home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Fontos vagy nekem
Brasnyó Zoltán
2021.03.31.
LXXVI. évf. 11. szám
Fontos vagy nekem

A film témája sajnos a való életben is hátborzongatóan aktuális. Idősek átverése és kiforgatása a vagyonukból, amit általában a teljes megsemmisítés követ. Lelkileg és fizikailag is. Ez a jelenség nemcsak vidékünkön, de még a szerencsésebb történelmi fejlődésű országokban is jelen van.

Borzalmas ugyan, de valóban rendkívül egyszerű hiszékeny, beteg és idős embereket kiforgatni a vagyonukból, hogy aztán magukra hagyják őket egy idősek otthonában. Rosamund Pike már megint egy nem túl hálás szerepben játszik briliánsan. Gátlástalan csalóként a legnagyobb halakra, azaz a leggazdagabb idősekre — és vagyonukra — utazik. Hálózatához orvosok és jogászok tartoznak, akik közös erővel dolgoznak azon, hogy szinte elrabolják az időseket, megkaparintsák a vagyonukat, és gondoskodjanak róla, hogy olyan otthonba költöztessék őket, ahol már sohasem találkozhatnak a családjukkal.

Marla Grayson tehát nem jó ember, partnerével, Frannel (Eiza González) pedig ráakadnak a nagyhalra: Jennifer Peterson (Dianne Wiest) gazdag, és elvileg családja sincs. Elindul a már jól ismert koreográfia, Marla szerencsétlenségére azonban kiderül, hogy Jennifer kapcsolatban áll egy gengszterrel, akit nem más, mint a Trónok harca mély növésű színésze, Peter Dinklage formál meg. Nos, a gengszter nem nézi jó szemmel, hogy Jennifer a hölgyek bűvkörébe került. Marla számára viszont mindez kihívás és beteges versengés. Vérbeli ragadozóként küzd a zsákmányért.

A Fontos vagy nekem szereplői miatt nem aggodalmaskodunk majd túl sokat. Izgalmas karakterek, akik szinte egytől egyig negatívak. Rosamund Pike kapcsán félő, hogy bekerül majd valamiféle skatulyába, hiszen már láthattuk hasonló szerepben, amikor a Holtodiglanban (Gone Girl) játszotta el a hátborzongató Amy Dunne-t. Ha pedig azt hisszük, hogy Peter Dinklage karaktere testesíti majd meg a dolgok erkölcsi rendjét, akkor nagyot tévedünk. Két, mélységesen romlott ember párharcát nézhetjük végig, ahhoz azonban, hogy élvezni tudjuk, félre kell tennünk az előítéleteinket és a cselekedetük súlyát. Ami már magában ijesztő, hiszen a hősök végső célja rendkívül felháborító, főleg, ha még a magánéletünkben is ismerünk olyanokat, akikkel hasonló dolog történt.

A film a legkevésbé sem tökéletes, ez pedig leginkább a vége felé válik nyilvánvalóvá. A karizmatikus ellenfelek lassacskán elveszítik a kontrollt, a cselekedeteik egy részét pedig nem igazán leszünk képesek átlátni. Lehetséges, hogy ez a forgatókönyv hibája, de elismerem, talán csak én nem fogtam fel az összefüggéseket és az események láncolatát a végén. Elsietettnek és összecsapottnak tűnt a film befejezése. J Blakeson rendező alkotásához hangulat és nyitottság kell, végtére is szörnyetegek küzdelmét nézzük ebben a két órán át tartó, valamiféle perverz megfontolásból vígjátékként besorolt filmben.

A Fontos vagy nekem a Netflixen jelent meg, ennek ellenére a szerbiai kínálatban egyelőre nem fellelhető. Leginkább online, az internet végtelen videotékájából tölthető le. Erről a történetről biztosan mesélni fogunk majd a kollégáknak, az ismerőseinknek vagy a szomszéd néninek. A lényeg talán ez utóbbi csoporton van. A kedves szavakon és a törődésen túl figyelmeztetni kell őket arra, hogy valóban léteznek Marlához hasonló, gátlástalan ragadozók. Legyen szó akár magánszemélyekről vagy bizonyos vallási felekezetekről. J Blakeson filmje valódi, kompromisszummentes hidegzuhany.

Képek: www.latimes.com

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..