home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
Folytatódik az együttműködés
Kartali Róbert
2023.03.29.
LXXVIII. évf. 13. szám
Folytatódik az együttműködés

A vajdasági magyar kisebbségi önkormányzattal való további együttműködés fő irányvonalairól egyeztettek Szabadka Önkormányzata tisztségviselői és a Magyar Nemzeti Tanács vezetői. Az új összetételű MNT tisztségviselői az önkormányzatok sorában a szabadkait keresték fel elsőként.

Szabadka város területén magyar szempontból jelentős művelődési intézmények találhatóak, ezek közül néhányat kiemelt jelentőségűvé nyilvánított a Magyar Nemzeti Tanács, valamint van olyan intézmény is, amelynek társalapítója az MNT, illetve Szabadka Város Önkormányzata — emelte ki a megbeszélés után dr. Pásztor Bálint köztársasági parlamenti képviselő, Szabadka Város Képviselő-testületének elnöke.

— A kultúrára vonatkozóan fontos, hogy a köztársasági művelődési minisztérium változtatott a korábbi álláspontján. Azután, hogy Maja Gojković művelődési miniszterrel tárgyaltunk, folyamatban van a kultúráról szóló törvény módosítása. Átmeneti jelleggel már megoldódott a probléma, ugyanis a művelődési minisztérium kiadott egy jogértelmezést, amelynek értelmében már most is, a törvénymódosítás befejeztét megelőzően úgy kell értelmezni a kultúráról szóló törvényt, hogy azon intézmények esetében, amelyeket több nemzeti tanács nyilvánított kiemelt jelentőségűvé, az összes nemzeti tanács kinevezhet egy-egy tagot ezeknek az intézményeknek az igazgatóbizottságába. Ez azt jelenti, hogy sikerült kimozdítani ezt a hatalmas problémát a holtpontról, és itt, Szabadkán a következő hetekben el fogjuk kezdeni a kulturális intézmények alapszabályainak a módosítását annak érdekében, hogy ne csorbuljanak a nemzeti tanácsoknak a hatáskörei.

Számos olyan intézmény van, amelyek esetében az MNT hatalmas szerepet vállalt, ilyen például a Szabadkai Zsinagóga Alapítvány, illetve a zsinagóga működtetése. A művelődésen és a tájékoztatáson kívül elsősorban az oktatásra vonatkozóan tárgyalták meg az aktuális kérdéseket. A nemzeti tanács hatáskörökkel rendelkezik az iskolák felújítása ügyében is, így az elmúlt időszakban a város nemcsak a tartományi oktatási titkárságra, hanem az MNT-re is nagymértékben számíthatott, és ez így lesz a jövőben is — tette hozzá Pásztor.

Fontos, hogy az MNT gyümölcsöző kapcsolatot alakítson ki az önkormányzatokkal — emelte ki nyilatkozatában Fremond Árpád. Az MNT elnöke rámutatott, hogy az elmúlt időszakban Szabadka Önkormányzatával együttműködve számos olyan ügyet tudtak megoldani, amely előbbre vitte a magyar közösséget.

— Szabadka egy pozitív példája a jó együttműködésnek. Mi az MNT-ben véleményezünk bizonyos kérdéseket, és számunkra fontos, hogy a városi álláspont és az MNT álláspontja egyforma legyen — ha esetleg tárgyalásokra kerül sor, akkor konszenzusos megállapodásokat fogadjunk el. Úgy tűnik, hogy az óvodai hálózat kapcsán is történnek előrelépések, és mi az MNT ülésén támogatni tudjuk majd az új hálózatot. Fontos, hogy a Szabadkai Kortárs Galériát kiemelt jelentőségű intézménnyé tervezzük nyilvánítani, azt hiszem, ennek sem lesz akadálya.

Az MNT elnöke arról is beszélt, hogy más önkormányzatok területén is terveznek bizonyos intézményeket kiemelt jelentőségűvé nyilvánítani, szeretnék, hogy Szabadka pozitív példa legyen a kérdéses önkormányzatok számára. Mint mondta, a baráti hangulatú megbeszélésen mind a négy területet érintették, mely a Magyar Nemzeti Tanács hatáskörébe tartozik.

A megbeszélésén az MNT képviseletében Rigó Pál Zsófia alelnök, Sárközi István, a végrehajtó bizottság elnöke és Lulić Emil hivatalvezető is részt vett. Az önkormányzat részéről pedig Kern Imre alpolgármester, Matin Hajnalka és Magosi Zsuzsanna polgármestersegédek, illetve Bálint Ágota, a Közigazgatási Hivatal vezető helyettese is jelen volt.

Fényképezte: Kartali Róbert

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..