home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
„Fordítsd felé a másik orcádat is”
Tomek Viktor
2016.03.27.
LXXI. évf. 12. szám
„Fordítsd felé a másik orcádat is”

Húsvét. A keresztény világ legnagyobb ünnepe, keresztény hitünket Jézus Krisztus feltámadása alapozza meg. Pál apostol írja a korinthusi gyülekezetnek: „Mert ha nincsen halottak feltámadása, akkor Krisztus sem támadott fel. Ha pedig Krisztus fel nem támadott, akkor hiábavaló a mi prédikálásunk, de hiábavaló a ti hitetek is.” (1 Kor. 15,13—14)

A bibliai tanítással a feltámadásról a halandó sokszor csak a templomban vagy temetésen találkozik. Keresztény hitünk gyakorlása mára a karácsonyi ajándékosztogatásban és a húsvéti sonka-tojás főzésben merül ki, igaz, néhányan — de ők is egyre kevesebben vannak — éltetik még a népi szokásokat is, például a hétfői locsolkodást. A mindennapi életünkben azonban bizonyos értelemben nap mint nap meghasonulunk önmagunkkal, kereszténységünkkel. Az önmegtartóztatás, a mértékletesség a mostani nyugati civilizációnak, mely elsősorban a fogyasztói kultúrára épül, nem felel meg. És hát az ember a kísértésnek sem tanult meg kellőképpen ellenállni. De a hithű kereszténységet nem lehet a minden vasárnapi templomba járással sem megélni (választások előtt, politikai kampány alatt meg főleg nem). De így vagyunk más bibliai tanításokkal is, például a keresztény alázatossággal, szerénységgel is. „Ne álljatok ellene a gonosznak, hanem aki arcul üt téged jobb felől, fordítsd felé a másik orcádat is.” (Mt 5,39) Persze a keresztényeknek nem részük a bántalmazás örökös tűrése, Jézus sem erre tanította követőit, viszont időnként, talán akkor, amikor cselekedetükkel Isten tervét valósítják meg, alkalmazni kell.

Teológusok szerint Jézus élete a hősies, az abszolút szelídségre irányult, arra, hogy áldozati bárány legyen a gyilkosok között. De a mindennapi életben senki sem tartja oda a másik orcáját az arcul verőnek, politikai értelemben pedig egyszerűen politikai idiótának hívnák azt, aki ilyet cselekszik. Ma a szemet szemért, fogat fogért — ugyancsak bibliai — elve érvényesül, holott ha az emberek valamivel türelmesebben, alázatosabban viselnék el a megszégyenülést, sokkal elviselhetőbbek volnának a társadalmi versengések is.

Talán Gandhinak lesz igaza: a szemet szemért törvény betartása végül az egész világot vakká teszi. 


Kattinson az alábbi képre, és tekintse meg a szerző adatlapját is!
Tomek Viktor

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..