home 2024. április 24., György napja
Online előfizetés
Folytatva a hagyományokat
Tóth Tibor
2021.10.15.
LXXVI. évf. 41. szám
Folytatva a hagyományokat

Esőre álló időben tartották meg a XXIII. Dél-bácskai Tökfesztivált, melyet ezúttal is a temerini Kertbarátkör szervezett a piac melletti kis utcában. Az idén a termés nem a legjobbra sikeredett, ennek ellenére hét óriás- és nyolc kolbásztököt állítottak ki a termelők.

Tökből számtalan édes és sós finomság készíthető. A Kertbarátkör tagjai több mint háromezer görhét kínáltak a polgároknak, mely viszonylag gyorsan el is fogyott.

— A megszokottal ellentétben az idén csak görhét készítettünk, a tökös rétes kimaradt a kínálatból. Lereszeljük a tököt, kukoricalisztet, zsírt, cukrot, tejfölt teszünk hozzá, ezt össze kell keverni, majd kézzel kis labdákat formázunk, és a sütőbe tesszük. A tök, ahogy minden más, az idén nagyon rossz minőségű, száraz, nincs benne nedvesség. A görhe is száraz, szaftosabb és ízletesebb szokott lenni, most viszont nincs leve. Az emberek megszokták, hogy minden évben itt vagyunk, keresik, és az esemény végére általában nem marad belőle — mondta Tóth Etelka, a Kertbarátkör tagja.

A görhe iránt az idén is nagy volt a kereslet

A Dél-bácskai Tökfesztivált huszonhárom évvel ezelőtt azzal a céllal hívták életre, hogy népszerűsítsék a kertészkedést a lakosság körében, valamint hogy a nagyközönség meggyőződjön arról, hogy a természet adta lehetőségeket kihasználva ilyen méretes terményeket nevelhetünk kertünkben, akár egy maréknyi magból.

A megnyitóünnepségen elsőként Kovács Róbert, a Kertbarátkör elnöke köszöntötte a vendégeket: Mladen Zecet, Temerin polgármesterét, Pásztor Róbertet, a temerini képviselő-testület elnökét, Szőllősi Tibor és Sáfrány Dávid plébánosokat, a Vajdasági Agráregyesületek Szövetségének tagjait és a jánoshalmi Gazdakör tagjait.

Folyamatban a kolbásztökök mérése

— Egy év kihagyás után egy kicsit félve, de kipihenve, megújult erővel vagyunk itt. Kanyarodjunk vissza a huszonhárom évvel ezelőtti kezdetekhez, amikor egyesületünk téli szakmai előadásokat szervezett a helyi termelők részére, előadónak pedig a néhai dr. Berényi János tanár urat, az újvidéki kutatóintézet munkatársát hívtuk meg. Az előadása végén maroknyi tökmagot osztott szét a jelenlévők között, és azt tanácsolta, hogy termesszünk kolbász- és óriástököt, s akár szervezhetnénk egy tökfesztivált is. A magvakból szép termések fejlődtek, mi pedig megfogadva az ötletét több mint két évtizeddel ezelőtt megszerveztük az első tökfesztivált az egykori Petőfi Szövetkezet udvarában. Néhány év alatt híre ment a rendezvénynek, és új helyszínre, a Május 1-je utcába költöztettük. Az évek során egész Vajdaságból érkeztek tökök: Topolyáról, Futakról, Torzsáról, Szenttamásról, sőt a magyarországi Velencéről és Gárdonyból is. A dobogósok minden évben részt vettek a nagykikindai országos tökversenyen is. Az idén a termelők nagy kihívásokkal néztek szembe, előbb a hosszúra nyúlt hideggel, majd a sikertelen virágbeporzással, végül a nagy hőséggel kellett megbirkózniuk. Az idei év nem a rekordok éve — mondta megnyitóbeszédében Kovács Róbert, majd megköszönte Temerin Önkormányzatának a rendezvény megvalósulásához nyújtott támogatást, a temerini közművállalatnak az együttműködést, a Kertbarátkör tagjainak pedig a fáradságot nem ismerő munkát.


A győztes óriástök 59,8 kg-ot nyomott

Mladen Zec, Temerin Község polgármestere is üdvözölte a jelenlévőket, majd Pásztor Róbert, a Temerini Községi Képviselő-testület elnöke állt az egybegyűltek elé. Ft. Szőllősi Tibor, a temerini Szent Rozália plébániatemplom plébánosa elmondta, ez a nap nagy lehetőség, hogy a polgárok találkozhassanak, beszélgethessenek, tapasztalatot cserélhessenek egymással. A köszöntők után a Szirmai Károly Magyar Művelődési Egyesület Dalárda férfikórusa lépett közönség elé.

Benépesült a Május 1-je utca

A töktermeléssel több mint húsz éve foglalkozó Kocsicska István sült tökmagot árult a tökfesztiválon.

— Két hónapig szinte állandóan 40 fokos hőmérséklet uralkodott, így nem is kell csodálkoznunk azon, hogy a mag minősége volt már jobb is. Megsült a tök, a tökmag, ahogy minden más is. Számításaim szerint az idén feleannyi termésem lett, mint az elmúlt évben. Nem igazán tudjuk elkezdeni a betakarítást, csak „lopkodjuk”, mert még nem ért meg a tök. Későn érkezett az eső, így a termés kisebb az átlagosnál, és a kocsány is még zöld — tudtuk meg.

A bírálóbizottság gyorsan elvégezte a tökök mérését, és kihirdette az eredményeket. A legsúlyosabb terményt a temerini Zsúnyi Ágoston szállította a fesztiválra, a tök súlya 59,8 kilogramm.

Az eseményen kiosztották az okleveleket azoknak a temerini termelőknek, akik hozzájárultak a Magyarok Kenyere akcióhoz. Emellett a gyerekek tökből különféle figurákat faragtak, volt rajzkiállítás, majd az óriásgörhe felvágása és szétosztása, valamint az ízletes birkapörkölt elfogyasztása után a sátorban tapasztalatcserével és barátkozással zárult a XXIII. Dél-bácskai Tökfesztivál.

Az óriásgörhe készítése (Temerini Kertbarátkör felvétele)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..