home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Friss lendülettel
Fehér Márta
2020.09.03.
LXXV. évf. 36. szám
Friss lendülettel

Magyarkanizsa Község polgármestere az elkövetkező négy évben Fejsztámer Róbert, akinek ez a második mandátuma, a képviselő-testület elnöke pedig Lackó Róbert. A kkt augusztus 21-ei alakuló ülésen a községi tanács tagjait is megválasztották. Magyarkanizsán fölényes győzelmet szerzett a VMSZ a nyár eleji választásokon.

Fejsztámer Róbert okleveles közgazdász, Zentán született 1979-ben. Első polgármesteri mandátuma előtt az önkormányzat gazdasági, pénzügyi és fejlesztési főosztályvezetőjeként tevékenykedett. 1998-tól több mint 150 sikeres pályázat készítése és levezetése fűződik a nevéhez, emellett községi és regionális fejlesztési stratégiák és operatív programok kidolgozása, az Európai Unió által finanszírozott projektumok készítése és levezetése. A civil szféra és a közszféra területén is számos tagságot, tisztséget töltött be az elmúlt években, számottevő gazdasági és pártpolitikai tevékenység áll mögötte.

— A választási eredmények tükrében egyértelmű volt, hogy a Vajdasági Magyar Szövetség kapja meg a polgármesteri helyet, abban pedig bíztam, hogy a párt bizalmat szavaz, hogy folytassam azt a munkát, amelyet az elmúlt négy évben megkezdtem. Mivel azonban ez egy nagy, összetett rendszer, és a pártpolitika is sokkal összetettebb, mint amilyennek első látásra tűnik, ezért az utolsó pillanatig nem kezdtünk el — én sem helyi szinten, és csapatban sem — azon gondolkodni, hogyan álljunk hozzá az elkövetkező négy évhez. Amikor megtörténtek felsőbb szinten a koalíciós megbeszélések és megállapodások, és meghatározásra kerültek az irányvonalak, akkor kezdtünk el mi is szervezkedni. Mindazt, amit a kampány során előrevetítettünk, legyen az infrastrukturális fejlesztés, intézményfejlesztés vagy pedig gazdaságfejlesztés — e téren főleg az idegenforgalom-fejlesztés fog kitűnni —, szeretnénk megvalósítani az elkövetkező négy évben. A választási kampány során nagyon sok konkrétumot felsoroltunk. Az útinfrastruktúra terén a kerülőutat, mely már nagyon régóta téma, és nagyon fontos a város turisztikai fejlődése szempontjából, hiszen elvezeti majd a teherforgalmat a központból. Fontos a falvakban az iskolák további felújítása. Most a martonosi iskolát szeretnénk komolyabban elkezdeni felújítani, tetőtől talpig meg kell csinálni, az épülettel, udvarral, teljes infrastruktúrával együtt. Az idegenforgalom területén nagyon sokat beszéltünk a wellnessfürdő- és hotelépítésről, ezt az irányvonalat szeretnénk továbbvinni. Mindaz, ami stratégiailag a község fejlesztését jellemezte, és amiről szó volt a kampány során is, akár községi, akár helyi, települési szinten, mi ezeket a leírt és elmondott irányvonalakat, projektumokat, terveket szeretnénk megvalósítani az elkövetkező négy évben. Már ezek is akkora mennyiségű támogatást és pénzt jelentenek, amely ki fogja tölteni a teljes négyéves mandátumot.

* Könnyebb helyzetben van most a választási eredmények tekintetében, mint az elmúlt négy évben?

A választási eredményeket tekintve igen, politikai döntéshozatali szempontból igen, megvan már a négyéves tapasztalat, nagyon sok mindent máshogy fogunk csinálni, nagyon sok mindenbe bele fogunk nyúlni szerkezetileg. Természetesen vannak olyan dolgok is, amelyek jól működtek az elmúlt években, és azokat tovább fogjuk vinni. Viszont gazdasági és pénzügyi szempontból sokkal nehezebb helyzetben vagyok, hiszen maga a koronavírus-járvány és a március óta tartó restriktív intézkedések a gazdaságra nyomták rá legerősebben a bélyegüket, és ezáltal az adóbevételek csökkenése meghatározza az önkormányzat működését, akárcsak a köztársasági és a tartományi támogatásoké.


