home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
Fremond: tízből kilenc ember támogatja a VMSZ és a Magyar Összefogás politikáját
Kartali Róbert
2022.11.10.
LXXVII. évf. 45. szám
Fremond: tízből kilenc ember támogatja a VMSZ és a Magyar Összefogás politikáját

Kampányzáró lakossági fórumot tartottak a Vajdasági Magyar Szövetség politikusai és a párt által indított Magyar Összefogás listán szereplő jelöltek Szabadkán, a Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar épületében csütörtök este.

A Vajdasági Magyar Szövetséget, a Magyar Összefogás listáját és a Magyar Nemzeti Tanácsot az különbözteti meg másoktól, hogy folyamatosan párbeszédet folytatnak az emberekkel — emelte ki kampányzáró beszédében Fremond Árpád. A Magyar Összefogás lista vezetője kiemelte, hogy a párbeszéd bármilyen témát érinthet, mindig bele mertek nézni az emberek szemébe, mert mindig őszinték voltak, és mindig azt tették, amit ígértek. Ez különbözteti meg őket a többi politikai párttól, erre büszkék, és ezt folytatni fogják.

Fremond arról beszélt, hogy az elmúlt időszakban közösséget építettek, és ezt tették a Magyar Összefogás lista jelöltjei is, mert részei ennek a közösségnek. Mint mondta, büszkeség tölti el, hogy egy ilyen listának lehetett a listavezetője, majd pedig összegezte a Magyar Nemzeti Tanács következő mandátumának fő céljait is.

— Az oktatás területén az a cél, hogy minden egyes gyermeknek biztosítsuk, hogy magyar nyelven tanuljon. Ugyanakkor mindent meg kell tenni annak érdekében is, hogy a gyermekeink megtanulják a szerb nyelvet, hogy itthon is érvényesülni tudjanak, hogy külföld helyett inkább itthon folytassák a tanulmányaikat, ezzel is erősítsék a vajdasági magyar közösséget. A kultúra területén komoly káderhiánnyal küszködünk minden egyes intézményünkben, ezért meg kell tenni mindent annak érdekében, hogy az intézményeinkben legyen megfelelő számú szakember, hogy talpon tudjuk azokat tartani, illetve hálózatot kell építenünk. Megvan minden lehetőségünk ahhoz, hogy összekapcsolódjunk, és közösen építsük ezt a területet. Fontos az, hogy a tájékoztatás területén is legyen bővítés, hogy mindenkihez el tudjon jutni a magyar hang és a magyar szó. Az írás és nyelvhasználat területén pedig képeznünk kell azokat a szakembereket, akik mindent megtesznek annak érdekében, hogy megőrizzék az anyanyelvünket és a magyar nyelvet.

A kampányzárón Fremond rávilágított, hogy sokan beszélnek arról, hogy nehéz idők jönnek, de szerinte ez a közösség már átvészelte a legrosszabb időszakokat. Mint mondta, annál rosszabb már nem jöhet, mint amit a vajdasági magyarság az elmúlt száz évben átélt.

— Megmaradtunk, túléltük, átéltük és most építkezünk. Gyakorlatilag száz év után olyan lehetőségeket valósítottunk meg, amelyek már nem voltak benne a közösségünk forgatókönyvében. Ebből kell erőt meríteni. Nem adtuk fel, és az elkövetkezendő időszakban sem fogunk feladni semmit.

A Magyar Nemzeti Tanács tekintetében emlékeztetett arra, hogy mára sokan elfelejtik azt, hogy milyen nehézségek árán született meg az ideiglenes nemzeti tanács 1999-ben, a sötét miloševići időkben. Arra is kevesen emlékeznek, hogy mennyit kellett küzdeni a nemzeti kisebbségek nemzeti tanácsairól szóló törvényért a képviselőházban, és hogy milyen nehézségek árán iratkoztak fel csaknem 140 000-en a kisebbségi magyar választói névjegyzékre.

— Ezek óriási dolgok, de gyakran megfeledkezünk ezekről. A Magyar Nemzeti Tanács az a mi kulturális autonómiánk, amely egyedi a Kárpát-medencében, és belátható időn belül senki másnak a határon túli magyar közösségek közül nem lesz ilyen autonómiája. Ezért kell küzdenünk, és ezért küzdünk majd az elkövetkezendő időszakban.

A listavezető annak kapcsán is szót ejtett, hogy csupán egyetlen lista indul a választásokon. Viszont, mint mondta, lehetne akár tíz lista is, akkor is elsöprő győzelmet aratnának.

— A Magyar Összefogásnak, a Vajdasági Magyar Szövetségnek a választók körében 80-90 százalékos támogatottsága van. Viszont a vajdasági magyarok 10 százaléka soha az életben nem fog a Vajdasági Magyar Szövetségre szavazni, és a Magyar Összefogásra sem. Ezt bátran ki kell mondani. Soha, semmilyen körülmények között, de mindenki más rajtuk kívül támogatja a Vajdasági Magyar Szövetség és a Magyar Összefogás politikáját. Tehát lehetne több lista is, az eredmény akkor is borítékolható lenne úgy, ahogy volt az az elmúlt három mandátumban is.

Fremond hangsúlyozta, hogy semmilyen körülmények között nem szabad feladni semmit. Szerinte a vajdasági magyarság is azért ilyen erős, mert a közösség sem ad fel soha semmit. Mint mondta, akik feladták, azok most nem állítottak listát. A listavezető köszönetet mondott Pásztor Istvánnak, a VMSZ elnökének, hogy részese volt a kampánynak, és jelenlétével erősítette a Magyar Összefogás listáját. Felszólalása végén kiemelte, hogy akinek fontos s vajdasági magyar autonómia, akinek fontos a magyar oktatás, a magyar kultúra és a magyar tájékoztatás, az menjen el szavazni, és erősítse meg a Magyar Összefogás listáját.

A listavezetőn kívül Kabók Erika, Szűcs Balázs, Bognár Beáta, Juhász Bálint és dr. Pásztor Bálint is szólt a megjelentekhez, arra kérve a közösséget, hogy vasárnap vegyenek részt a nemzeti tanácsi választásokon. A lakossági fórum moderátora Góli Csilla volt.

Fényképezte: Kartali Róbert

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..