home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Folytatódik a zsablyai templom felújítása
Kartali Róbert
2023.02.20.
LXXVIII. évf. 7. szám
Folytatódik a zsablyai templom felújítása

Az 1901-ben felszentelt Havas Boldogasszony-templom a sajkásvidéki magyarság utolsó megmaradt szakrális épülete. Romos állapotban állt évtizedeken át, majd 2010-ben beszakadt a tetőszerkezete. Felújítása a magyar kormány támogatásával indulhatott el, mára rendbe tették a tetőszerkezetét, és kívülről is befejezték a tatarozását. A templom belső tere felújítási munkálatainak kezdetét a Magyar Nemzeti Tanács vezetősége az elmúlt héten tekintette meg.

A projektum első fázisában a tetőt hozták rendbe és a külső homlokzatot is restaurálták. Most szétszedik a belső tér fából készült elemeit és a templompadokat, Szabadkára szállítják őket, és ott lesznek felújítva. A templom festményeit már korábban elszállították, folyamatban van a restaurálásuk.

A helyszínen folyó munkálatokat Fremond Árpád, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke, Sárközi István, az MNT Végrehajtó Bizottságának elnöke, Rigó Pál Zsófia, az MNT alelnöke, Kabók Erika, az MNT Végrehajtó Bizottságának tagja, Lulić Emil, az MNT Hivatalának vezetője, valamint a tanács munkatársai nézték meg Simona Đukanović építész kíséretében, aki a templom restaurálását vezeti.

— A magyar kormány által jóváhagyott támogatási eszközök átcsoportosításával folytatható a zsablyai templom felújítása. Eddig mintegy 80 millió dinár lett költve erre a projektre — emelte ki a helyszínen Fremond Árpád. Az MNT elnöke azt is elmondta, további 180 millió dinárt terveznek fordítani erre a kezdeményezésre. — Most a belső tér, a padoknak és a különféle elemeknek a felújítása fog megkezdődni. Ezt követi a templom padlózata, majd a belső festés. Bízunk benne, hogy az év végéig be tudjuk fejezni ezt a projektet. Eredményül pedig arra számítunk, hogy egy olyan közösségi tér fog itt létrejönni, ami egyrészről alkalmas lesz a misék megtartására, illetve olyan rendezvényeket, koncerteket is lehet majd itt rendezni, ami nemcsak ennek a közösségnek lesz fontos, hanem az egész régiónak. Azt hiszem, hogy legkésőbb 2024 folyamán gyakorlatilag ez az épület teljes egészében meg fog felelni a funkciójának — tette hozzá Fremond Árpád.

A templom épületének külső homlokzati felújítását tavaly kezdték el, mostanra már befejezték az állagmegóvási és helyreállítási munkálatokat — mutatott rá a helyszínen Simona Đukanović. A templom restaurálását vezető építészmérnök elmondása szerint az idén az objektum belső rekonstrukcióját fogják elvégezni, miután annak kétcélú rendeltetése lesz: egyrészt használható lesz liturgikus célokra, másrészt egy többfunkciós teret alakítanak ki. Mint mondta, az év végéig sort kerítenek a falakon lévő festmények állagmegóvó és restaurálási munkálataira, új vezetékeket építenek be, egyúttal korszerűsítik a belső teret.

Zsablya központjában a római katolikus templom évtizedeken át állt romos állapotban, de igazából az is csoda, hogy még áll. Az egykori Sajkásvidék három települése, Csúrog, Zsablya és Mozsor kollektív bűnössé nyilvánított magyar lakosságát 1945-ben lemészárolták, a túlélőket pedig elüldözték. Ezután a katolikus templomokat lerombolták, a temetőket pedig beszántották. Csak a zsablyai Havas Boldogasszony-templom vészelte át a pusztulást. A település katolikus plébániáját 1805-ben alapították, húsz évvel később építették fel a falu első imaházát, a most is álló templomot pedig 1901-ben adták át rendeltetésének. Hossza 43,6 méter, szélessége 16 méter, a torony 35 méter magas, és két harangja is van. Az út túloldalán álló Szent Miklós szerb ortodox templommal együtt több mint egy évszázada meghatározza Zsablya központjának arculatát.

A 2011. évi népszámlálás szerint 20 magyar család él ezen a településen, 85-en vallották magukat magyarnak, a más nemzetiségű katolikus hívek száma ennél több. A 2022. évi népszámlálási adatok még nem kerültek napvilágra, de a templomfelújítás indokoltságát nem is ezeknek a számoknak a tükrében kell vizsgálni. A vajdasági településeken megmaradt szakrális épületek megtartása nem csupán a közösség hitét, de a vajdasági magyarok önazonosságát is erősíti, ami lelki megerősítés is egyúttal.

Ezt felismerve Magyarország 2010 óta megnégyszerezte a vajdasági magyar történelmi egyházak támogatását, majd pedig 2021-ben bejelentették, hogy a magyar kormány 326 millió forintos támogatásával megindul a vajdasági templomok felújítási programja. Anyaországi hozzájárulással Vajdaságban 23 településen 25 templom újult meg: a szabadkai római katolikus egyházmegyében 14, a nagybecskereki római katolikus egyházmegyében 7, a református egyházkerületben pedig 4 templom. Később ezt a számot bővítették, a tervek szerint 44 délvidéki szakrális épületet érintett volna a program, a világpolitikai események azonban itt is lassításra kényszerítették az eredeti elképzeléseket.

— Vannak olyan templomok, amelyeknek a renoválása folyamatos, a kérdés az, hogy az elkövetkezendő időszakban lesznek-e újabb projektek, vagy sem — emelte ki ennek kapcsán Fremond Árpád. Mint mondta, egyelőre arra koncentrálnak, hogy amit elkezdtek, azt be is fejezzék. — Ilyen például a tornyosi templom, ott a tetőszerkezet felújítása van folyamatban. Kupuszinán van egy olyan projekt, amelyet elkezdtünk, és amely még nem zárult le, de ilyen van Bácsgyulafalván is. Vannak olyan kisebb projektumok, templomok, amelyeknél csupán apró beruházásokat kell megvalósítani. Örülünk annak, hogy a bogarasi templomot be tudtuk fejezni és fel tudtuk szerelni. Az egyházzal is folyamatos az együttműködésünk.

A Magyar Nemzeti Tanács elnöke aláhúzta: ami a templomfelújításokat illeti, nem állnak meg, az elkezdett tervezeteket folytatják, de óvatosak lesznek, ezért teljesen új elképzelésekbe egyelőre nem kezdenek bele.

Fényképezte: Kartali Róbert

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..