home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Fremond Árpád az MNT új elnöke
Kartali Róbert
2022.12.21.
LXXVII. évf. 51. szám
Fremond Árpád az MNT új elnöke

Megalakult az új összetételű Magyar Nemzeti Tanács. A szabadkai városháza dísztermében a tanács egyöntetűen Fremond Árpádot választotta meg a testület új elnökévé.

Az alakuló ülésen Dobai János, a tanács legidősebb tagja elnökölt, továbbá Bonifárt Noémi és Pletikoszity Árpád, a tanács két legfiatalabb tagja alkotta a háromtagú munkaelnökséget. Miután hitelesítették a tanácsnokok mandátumát, Tomislav Žigmanov, az emberi és kisebbségi jogok, valamint a társadalmi párbeszédért felelős miniszter üdvözölte az újonnan megalakult testületet. Kifejezte reményét, hogy jó lesz az együttműködés az új összetételű MNT és az illetékes minisztérium között. Az alakuló ülésen Sárközi István javaslatot nyújtott be, hogy hívják össze az MNT első ülését, melyet helyben meg is tartottak, egy pontot tűzve napirendre: az MNT új elnökének megválasztását. Az elnök személyéről titkos szavazással döntöttek, a 35 tanácsnok egyöntetűen támogatta Fremond Árpádot.

— Azt ígérhetem mindannyiunk nevében, hogy szolgálni fogjuk ezt a közösséget, és minden szakmai tudásunkat beleadjuk, hogy méltó képviselői lehessünk nemzetünknek — szögezte le Fremond Árpád a megválasztása után. Mint mondta, nem tesznek pontot az eddigi fejezetekre, folytatják azt az építkezést, amelyet elődjeik elkezdtek 1999-ben. — Az új összetételű tanács tagjainak óriási megtiszteltetés, hogy folytathatja ezt a munkát, képviselhetjük a közösségünket és annak érdekeit. A vajdasági magyar választók nem azért szavaztak nekünk bizalmat, hogy nyafogjunk. Nem azért szavaztak a Magyar Összefogás listájára több mint 40 000-en, hogy csüggedjünk. Nem azért mentek el ennyien szavazni, hogy feladjuk. Hanem azért, hogy a Magyar Nemzeti Tanács küzdjön minden egyes délvidéki magyarért, hogy bátorítsunk mindenkit, szakmai támogatást nyújtsunk, cselekedjünk. Hogy ott legyünk mindig mindenhol, és minden körülmények között segítsük nemzettársainkat. 

Fremond Árpád azt is hangsúlyozta, hogy az MNT-nek és elnökének a vajdasági magyar közösség minden tagját kell szolgálnia, függetlenül attól, hogy november 13-án élt-e a szavazati jogával, vagy sem. Hozzátette: biztosíthatok mindenkit, hogy mi így járunk majd el. Az új elnök megígérte, hogy nem adják fel, a megoldásokat fogják keresni minden nehézség ellenére, és küzdenek a megmaradásért, intézményeink talpon tartásáért, rendezvényeinkért.

— A Magyar Nemzeti Tanács törvényes beágyazottságból származó hatáskörrendszerének ellátása állandó feladatot jelent, továbbá megmarad az a fajta elkötelezettség is, ami az MNT-t jellemezte az elmúlt négy, illetve nyolc évben — fogalmazott nyilatkozatában a Magyar Összefogás listáját indító Vajdasági Magyar Szövetség elnöke, Pásztor István. Mint mondta, az MNT fő feladata, hogy segítsen a közösség minden tagjának, hogy magyarként megmaradjon és boldoguljon a szülőföldjén. — Ez egyszerűnek tűnhet, de nem az. Hihetetlenül nagy rendszer van az MNT hatáskörében felelősség, működtetés és fejlesztés szempontjából. 

Az újonnan megalakult tanácsnak az év végéig bőven lesz tennivalója, egyebek között el kell még fogadnia a jövő évre vonatkozó munkatervet és költségvetést, továbbá személyi kérdésekről is döntenie kell. Pásztor István egy korábbi bejegyzésében közölte, hogy az MNT elnökhelyettesének Rigó Pál Zsófiát fogják javasolni, az MNT Végrehajtó Bizottsága elnökének Sárközi Istvánt, tagjainak Kabók Erikát, Hugyik Richárdot, Varjú Potrebić Tatjanát és Tóth Ramónát. Hivatalvezetőnek Lulić Emilt kérik fel, a bizottságok elnökévé dr. Námesztovszki Zsoltot (oktatás), Kozma Líviát (tájékoztatás), Lovas Ildikót (művelődés) és Lakatos Adriánt (nyelvhasználati bizottság) szándékozzák megválasztani.

Fényképezte: Kartali Róbert

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..