Lackó Róbert

* Közvetlen munkatársait, a községi tanács összetételét miként véleményezné?

— Megújultak a tanácstagok, a VMSZ részéről egyetlenegy ember maradt a régi csapatból, a községi képviselő-testület elnökének és alelnökének személye is új. Próbáltunk egy frissítést bevinni a politikai életbe, abból a megfontolásból, hogy ezzel új energiák fognak beáramlani a rendszerbe, illetve új gondolatok és gondolkodásmód.

A községi tanács elnöke Fejsztámer Róbert polgármester, alelnöke Nebojša Rakić polgármester-helyettes, tagjai pedig Vass Zoltán (mezőgazdaság), Bagány Ágnes (közoktatás és ifjúságpolitika), Vörös Turu Anita (művelődés és civil szervezetek), Újvári Zsombor (idegenforgalom és tájékoztatás), Bicskei Ibolya (szociális és egészségvédelem), Zoran Tomin (környezetvédelem), valamint Marko Ždero (kommunális tevékenységek és közművek).

Lackó Róbert 1960-ban született Csókán, 1970 óta él Magyarkanizsán. A 2012. évi választások után két évig volt polgármester-helyettes, majd két évig a képviselő-testület elnöke, az elmúlt négy évben pedig Magyarkanizsa Helyi Közössége Tanácsának elnöki tisztségét töltötte be. A Vajdasági Magyar Szövetség tagjaként most újra a kkt elnöke.


A Magyarkanizsai Községi Tanács

— A legfontosabb feladat az, hogy a VMSZ színeiben elért elsöprő választási eredménynek megfelelően szavazóink és a község összes polgára érdekében tevékenykedve a választási programunkban megfogalmazott célokat elérjük. Az én feladatom, hogy ezeket a javaslatokat, irányvonalakat, fejlesztéseket, a lakosság iránti odafigyelést érvényesíteni tudjuk, hogy ez a négy év valóban kézzelfogható, látványos legyen eredményekben, hiszen a község egy élhető kisközösség. Azt hiszem, hogy ezzel a csapattal, amely most összeállt, ez megvalósítható. Nem lesz könnyű, hiszen egy olyan időszak közben vagyunk, és itt a koronavírus-járványra gondolok, amely nem egyszerű sem gazdasági, sem politikai szinten. Ennek ellenére az a meggyőződésünk, hogy ezekkel a kihívásokkal meg tudunk küzdeni. A 29 mandátumból 20 a VMSZ-é, továbbá 5 a Szerb Haladó Párté, 2 az UKROK Polgári Egyesületé, 1 a Szerbiai Szocialista Párté és 1 a Vajdasági Fronté. Fölényes többségünk van tehát, viszont egyértelmű, hogy koalíciós partnerünkkel, a Szerb Haladó Párttal közösen szándékozzuk irányítani a községet, természetesen az arányok tudatában. Frakcióvezetőnk Pletikoszity Tibor oromi lakos, vállalkozó, tanár. Képviselői csoportunkban részarányosan képviseli magát minden községi település, és azt is fontosnak tartom hangsúlyozni, hogy fiatalítottunk, így egy lendületesebb testület alakult ki. A VMSZ adja a kkt elnöke mellett a testület helyettesét is, Dencs Valéria martonosi okleveles közgazdász személyében, aki eddig egy magyarországi cég kiskereskedelmi területi vezetője volt, mostantól viszont itthon politizál, és kamatoztatja szakmai tudását. A kkt titkára Rácz Major Diána okleveles jogász, magyarkanizsai lakos. Az augusztus 21-ei alakuló ülés után már a héten megtartjuk az első rendes ülést, hiszen az elmúlt több hónapos időszakban felgyülemlettek a napirendi pontok, így valószínűleg egy maratoni tanácskozás vár majd ránk.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..