home 2024. április 17., Rudolf napja
Online előfizetés
Fotográfusi debütálás
Martinek Imre
2022.11.26.
LXXVII. évf. 47. szám
Fotográfusi debütálás

Fotográfusi debütálását — mi több, hús-vér nyilvánosság előtt! — jegyeztük enyészet havának utolsó péntekén (november 25-én) egy fiatal verseci tanárembernek.

Andrija Ratković okleveles vegyészmérnök idestova tíz esztendeje (a 2013-ben történt diplomázása óta) vállal aktív szerepet szülővárosa kultúréletének mindennapjaiban. Ami pedig ritka, ámde létező szabadidejét illeti, annak tudatos planírozásakor a tudomány és a sport mellett a fényképezésnek is igyekszik kellő teret nyújtani. Olykor portrét készít, szenvedélyesen hozva felszínre az általa tervezett spontaneitással megszólított alanyainak többé-kevésbé „rejtőzködő”, a sorsszerű „kibontakoztatásban” viszont annál inkább reménykedő vizuális énjét. Olykor viszont csupán játszadozik az adott pillanatok által felkínált fénypalettán lévő színekkel, a hangulatot és gondolatot egyaránt aktív cselekvésre késztető tónusokkal. Mint mondja, bár külsőleg személyesen ő maga a kezdeményező, valójában mindig a témák szólnak elsőként.

A harminc nagyképből álló tárlat egyelőre Versec város Kultúrközpontja (Kulturni centar Vršac) Hadseregotthonának (Dom Vojske) képtárában áll az érdeklődők rendelkezésére.

Noha a 2015 és 2022 között készült fotókból álló kompiláció további sorsa egyelőre még nem körvonalazódott, annyi máris borítékolható, hogy ezen fénybe írt lenyomatok — ha lesz rájuk igény s befogadói készség — országunk nagyobb városaiba is eljutnak. Mármint fizikai formátumban. Lévén többségük virtuálisan a mostaninál már sokkal előbbi datálással kikerült valamelyik közösségi térbe.

Összefoglalónk fényképei a tárlat megnyitójának perceiben, az esemény helyszínén készültek. 

Andrija Ratković verseci fotográfus

Fényképezte: Martinek Imre

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..