home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Folytonosság
Fehér Márta
2020.11.05.
LXXV. évf. 45. szám
Folytonosság

Új kormánya van Szerbiának — Ana Brnabić Jovanka Broz belgrádi villájába költözhet — Koronavírus: nem lesznek szigorítások, csak szigorú büntetések

Új kormánya van Szerbiának

A koalíciós kormányt a Szerb Haladó Párt, a Szerbiai Szocialista Párt, a Szerb Patrióta Szövetség, valamint a Vajdasági Magyar Szövetség, illetve a bosnyák Igazság és Megbékélés Pártja alkotja. Ana Brnabić régi-új kormányfő a programja ismertetésekor kiemelte, hogy a kormány a folytonosságra törekszik, azaz folytatja a már megkezdett munkát, ám ebbe az új miniszterek friss energiát visznek. Az előttünk álló időszak legfontosabb feladatainak nevezte az egészségügyi rendszer fejlesztését és az emberek életének védelmét, a Koszovóval fenntartott kapcsolat rendezését, a szervezett bűnözés elleni harcot, a katonai és minden más típusú függetlenség megőrzését, a nemzeti érdekek védelmét, a jogállamiság erősítését, az európai integráció felgyorsítását, valamint Szerbia gazdasági megerősítését. A kormány stratégiai célja az európai uniós tagság, egyszersmind szeretné megőrizni jó kapcsolatát Kínával és Oroszországgal is. Az új kormány nem lesz hosszú életű, Aleksandar Vučić államfő bejelentése szerint 2022 tavaszán az elnökválasztással együtt előre hozott parlamenti választást is tartanak, így a köztársasági elnök várakozása szerint a következő körülbelül másfél év az intenzív munkáról fog szólni. Az új kormánynak 21 minisztériuma van, hárommal több, mint az előzőnek. Új minisztériumként megalakult a falu- és vidékfejlesztési, a családügyi, valamint az emberi és kisebbségi jogi minisztérium. A kabinetnek a miniszterelnök mellett 21 tárcavezetője, valamint 2 tárca nélküli minisztere van. A Vajdasági Magyar Szövetség sem miniszteri, sem kormányalelnöki pozíciót nem kért a koalíciós tárgyalásokon, államtitkári szinten vesz részt a Brnabić-kabinet munkájában. (Tanjug, Szerbiai RTV)

 

Ana Brnabić Jovanka Broz belgrádi villájába költözhet

Josip Broz Tito özvegyének rezidenciáján lakhat az újonnan megválasztott szerb kormányfő — erősítette meg a Tanjugnak a szerb kormány főtitkárhelyettese, és reményét fejezte ki, hogy Ana Brnabić mielőbb átköltözik, mert ez egyszerűbbé tenné a kormányfő biztonságáról való gondoskodást. Hozzátette, jelenlegi lakóhelyén a szomszédoknak is egyszerűbb lesz az életük, ha Ana Brnabić a családjával együtt a villába költözik. Emlékeztetett arra, hogy Jovanka Broz rezidenciáját csak a kormány- vagy az államfő használhatja. Tito özvegye haláláig élt a szóban forgó házban, három évtizedet töltött az épületben, melyet nem tartottak karban, beázott. A villát hat évtized után nemrégiben teljesen felújították, és készen áll az új lakók fogadására. (Tanjug, Politika)


Fotó: youtube.com

Koronavírus: nem lesznek szigorítások, csak szigorú büntetések

A számok aggasztóak, de a helyzet továbbra is jobb, mint Európa más részein — jelentette be múlt heti rendkívüli sajtótájékoztatóján Aleksandar Vučić szerb államfő, miután találkozott a COVID-kórházak vezetőivel. Aznap már 15 óra előtt meghaladta az új fertőzöttek száma az 1200-at, másnap pedig újabb negatív rekord született. Ami a járványügyi intézkedéseket illeti, egyelőre nem kell szigorításokra számítani, viszont jelentős szankciókat vezetnek be azok ellen, akik nem tartják tiszteletben a már bevezetett intézkedéseket — mondta a szerb elnök. Úgy fogalmazott: „Más választásunk nincs, a gazdaságunkat nem állíthatjuk le, ahogy az életet sem, ám azt, amit megbeszéltünk, és ami szerintem valóban minimális mértékű, tiszteletben kell tartani.” Vučić köszönetet mondott az egészségügyi dolgozóknak, és bejelentette, 10 000 dináros egyszeri segélyt kapnak az év végéig. Emellett fizetésük fokozatosan és folyamatosan növekedni fog — ígérte. Arról is beszámolt, hogy a szakorvosok igyekeznek minél gyorsabban minél több fiatal orvost megtanítani a lélegeztetőgépek kezelésére. A sajtótájékoztatón Mijomir Pelemiš járványügyi szakorvos arra figyelmeztetett, hogy a vírus mindenkire nézve veszélyes, fiatalok is elhunyhatnak a kór szövődményeiben, ezért arra van szükség, hogy a jelenlegi intézkedéseket szigorúan betartsuk.(Szerbiai RTV)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..