home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Folyamatosan érkeznek a levélszavazatok
Kartali Róbert
2019.05.24.
LXXIV. évf. 21. szám
Folyamatosan érkeznek a levélszavazatok

Szabadkáról eddig több mint 27 000 szavazati levélcsomag került fel Budapestre a Nemzeti Választási Irodához. A szabadkai magyar főkonzulátuson hosszabbított munkaidővel dolgoznak, a szavazati levélcsomagokat pénteken és szombaton 6 és 22 óra között lehet leadni, vasárnap pedig 6-tól 19 óráig lehet szavazni.


A szerző felvételei
 

Összesen 70 700 levélcsomagot küldtek ki postai úton a szerbiai lakcímmel rendelkező magyar állampolgárok részére, ezenfelül pedig a főkonzulátusra még 1848 levél érkezett, melyet személyesen vehetnek fel a választópolgárok.

— Az érdeklődés folyamatos, mindennap érkeznek levélszavazati csomagot felvenni, és folyamatosan jönnek azok is, akik a már kitöltött és lezárt levélcsomagot elhelyezik a főkonzulátusban található urnákba — nyilatkozta pénteken lapunknak Babity János. A főkonzul elmondása szerint a Nemzeti Választási Irodába a szabadkai magyar főkonzulátusról naponta viszik fel a levélcsomagokat. — A kitöltött, összerakott levélszavazatokat külön dobozolva szállítjuk, természetesen azért, hogy a Nemzeti Választási Iroda munkatársai a külső boríték megvizsgálásával már el tudják kezdeni a saját munkájukat. Több mint 27 000 ilyen csomag a tegnapi nap, csütörtök reggelével már elindult Budapestre.

A szabadkai magyar főkonzulátus hosszabbított munkaidővel várja a szavazópolgárokat még szombaton is, 6 órától 22 óráig. Ebben az időben fel is lehet még venni a szavazati levélcsomagokat, illetve le is lehet adni a szavazatokat. Vasárnap, május 26-án a magyarországi szavazókörökkel összhangban a főkonzulátus reggel 6 órakor nyit és 19 órakor zár. Ezen a napon a szavazati levélcsomagokat szintén be lehet tenni az urnába, illetve a törvénymódosítás értelmében ezen a napon is fel lehet venni a még át nem vett szavazati levélcsomagokat.

— A levélszavazást tekintve az a szavazópolgár, aki a főkonzulátusra kérte a szavazási levélcsomagot, csak személyazonossága igazolása mellett veheti azt fel, ami ebben az esetben lehet akár érvényes szerb vagy magyar útlevél, illetve személyi igazolvány. A szavazati levélcsomag leadásához azonban nem szükséges igazolni a személyazonosságot, így a választópolgár akár a saját, akár a családja vagy szűkebb környezete szavazati levélcsomagját is mindenféle egyéb kérdés nélkül elhelyezheti az arra rendszeresített urnákba. A május 26-ai úgynevezett személyes szavazásnál pedig minden a megszokott módon történik, tehát ebben az esetben a szavazópolgárnak érvényes fényképes dokumentummal kell igazolnia a személyazonosságát, és ennek birtokában veheti majd fel a szavazólapot — nyilatkozta Babity János. 

A szabadkai magyar főkonzulátuson május 26-án azok a magyarországi lakcímmel rendelkező magyar állampolgárok is szavazhatnak, akik május 17-éig jelezték ebbéli szándékukat. A határidő lezárásáig 584-en kérték, hogy Szabadkán élhessenek a választás lehetőségével.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..