home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Fontos mezőgazdasági beruházások
Kartali Róbert
2022.02.15.
LXXVII. évf. 6. szám
Fontos mezőgazdasági beruházások

Szabadkán az idén több fontos előrelépés is történik a mezőgazdaság terén. Két nagyobb projektum megvalósulása is várható: automatizálják a jégvédelmi rakétarendszert, és az elhullott jószágok tetemének kérdése is rendeződik. Utóbbi különösen nagy gondot okozott eddig, tavaly például csaknem 270 tonna tetemet kellett elszállítani és elhantolni, ami csaknem 7 millió dinárt emésztett fel.

— A Mezőgazdasági és Környezetvédelmi Titkárság éves költségvetése 105 millió dinár. Ez az összeg az állami földek bérbeadásából származik, egy-egy része az állami és a tartományi kasszába megy, a maradék 40 százalékkal tudunk mi gazdálkodni — vázolta fel a titkárság lehetőségeit Bognár Pásztor Hajnalka, a városi tanács mezőgazdasági ügyekkel megbízott tagja. Ebből az idén is finanszírozzák a mezőutak karbantartását, a gazdák kamattámogatását, a talajanalízisek elvégzését, valamint a rendezvényeket. — A jégvédelmet ettől az évtől már minden bizonnyal automatizálják, ami azért jó, mert nem lesz többé emberfüggő, nagyon nehéz volt ugyanis embereket találni az elavult, régi kilövőállomások kezelésére. Az idén belekezdünk egy nagyobb projektumba is, és ezzel megoldódnak majd az elhullott állatok tetemének összegyűjtéséből, szállításából és elföldeléséből fakadó problémák. A tervezett átrakóállomás csaknem 28 millió dinárba kerül, erre a mezőgazdasági minisztérium 12 millió dinárt utalt át, valamint 13 millió dinárt irányoztunk elő a mi költségvetésünkből. Az átrakóállomás felépülésével kiválthatjuk az eddigi dögtemetőt, mely úgy működött, hogy az állati tetemeket az összegyűjtő kamionról befordították a kiásott gödrökbe, fertőtlenítették őket, majd behantolták. Az erre kijelölt terület megtelt, és mára már nem is standard ez az eljárás, emiatt már nagyon régóta tervben van a dögkutak végleges rendezése. Szerződést kötünk a tavaly Ingyiján létrehozott Energo Zelena közvállalattal, mely a többi közt az állati tetemek biztonságos megsemmisítésével foglalkozik. Az átrakóállomás megépüléséig egy átmeneti megoldást alkalmazunk, egy platóról a tetemeket belehelyezik a zárt konténerekbe, melyeket a vállalat bizonyos időközönként elszállít.


Bognár Pásztor Hajnalka, a városi tanács mezőgazdasági ügyekkel megbízott tagja

— Tavaly ilyenkor jártunk az Állategészségügyi Intézetben azzal a céllal, hogy pályázzunk az átrakóállomás kiépítésére — tette hozzá Vitković Aleksandar, a Mezőgazdasági és Környezetvédelmi Titkárság titkára. — Szerencsénk volt, mert egész Szerbiában csupán tíz ilyen állomás fog kiépülni. Tekintettel arra, hogy Szabadkán és környékén nagy hagyománya van az állattenyésztésnek, mind a szarvasmarha-, mind a sertéstenyésztésnek, bekerültünk az első három közé. Az idén további három átrakóállomás kiépítése lesz támogatva, 2023-ban kettő és 2024-ben további kettő. Ez is egy kritérium Szerbia számára az Európai Unióhoz való közeledés folyamatában. Mi ugyan még tavaly igényeltük az eszközöket, jóvá is hagyták a 12 millió dinárt, és a saját költségvetésünkben is előirányoztuk a szükséges pénzt, eddig a kijelölt parcella tulajdonjogi problémái hátráltatták a beruházást. A parcella ugyan városi érdekeltségű volt, de nem volt az önkormányzat tulajdonában, így az építkezés előtt át kellett azt írni, mivel a város nem lehet beruházó olyan területen, amely nincs a birtokában. Egyébként a fertőzések és a környezet veszélyeztetésének elkerülése érdekében a Mezőgazdasági és Környezetvédelmi Titkárság eddig is jelentős eszközöket különített el az elhullott jószágok begyűjtésére, viszont környezetvédelmi szempontból tudjuk, hogy az eddigi módszer nem elfogadható. Első lépésben kijelölünk egy területet, ahol el lesznek helyezve a zárt konténerek, melyekbe összegyűjtik az elhullott jószágokat, és onnan történik majd a szállítás. Ez addig működik majd így, amíg fel nem épül a korszerű, európai standardoknak is megfelelő átrakóállomás Csantavér és Újzsednik között. Az előző évben mintegy 269 tonna jószágtetem lett elhelyezve, havi lebontásban átlagosan 22,4 tonna. Ez nagyon nagy mennyiség, és ennek a problémának a rendezése a titkárság költségvetését terheli — mondta Vitković. — Ez eddig valójában úgy működött, hogy ha egy bejegyzett, nagy testű jószág elpusztul, akkor értesíteni kell az állatorvosi felügyelőt. A jószágok meg vannak számozva, a fülszámot jegyzőkönyvbe veszik, hogy az nem lett eladva vagy levágva. Innentől kezdve a gazdának van bizonyítéka a minisztérium felé arról, hogy a jószág elhullott, ez fontos a gazdaság szempontjából. Következő lépésként felhívják a titkárságot, a megbízott kolléga pedig értesíti az illetékes közvállalatot, hogy a megfelelő géppel menjenek el a megadott címre. A felpakolást és a szállítást már a közvállalat végzi a kijelölt helyre. A költségvetésből erre a célra tavaly 6,8 millió dinárt kellett elkülöníteni. Ez az átrakóállomás remélhetőleg véglegesen megoldja azt a problémát, amelyet az elhullott állatok elhelyezése és kezelése okoz.


