home 2024. május 03., Tímea napja
Online előfizetés
Folytatódik a Daft Punk-őrület
Zvekán Péter
2013.05.29.
LXVIII. évf. 22. szám
Folytatódik a Daft Punk-őrület

Mindig érdeklődéssel követtem az átlagtól eltérő hangzású zenekarok és zenészek — pl. Jean Michel Jarre, a Depeche Mode, a számomra hallgathatatlan Kraftwerk vagy a Daft Punk — munkáját. Az utóbbi nemcsak zenei világával, hanem színpadképével is eltér a többitől.

Például a duó sosem mutatja meg valódi kilétét, arcukat cybersisakba rejtik. Éveken át jelentették meg a jobbnál jobb dalaikat, rengeteg rajongóra tettek szert, és új lemezük is bizonyítja: a fiúk még messze nem égtek ki.

A Daft Punk elektronikus zenei duót az 1974-es születésű Guy-Manuel és az 1975-ben világra jött Thomas Bangalter alkotja. A fiúk Párizsban, a Lycée Carnot gimnáziumban ismerkedtek meg, és rövid idő alatt jó barátok lettek. Az első felvételeiket is ebben az időszakban készítették el a velük egy suliba járó Laurent Brancowitzcal. Ebből a projektből jött létre az első formációjuk, a Darlin. Hat felvett dal és csupán két koncert után az egyik menő zenei lap daft punky thrash-ként jellemezte zenéjüket, és nemes egyszerűséggel ostobának titulálta őket — a banda kisvártatva fel is bomlott.

A zenélést azonban nem hagyták abba. Laurent Brancowitz az alternatív zenét játszó Phoenixszel folytatta, a két srác pedig 1993-ban megalapította az elektronikus zenével kísérletező Daft Punkot. Már abban az évben elkészítették az első demofelvételüket, s eljuttatták a Soma Quality Recordings egyik alapítójának, Stuart McMillannek. Végül ez a felvétel lett az első limitált példányszámban kiadott kislemezüknek, a The New Wave-nek az alapja.

A végeredménnyel nem voltak elégedettek, ezért újramixelték a számot. Az új verzió az Alive címet kapta. 1995-ben felvették a Da Funk című dalukat, s rendkívüli sikert arattak vele. Hála ennek, a következő évben leszerződtek a világ egyik legmenőbb kiadóházához, a Virgin Recordshoz. A Da Funk és az Alive később rákerült a '97-es bemutatkozó lemezükre, a ma már legendásnak számító Homeworkre. A lemez sikere a techno, a house, az acid house és az elekto stílus innovatív egyvelegének volt köszönhető, és a kilencvenes évek egyik legbefolyásosabb dance-albumává vált. 

A mindent megváltoztató kislemez a következő albumuk, az Around the World című lett — a megjelenés pillanatától számítva a Daft Punk már nemzetközileg is elismert csapatnak számított. Az évek alatt sorra jelentek meg a jobbnál jobb albumaik, 2008-ban azonban megakadt a folyamat. Akkoriban sok pletyka keringett arról, hogy új lemez van készülőben, ám a híresztelés hamisnak bizonyult. 2009-ben egy internetes csaló kihasználta a csapat körüli csendet, meghirdetette a turnéjukat, s rengeteg jegyet eladott. Természetesen a csalás hatalmas botrányt okozott, a Daft Punk pedig bejelentette, hogy turné legkorábban 2010-2011 körül várható — a rajongók legnagyobb bánatára azonban ez is elmaradt. 2010 végére viszont a boltokba került új lemezük, a TRON: Örökség, amelyen 22 betétdal hallható. Az album az azonos címet viselő nagyszabású film zeneanyagát tartalmazza, és megőrült érte a világ összes Tron- és sci-fi-rajongója.

A sikert újabb kisebb szünet követte, hogy április 19-én megérkezzen végre a rajongók által felfokozott izgalommal várt új Daft Punk-kislemez a Get Lucky című dallal, amely Pharrel Williams és Nile Rodgers producer közreműködésével készült. A május 20-án megjelent új Daft Punk-album, a Random Access Memories felvezető dalának első 15 másodperces teaserét március közepén az amerikai Saturday Night Live című műsorban mutatta be a banda. A Get Lucky elképesztően sikeres, alig három hét alatt lett első az összesített európai rádiós listán, Magyarországon kívül pedig Franciaországban, Nagy-Britanniában, Belgiumban, Írországban, Olaszországban, Izraelben és Horvátországban is a listák legelőkelőbb pozícióján trónol. Ez azonban nem minden: a felvétel nem csupán a rádiókban népszerű, 55 országában ért el első pozíciót a digitális kislemezek listáján, többek között az USA-ban, Nagy-Britanniában, Franciaországban és Magyarországon.
 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..