home 2024. május 04., Mónika napja
Online előfizetés
Főszerepet kap a közönség Novák Péter jubileumi István, a király rendezésében
MTVA
2022.10.04.
LXXVII. évf. 39. szám
Főszerepet kap a közönség Novák Péter jubileumi István, a király rendezésében

Nagyszabású programsorozattal, többek között a Papp László Budapest Sportarénában jubileumi előadással ünneplik az István, a király című rockopera bemutatásának 40. évfordulóját 2023-ban. A produkció rendezője, Novák Péter a Kossuth Rádió hallgatóit az előadás néhány részletébe is beavatta.

Az István, a király című rockoperát – melynek zenéjét Szörényi Levente szerezte, szövegét Bródy János írta Boldizsár Miklós Ezredforduló című drámája alapján – először 1983. augusztus 18-án mutatták be Budapesten. A Királydombon akkor gyerekként a táncosok között szerepelt Novák Péter, most pedig ő rendezi a jubileumi produkciót. „Olyan interaktív előadást tervezünk, ahol a főszerep a közönségé, az együtt megélt drámáé. Amennyiben a színház funkciója, hogy katarzist váltson ki belőlünk, továbbá valamilyen tanulságot hordozzon jelenünkre, vagy jövőnkre nézve, akkor ez az előadás kultikus módon kívánja beölteni ezt a funkciót” – avatta be a Kossuth Rádió Kalendárium című műsorának hallgatóit a jövőre látható produkció részleteibe a rendező, hozzátéve: három színpadot állítanak fel a küzdőtéren, 360 fokos élményt kap majd a közönség.

A Kossuth Rádióban Szörényi Levente a csaknem 40 évvel ezelőtti bemutatót megelőző hónapokra emlékezett vissza. Elmondta, hogy a zenét 1983 január-februárjában kezdte el írni, májusban pedig már a stúdióban ültek, a bemutató időpontja augusztusra volt kitűzve. „Az ember érzi, hogy amit létrehozott, az nem rossz. De én annyira elfáradtam nyár végére a bemutató előtt, hogy kételyeim támadtak” – mondta a Kossuth- és Erkel Ferenc-díjas zeneszerző arra kérdésre, hogy sejtette-e akkor, milyen utóélete, mekkora sikere lesz a rockoperának.  

A beszélgetések újra meghallgathatók a Kalendárium adásában a műsor Médiaklikk-oldalán, vagy az alábbi linkre kattintva. ITT

Kalendárium – kulturális hírek és riportok minden hétköznap 15:32-től a Kossuth Rádió műsorán!

A fotón: Novák Péter, az esemény védnöke, zenész, színész, rendező a Kultúrházak éjjel-nappal 2018 rendezvénysorozat országos megnyitóján Budakeszin 2018. február 2-án. Idén február 2-a és 4-e között már tizenkettedik alkalommal rendezik meg az eseménysorozatot. MTI Fotó: Mohai Balázs

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..