Vitković Aleksandar, a Mezőgazdasági és Környezetvédelmi Titkárság titkára

A jégvédelem terén is jelentős előrelépésre számíthatnak a termelők. Az idő pénz, különösen akkor, ha egy viharfelhő közeledik, így nem mindegy, mikor történik a jégvédelmi rakéták aktiválása — világított rá a mezőgazdasági titkár.

— Amíg a rakéták kilövését emberi tényező is befolyásolja, addig nem lehet a lehető leggyorsabban reagálni. Az automata kilövőállomásokat már a bajsai radarközpontból fogják irányítani, így szinte másodpercre pontosan lehet majd intézkedni megfelelő szögben és magasságba. A rakéták ezüst-jodidot juttatva a viharfelhőkbe segítik elő, hogy az akár teniszlabda méretű jég helyett minél apróbb jégdarabok alakuljanak ki. Az is előfordulhat, a jégfelhő magasságától függően, hogy mire a csapadék földet ér, addigra a jég helyett esőt kapnak a termelők. A jégvédelmi rendszer automatizálásával is egy nagyon nagy gondot tudunk megoldani. Évente tervezünk rakétavásárlást, tavaly is vettünk, s a Köztársasági Hidrometeorológiai Intézet képviselői szerint Apatin és Zombor után Szabadka az a város, amely a legtöbb jégvédelmi rakétát szerzi be. Tesszük ezt azzal a céllal, hogy megvédjük a termelőink javait.

Az új, automatizált rendszer miatt a jégvédelmi kilövőállomások száma nem fog csökkeni. A régiek lesznek korszerűsítve, melyeket úgy alakítanak ki, hogy teljes mértékben kiküszöböljék a jogtalan hozzáférést. Az illetékesek a helyi mezőgazdasági aktualitásokról nyilatkozva a már működésben lévő meteorológiai állomásokról is beszéltek.

— Ez a projektum a NALED és a Telegroup közreműködésével valósult meg Szabadkán, és tizenegy meteorológiai állomást kaptunk. Amióta létezik a szerződés, attól kezdve a városhoz tartoznak ezek a meteorológiai állomások. Nem csupán meteorológiai adatok megtekintésére lehet őket használni, hiszen az összes paramétert mérik. Segítségükkel meg lehet tervezni a mezőgazdasági munkálatok időzítését, például azt, hogy mikor vannak permetezésre alkalmas napok. A termelők megnézhetik ezeket az adatokat, melyek alapján meg tudják tervezni a munkálatokat. A minisztérium továbbá arra is rábólintott, hogy egyes parcellákon digitalizálják az elvégzett műveleteket, hogy később visszamenőleg át tudják nézni, mi történt. Ez nagyon hasznos kezdeményezés, mert az ember hajlamos elfelejteni dolgokat, de ha leírja, akkor minden megmarad. Ez alapján később nem „vakon” végzi a permetezést, vetést, szántást és aratást.

A termelők nyitottak a tanácsokra és az új információkra — tette még hozzá Bognár Pásztor Hajnalka. Mint mondta, a meteorológiai állomások adataihoz a város honlapján lehet hozzáférni, de meg kell adni a felhasználónevet és a jelszót. A felhasználói névhez azt kell beírni, hogy Subotica, a jelszóhoz pedig azt, hogy meteo.

Fényképezte: Kartali Róbert

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..