home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Fontos emlékeznünk a 30 évvel ezelőtti márciusi történésekre
2020.03.20.
LXXV. évf. 12. szám
Fontos emlékeznünk a 30 évvel ezelőtti márciusi történésekre

Dr. Szili Katalin miniszterelnöki megbízott közleménye

Olyan napokon vagyunk túl és olyan hetek várnak még ránk, amelyek során az egymásra való odafigyelés, nagyobb és szűkebb közösségeink megóvása a legfontosabb célunk. Ugyanakkor, ha nem is együtt, de egyénenként otthonainkban mégis szükséges visszatekintenünk a három évtizeddel ezelőtti márciusi történésekre.

Sok keserves küzdelem vár még ránk az unióban is azért, hogy az itthoni igazi önrendelkezési formáinkat megteremtsük” — mondta Sütő András egy interjújában a „Fekete Március” 15. évfordulóján. Most, amikor a marosvásárhelyi események harmincadik évfordulóján emlékezünk, fejet kell hajtanunk mindazok előtt, akik életüket, egészségüket adták és küzdöttek azokban a napokban a magyarok elleni provokációval szemben. Azóta felnőtt egy újabb generáció, akiknek ismerni és tudni kell, hogy az európai alapelvek betartása csak akkor lehet teljes, ha a szülőföldjükön kisebbségben élő közösségek számára az identitás kiteljesítése, megélése és az önigazgatás lehetősége biztosított. A nemzeti önazonosság megőrzésének alapja az anyanyelvi oktatás és az ehhez szükséges intézmények fenntartása, az autonómia különböző formáinak a nemzetközi szabályok és modellek szerinti megvalósítása.

Azóta számos változás történt országaink életében. Újabb kihívások jelentek meg, azonban a közösség érdekei, mint a szülőföldön való boldogulásnak, gyarapodásnak feltétele a békés párbeszéd, amelynek kialakítása továbbra is közös feladatunk.

 Dr. Szili Katalin miniszterelnöki megbízott

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..