home 2024. május 02., Zsigmond napja
Online előfizetés
Folytatódik a tatarozás
Kónya-Kovács Otília
2010.04.07.
LXV. évf. 14. szám
Folytatódik a tatarozás

Így fest most a templom belsejeAz eleméri Szent Ágoston-templom a nagybecskereki plébániához tartozik, bővebben az Adalékok a zrenjanini/nagybecskereki egyházmegye történetéhez című összeállításban olvashatunk róla. Ez a kötet 1993-ban jelent meg Erős Lajos szerkesztésében. ''Az ura...

Így fest most a templom belseje

Az eleméri Szent Ágoston-templom a nagybecskereki plébániához tartozik, bővebben az Adalékok a zrenjanini/nagybecskereki egyházmegye történetéhez című összeállításban olvashatunk róla. Ez a kötet 1993-ban jelent meg Erős Lajos szerkesztésében.
''Az uradalmi kápolna Bogdanovics Ágostonné, született eleméri és ittebői Kiss Anna költségén, 1796-ban épült, torony nélkül, falazott harangláb állt előtte, két haranggal. Ezt a kápolnát Magdics Ignác nagybecskereki esperes-plébános áldotta meg. 1815-től a plébániatemplom is a kastélyban volt Szent Ágoston hitvalló és egyháztanító tiszteletére. Magát a kastélyt Kiss Izsákné, született Issekutz Mária 1795 és 1805 között építette. 1837-ben Nepomuki Szent János tiszteletére épült kápolna Bogdanovics Ferenc költségén, melyet az akkori plébános áldott meg. A mostani templomot ittebői és eleméri Kiss Ernő költségén 1845-ben kezdték el építeni, s azt 1847. október 24-én Szent Ágoston tiszteletére Várady János nagybecskereki kanonok-plébános áldotta meg” - áll a kötetben.
Az eleméri templom tatarozása már jó néhány éve megkezdődött. A felújítási munkálatokról msgr. Gyuris László nagybecskereki plébánostól érdeklődtünk. Elmondta, hogy a múlt év nyarán pályáztak a Szülőföld Alapnál az eleméri templom felújítási munkálatainak költségeire, és 2 millió forintot nyertek.
- Hálásak vagyunk ezért a pénzösszegért. Igazán nagyon jól jött a segély, mivel a szentélynek a boltíve - amely az áldoztatórács fölött van - nagyon megrogyott, több centiméteres veszélyes repedések voltak rajta. Félő volt, hogy mintegy kétméternyi szakaszon lezuhanhat - egyébként éppen alatta van a tábornok kriptája - és a felújítási munkálatokat tönkreteszi. Az eleméri templomot ritkán használjuk közösségi szentmisékre, mivel kevés ott a hívő, talán egy kisebb imaház is megfelelne. Az óhajunk viszont a templom fenntartása, hogy a látogatók, akik Kiss Ernő tábornok sírhelyéhez jönnek, szépnek, egy magyar nemzeti emlékhelyhez méltónak lássák.
Msgr. Gyuris László atya közölte, hogy a pályázaton nyert összegből egy vaskonstrukcióval megerősítették a boltívet, melyet gipszlapokkal vonnak be. Ebből a kétmillió forintból elkezdik magának a szentélynek a felújítását is. A tavasz beköszöntésével folytatódhatnak a meszelési munkálatok, hogy hamarosan új színben ragyogjon, főleg pedig biztonságosabb legye az eleméri templom.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..