és Művészeti Központ Színes Szilánkok Diákszínpada tagja A Pál utcai fiúk című musicalban nyújtott alakításáért, Boka szerepének megformálásáért.

— A harmadik könyvcsomagot (Magyar Szó napilap) Zelenka Máténak, a temerini Szirmai Károly Magyar Művelődési Egyesület Jáccunk Trupp társulat tagjának adták, a Portugál című előadásban nyújtott alakításáért, Sátán szerepének megformálásáért.

— A zsűri a kifinomult színházi szövegválasztásért a Hét Nap féléves előfizetését Király Sándornak, a nagykikindai Egység Művelődési Egyesület József Attila Színtársulata művészeti vezetőjének és rendezőjének adományozta.

— Halász János, a nagybecskereki Madách Amatőr Színház tagja egy negyedéves Hét Nap-os előfizetést kapott a Lili bárónő című musicalben nyújtott alakításáért, Gróf Illésházy szerepének megformálásáért.

— A zsűri a Hét Nap könyvcsomagját Molnár Csillának, a kupuszinai Petőfi Sándor Művelődési Egyesület Sturcz József Színjátszó Csoportja tagjának ítélte a Sárga csikó című zenés népszínműben nyújtott alakításáért, Erzsike szerepének megformálásáért.

— A Gondolat—Jel Társulat művészeti tevékenységének újbóli elindításáért a Hét Nap könyvcsomagját Ábrahám Grétának, a társulat művészeti vezetőjének ítélték oda.

— A zEtna Kiadó könyvcsomag-különdíját Tomik Eszter, Topolya Község Művelődési Háza Fosszilis Mosolycsalók társulata tagja vihette haza A kopasz énekesnő című előadásban nyújtott kiváló alakításáért, Kováts úr szerepének megformálásáért.

— A zsűri a Forum Könyvkiadó Intézet könyvcsomag-különdíját a nagybecskereki Madách Amatőr Színház két tagjának, Kovács Hajnalkának és Kiss Gizellának adományozta a Lili bárónő operettben nyújtott alakításukért, Agatha és Krisztina grófnők megformálásáért.

— A Vajdasági Magyar Művelődési Intézet könyvcsomag-különdíját a Gondolat—Jel Társulat, továbbá a KEX Társulat előadásában nyújtott alakításaiért Pásztor Dániel kapta.

— A Vajdasági Magyar Művelődési Intézet második könyvcsomag-különdíját Mezei Ádámnak, a Palics Magyar Művelődési Egyesület Palicsi Színjátszó Grundja tagjának ítélte a zsűri a Pillanatkép egy bolygóról című groteszkben nyújtott alakításáért.

Fényképezte: Kakuszi Elvira

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..