home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Forma—1 — Szezonzárás
Lábadi Loránd
2022.01.05.
LXXVI. évf. 51. szám
Forma—1 — Szezonzárás

2021. december 12-e, a Forma—1 idényzáró futama nagyon sokáig emlékezetes marad, nemcsak a sport szerelmesei, szimpatizánsai számára, hanem azoknak is, akik csak néha-néha néztek meg egy részt valamelyik futamból. Az egyik rajongótábor csalásról, elfogultságról, míg a másik fél tiszta győzelemről beszél. Tény viszont, hogy az erődominanciáról és a versenyzők maximális profizmusáról kaptunk képet.

Nyilvánvaló, hogy Max Verstappen és Lewis Hamilton az idei, sorrendben 72. szezon kiemelkedő egyéniségei, akiket a csapattársak, Sergio Pérez és Valtteri Bottas minden pillanatban segíteni próbált. Pérez szerepe az utolsó, mindent eldöntő Abu-dzabi Nagydíjon volt nagyon hangsúlyos, amikor a Hamiltonnal való kakaskodásnál több értékes másodpercet vett el a Mercedes pilótájától, és így a csapattárs valamennyire felzárkózhatott. Ezzel bebiztosította a 2022-es, sőt talán a 2023-as idényre szóló szerződését is. Az első helyről Verstappen a rajt után visszaesett a második helyre, és a szabálytalan előzési manőver után, amikor sportszerűen visszaadta a pozíciót Hamiltonnak, csak a második helyen autózott. A verseny innentől elveszettnek tűnt számára, mivel Hamilton előnye akkora volt, hogy ezt a pályán visszaszerezni lehetetlenség normális versenyfeltételek közepette, amit Max is tudott, de nem adta fel. A kerékcserék a Red Bullnál nem a szokásos menetben történtek, Verstappen viszont többször is megcsinálta, míg Hamilton, hallgatva a csapatfőnökökre, ennek az ellenkezőjét tette, ami a végén rosszul sült el. Valójában a Red Bull ásza végig friss gumikon versenyzett, így a végső csapást is könnyen végrehajthatta az utolsó körben, és így övé lett a megérdemelt világbajnoki cím. A trófea megszerzésében a Williams versenyzője, Nicholas Latifi nagy szerephez jutott, amikor a betonfalnak csapódott, és egy biztonsági autós rész következett. A Mercedes innentől a futam végéig szinte mindent szabálytalannak tart, és két óvást is beadott a versenybíráknak, melyet megvizsgáltak és elutasítottak. Dióhéjban ez történt az utolsó, mindent eldöntő és emlékezetes futamon.


Fotó: You Tube

A két versenyző egyenlő pontszámmal érkezett. Ilyesmire legutóbb 1974-ben volt példa, amikor Regazzoni és Fittipaldi küzdött a világbajnoki címért, melyet végül Emerson Fittipaldi brazil pilóta nyert meg. Max Verstappen 395,5 ponttal nyert, míg Lewis Hamilton 387,5 ponttal csak a második helyen végzett. A harmadik Valtteri Bottas 226, a negyedik Sergio Pérez 190, az ötödik Carlos Sainz Jr. 164,5, a hatodik Lando Norris 160, a hetedik Charles Leclerc 159, a nyolcadik Daniel Ricciardo 115, a kilencedik Pierre Gasly 110, a tizedik Fernando Alonso 81, a tizenegyedik Esteban Ocon 74, a tizenkettedik Sebastian Vettel 43, a tizenharmadik Lance Stroll 34, a tizennegyedik Yuki Tsunoda 32, a tizenötödik George Russell 16, a tizenhatodik Kimi Räikkönen 10, a tizenhetedik Nicholas Latifi 7, a tizennyolcadik Antonio Giovinazzi 3, a tizenkilencedik Mick Schumacher 0, a huszadik pedig Nikita Mazepin szintén 0 ponttal. A konstruktőrök versenyében az első a Mercedes 613,5 ponttal, a második a Red Bull — Honda 585,5, a harmadik a Ferrari 323,5, a negyedik a McLaren—Mercedes 275, az ötödik az Alpine—Renault 155, a hatodik az AlphaTauri—Honda 142, a hetedik az Aston Martin — Mercedes 77, a nyolcadik a Williams—Mercedes 23, a kilencedik az Alfa Romeo — Ferrari 13 és a tizedik a Haas—Ferrari 0 ponttal. Ha a táblázatot jobban szemügyre vesszük, akkor nagy szórás tapasztalható, ami egyértelműen azt jelzi, hogy a gyári csapatok továbbra is dominálnak. A fejlesztéseket a Haas—Ferrari nem tudta kellően elvégezni, hiába a jó Ferrari erőforrás, ezért a két erős pilóta nem tudott bizonyítani az F—1-ben, de a 2022. évi szezon bizonyára jobban sikerül majd. A Honda erőforrás bizonyítottan kiváló, igaz, hosszú út vezetett a győzelemig, de végül is megérte a Red Bull kitartó munkája. A McLaren meglepően jól szerepelt, amit a Mercedes motor nagymértékben elősegített, míg a Honda motorral nem tudtak említésre méltó teljesítményt produkálni. A Renault ötödik helyezése gyenge, ennél többet várt a versenyzőpáros is, meg a szurkolótábor is. A Ferrari láthatóan nagy fejlődési szakaszon ment át, és a harmadik pozíció kielégítő. Az idény végén a Forma—1-ből távozik az Alfa Romeo Racing két pilótája, Kimi Räikkönen és Antonio Giovinazzi.

Fotó: You Tube

A 2021. évi versenysorozat bővelkedett izgalmakban és meglepetésekben, nagyobb baleset nélkül, és a végszó az lenne, hogy nagyon jó versenyeket láttunk, ami igaz is, de a versenyigazgatóság munkáját illetően több észrevétel is elhangzott. Elsősorban azokra a furcsa döntésekre vonatkozóan, amelyek csorbítanak az autóverseny királykategóriájának hírnevén, és hosszú távon jelentősen befolyásolhatják a nézőszám alakulását. Az új tulajdonos eltökélt szándéka, hogy emelje a népszerűséget és ezzel a nézettséget is, de csak a következő években derül ki, hogy vajon a rossz, elkésett vagy indokolatlan döntések sokasága minderre pozitívan vagy negatívan hat-e. Mi, lojális Forma—1-rajongók csak reméljük, hogy a jövőben a száguldó cirkusz megtartja a hírnevét meg a minőségét, és továbbra is érdemes lesz a vasárnap délutánokat a képernyő előtt tölteni.

A 2022. évi szezon előreláthatólag március 20-án kezdődik a Bahreini és november 20-án fejeződik be az Abu-dzabi Nagydíjjal.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..