home 2024. május 03., Tímea napja
Online előfizetés
Főztek, ettek-ittak, mulattak
Kartali Róbert
2023.06.29.
LXXVIII. évf. 26. szám
Főztek, ettek-ittak, mulattak

Vasárnap tartották meg Kispiacon a Nemzetek Főzőversenyét. A helyi közösség és az Ékszer Nők Egyesülete közreműködésével immár 14. alkalommal szervezték meg a térség egyik legkedveltebb és legnépesebb gasztrorendezvényét. A főzőversenyt ezúttal is a kispiaci kézműves- és kirakodóvásárral egy időben tartották meg, így látogatókban, nézelődőkben sem volt hiány.


Terepszemlét tart a főszakács

Vasárnap nemcsak Vajdaság szíve, hanem az egész Kárpát-medencei magyarság szíve is Kispiacon dobogott, Felvidékről, Erdélyből és Magyarországról is érkeztek ugyanis csapatok, baráti társaságok. Továbbá a környező helyi közösségekből, Magyarkanizsa község területéről az összes, Szabadka város területéről pedig nagyon sok helyi közösség — összegezte Szarapka Ede. A helyi közösség tanácsának elnöke elmondta, a pénteki vihar nagy megpróbáltatások elé állította a szervezőket, mivel mindent elfújt a szél, mindent tönkretett, és szombaton szinte újra fel kellett építeni a fesztivál helyszínét.


Csongradac Emese és Szarapka Ede a Pannon Reggeli csapatával

— Egy vidámpark is várta a látogatókat, ami nagyon nagy ritkaság egy ilyen pici faluban, főleg a dodzsem, mely a fiataloknak nagyon érdekes. Eljöttek mindazok a cégek, amelyekkel együtt dolgozunk, az Old Bikers Motorosklub tagjai, akik arról híresek, hogy nagyon sok jótékonysági akcióban vesznek részt, de csatlakozott az Oldtimer Klub csapata is. Számos olyan kínálat van az idén, amely plusz, újdonság, és mint látjuk a résztvevőkön és a csapatokon, minden meghozta az eredményét. Nagyon sokan vagyunk, nem tudok szerény lenni, büszkén mondom, hogy ma Kispiacon van a világ közepe.


Gazdag tombola várta a látogatókat

Az idén is három fő kategóriában tudtak nevezni a szakácsok. Főzhettek bográcsos ételeket, készíthettek roston sülteket, leveses ételeket, és először szervezték meg a jövő mesterszakácsai kategóriát, ahová a tizenhat éven aluli versenyzők jelentkezhettek.

— Nagyon sok tizenhat évnél fiatalabb csapat nevezett. Itt van a horgosi és a kispiaci iskola, a mórahalmi szakközépiskola is, valamint számos olyan fiatal, aki úgy főz, hogy közben nem fogyaszt pálinkát. Ezért ők csak a főzésre összpontosítanak, míg az idősebb szakácsoknál nem mindig a főzés a prioritás. Nagyon sok esetben a fiatal gyerekek, a jövő szakácsai zseniális ételeket készítenek. A főzőverseny összesített győztesének jövőre újra vissza kell majd térnie, hogy elhozza a vándorserleget, és megmutassa, nem véletlen és nem bunda volt, hiszen megint ugyanolyan finom ételt tud készíteni. Emellett volt még egy kategória, ezzel a testvértelepülések lettek megtisztelve. Összesen hat testvértelepülésünk jött el, és ők külön csoportot alkottak. Magyarországról érkeztek Ikrényből, ez Győr mellett egy Kispiachoz hasonló nagyságú település, Mágocsról, Pécs környékéről, Nagymágocsról, Gyopárosfürdő környékéről. Öttömös is testvértelepülésünk, valamint Nagymad Felvidékről, és Kányád község képviselete is eljött Erdélyből — hallottuk Szarapka Edétől.


Vadkerti Imre és a kispiaci Ékszer Nők Egyesülete tagjai

Az ételeket mesterszakácsokból álló szakzsűri minősítette. A szervezők gazdag művelődési műsorral készültek, felléptek a kispiaci és a horgosi Bartók Béla Művelődési Egyesület néptáncosai, valamint a Talentum és a Magyarkanizsai Szent Száva Szerb Néptáncegyesület tagjai. Bemutatkozott Vadkerti Imre, a Kormorán együttes frontembere, aki magyar nemzeti dalokat énekelt, emellett a csapatokat járva a Tresnyeváci Ászok együttes szórakoztatta a társaságokat, és fellépett a Homokóra együttes is. A Pannon Reggeli csapata a helyszínről élőben közvetítette a műsorát, az ott felállított terepi stúdióból.


Vajon mi lehetett a titkos hozzávaló?

A főzőverseny megszervezéséből az idén a kispiaci Ékszer Nők Egyesülete is aktívan kivette a részét, tagjai számos feladat elvégzése mellett gazdag tombolával is készültek. Csongradac Emese, az egyesület elnöke elmondta, vásároltak ajándéktárgyakat, de számos felajánlás is érkezett a lakosoktól, valamint a vállalkozóktól. A főnyeremény egy 126 cm-es okostévé volt, emellett műszaki vizsga, vágni való malac, talicska, permetező, éttermi ebédek, vásárlási utalványok, virágok is gazdára találtak.

A tombola ára 100 dinár volt, és a befolyt összeget jótékonysági célra fordítják. Az Ékszer Nők Egyesülete az idén is szervez egy gyermektábort, a befolyó összeg hozzásegít majd ahhoz, hogy a szülőknek minél kevesebbe kerüljön a rendezvény.


Csirkék a nyárson

Fényképezte: Kartali Róbert

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..