home 2024. március 04., Kázmér napja
Online előfizetés
Fotókiállítással ünnepelik az Európai Együttműködés Napját
Interreg IPA CBC
2017.09.22.
LXXII. évf. 38. szám
Fotókiállítással ünnepelik az Európai Együttműködés Napját

Az Európai Unió által társfinanszírozott kezdeményezés, az Interreg-IPA Határon Átnyúló Együttműködési Program Magyarország–Szerbia 2017. szeptember 21. és október 1. között a szegedi belváros jól ismert sétálóutcájában, a Kölcsey utcában kialakított szabadtéri fotókiállítással ünnepli az Európai Együttműködés Napját.

A Fotókiállításon a 2017. augusztus 8. és szeptember 10. közötti, Magyarország és Szerbia határ menti régiójának elbűvölő látványosságai című fotópályázat legjobbnak ítélt tizenkét fotó tekinthető meg. A Fotópályázat zsűrije – amely Vörös Csaba fényképészből és a Program irányító hatóságának és nemzeti hatóságának egy-egy képviselőjéből áll – választotta ki az első és második helyezettet. A harmadik helyezettről a Program Facebook-oldalán indított nyilvános szavazás döntött.


Molnár-Gábor Olivér

A kiállított fotók készítői: Molnár-Gábor Olivér, Dr. Tóth-Piusz István, Dobó János, Petar Zambo, Tóth Éva, Dejana Kovačević, Ágoston Csongor, Žarko Jakšić, Vojnović Željko, Kávai Zsuzsanna, Maša Cvijanović és Tóth Noémi.


Dr. Tóth-Piusz István

A Fotókiállítást 2017. szeptember 21-én a szegedi REÖK Regionális Összművészeti Központban tartott díjátadó ünnepség keretében nyitották meg, amelyen részt vettek a nyertes fotók készítői, a Programszervek és a média képviselői, valamint a meghívott vendégek. 


Dobó János

Az első – Molnár-Gábor Olivér –, a második – Dr. Tóth-Piusz István – és a harmadik helyezett fotó készítője – Dobó János – elismerő díjat és egy az Európai Együttműködés Napjára készített reklámajándékokból álló csomagot vehettek át. A rendezvényen ezenkívül kitüntették a Fotóverseny Zsűrije által a Fotókiállításra kiválasztott többi kilenc fotó készítőjét is, és átvehették a Program reklámajándékaiból összeállított csomagot.

Az Interreg-IPA Magyarország Szerbia Határon Átnyúló Együttműködési Program ezen túlmenően azzal is jutalmazza a nyertes tizenkét fotó készítőit, hogy alkotásaikat megjeleníti a Program különféle kiadványaiban és a 2018. évi nyomtatott naptárában. Ez utóbbit 2017 végéig a Program számos partnerszervezetének küldi meg.

Rácz Péter, a Program Közös Titkárságának vezetője elmondta, hogy a Fotóverseny célja, hogy az állampolgárokat – fotóik megosztása útján – az Európai Együttműködés Napjának ünneplésében való aktív részvételre ösztönözzék. Ezeken a fotókon Magyarország és Szerbia közös határtérségének szépsége köszön vissza a természet, a táj, valamint a falvak és városok ismert helyszínein keresztül.

A magyar–szerb határtérség – amely egyben az Interreg-IPA Határon Átnyúló Együttműködési Program Magyarország–Szerbia programterülete is – a magyarországi Csongrád és Bács-Kiskun megyéket és a szerbiai Vajdaságot, így Nyugat-Bácska, Észak-Bácska, Dél-Bácska, Észak-Bánát, Közép-Bánát, Dél-Bánát és Szerémség megyéket jelenti.

„A Magyarország–Szerbia Határon Átnyúló Együttműködési Program a magyar–szerb határtérség határon átnyúló programjainak negyedik generációja, amely az Európai Unió társfinanszírozásában valósul meg. A rendelkezésre álló források Magyarország és Szerbia szervezetei által kezdeményezett közösen megvalósított projektjeit finanszírozzák, azonban fontos megjegyezni, hogy ezen alapok végfelhasználói vagy kedvezményezettjei a Magyarország-Szerbia ezen régiójában élő emberek - szomszédok, akik együttesen alakítják ki közös jövőjüket.” magyarázta Törő Zsuzsanna, programirányító, a Miniszterelnökség – a Program Irányító Hatóságának munkatársa, és hozzátette: „Az Európai Együttműködés Napja minden évben emlékeztet arra, hogy ez az együttműködés mennyire fontos mindannyiunk számára.”

Magyarország és Szerbia határtérségének az egyik kiemelkedő jellegzetessége a két egymással szomszédos ország közös természeti, történelmi és kulturális öröksége. Ezzel egyidejűleg a Program egyik prioritása az idegenforgalom, a kulturális és természeti örökségvédelem ösztönzése is. Ezek az elemek adtak ihletet az idei Európai Együttműködési Nap ünneplésére.

Az Európai Együttműködés Napjával minden évben szeptember 21-e körül ünneplik a különböző európai régiók – és az Európai Unióval szomszédos országok – közötti területi együttműködést. Az ebből az alkalomból Európa szerte tartott eseményekről a www.ecday.eu honlapon tudhat meg többet.

 

Az Interreg-IPA Határon Átnyúló Együttműködési Program Magyarország-Szerbia
Az Interreg-IPA Határon Átnyúló Együttműködési Program Magyarország-Szerbia az Európai Unió 2014-2020 időszakra vonatkozó pénzügyi keretrendszerének Előcsatlakozási Támogatási Eszköze (IPA) keretében valósul meg. A résztvevő országok – Magyarország és Szerbia – közös irányítási rendszerén alapulva a Program különböző nonprofit szervezetek közötti együttműködési projekteket támogat a magyarországi Csongrád és Bács-Kiskun megyékből és a következő szerbiai területekből álló programtérségben: Nyugat-Bácska, Észak-Bácska, Dél-Bácska, Észak-Bánát, Közép-Bánát, Dél-Bánát és Szerémség.
A Program egy stabil és együttműködő régió kialakítását és a határtérség általános életminőségének javítását támogatja. Lehetővé teszi a két ország szervezetei közötti gazdasági együttműködést, támogatja a közös identitás erősítését és a határtérség kulturális és történelmi örökségét, továbbá hozzájárul a régió környezeti fenntarthatóságának és biztonságának javulásához.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..