home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Főzőlapdömping — milyet válasszunk?
Özvegy Gyulai Andrea lakberendező
2021.10.20.
LXXVI. évf. 41. szám
Főzőlapdömping — milyet válasszunk?

A klasszikusnak nevezhető tűzhelyek ideje lassan lejár. Ma már ha új eszközt szeretnénk vásárolni, leggyakoribb, hogy a voksunkat a főzőlap mellett tesszük le, mely megvásárolható külön és a beépíthető sütővel együtt is.

A főzőlapok választéka igen nagy, így az első lényeges kérdés, hogy vajon elektromos vagy gázfőzőlapot válasszunk-e. Ennek eldöntésében leginkább az energiafogyasztás várható költsége segít, noha tudnunk kell, hogy a tervezők ma már úgy fejlesztik ki a berendezéseket, hogy azok minél kevesebb energiát fogyasszanak. A másik fontos tényező, hogy nem minden háztartásba van bevezetve a gáz, így ha a gázpalack használatának lehetőségét is elvetjük, akkor máris eldőlt, hogy csakis az elektromos főzőlap jöhet számításba.

Elektromos

Ennél a típusnál a legtöbb gyártó lehetővé teszi, hogy az eszköz 230 volton is működőképes legyen. Ám ha minden főzőzónát szeretnénk használni, akkor előfordulhat, hogy előjön néhány gond. Lehet, hogy a biztosíték nem bírja majd a terhelést, de az is előfordulhat, hogy a főzőlap nem fog megfelelő teljesítményt nyújtani, mert nem lesz maximális energiája. Ezt a főzőlapot a legjobb, ha háromfázisú elektromos kábellel kötjük be, mely 400 volt feszültségről gondoskodik.

 

Üvegkerámia

Ez a klasszikus típus napjaink legnépszerűbb megoldása, az utóbbi idők legvásároltabb főzőlapja. Nagy előnye, hogy nagyon könnyen tisztítható, valamint a főzőfelülete is nagy, ezáltal nagyobb méretű edényekben főzhetünk rajta. Az úgynevezett bővíthető főzőzónát akkor kapcsolhatjuk be, ha nagy méretű edényt szeretnénk ráhelyezni. Ezeknek az üvegkerámia főzőlapoknak a zónái nagyon gyorsan felmelegszenek, legfeljebb 20-30 másodperc alatt, a hátrányuk viszont, hogy nagyon lassan hűlnek ki.

Indukciós

Az indukció az elektromágnesességet veszi alapul. Lényege, hogy melegítés során csak ott keletkezik hő, ahol az edény a főzőlaphoz ér. A felmelegedés így igen gyors, a hőveszteség pedig nulla. Egyetlen óriási hátránya mégis van: a főzőedényeinket ki kell cserélnünk speciálisakra, melyeknek ferromágneses aljuk van.

Fontos megemlíteni, hogy ha kifut az étel, akkor sincs baj, nem ég oda semmi, könnyedén letörölhető főzés közben is. Ez azért van, mert ezen a főzőlapon az edény belseje melegszik fel, illetve az, ami benne van, maga a lap hideg marad. További előnye, hogy szinte a főzőlap egész felületén főzhetünk. Akár kis edényt, akár egy nagyobb tepsit teszünk rá, biztosak lehetünk benne, hogy egyenletesen fog melegedni az ételünk.

Gáz

Sokszor előfordul, hogy valaki szereti a gázfőzőt, de azt hiszi, az edény alja nem melegedne egyenletesen. Ez a gond azonban már nem érinti a modern eszközöket, hiszen a legtöbb egyenletes lángtechnológiát használ. Az eddig ismeretes gáztűzhelyekkel szemben akár 20%-kal gyorsabban felforralja a vizet. A modern készülék automatikusan leállítja a gázt, ha valamilyen problémát észlel, valamint a gázszivárgást is megállítja. Vásárolhatunk már üvegkerámia alá rejtett gázfőzőlapot is, mely a könnyebb takarítás miatt lehet érdekes.

A modern főzőlapok irányítása történhet mechanikusan, gombokkal, valamint érintéses, érzékelős vezérléssel. További kényelmi, speciális funkciójuk a gyors felmelegítés, a főzésmegszakítás, valamint az időzítő beépítése.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..