home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
,,Folyamatosan elutasítást tapasztaltunk’’
T. L.
2016.06.06.
LXXI. évf. 22. szám
,,Folyamatosan elutasítást tapasztaltunk’’

Adán tartotta meg tizenhetedik rendes ülését a Magyar Nemzeti Tanács. A kihelyezett ülés napirendi pontjai között szerepelt a Vajdasági Nagycsaládos Egyesületek Szövetségének népesedési és családgondozási cselekvési programja, valamint számos közép- és általános iskola igazgatóválasztási eljárása.

Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke az ülés elején a népesedési és a családgondozási cselekvési programról beszélt. A többi közt kiemelte, hogy az utóbbi években csökkent a Magyar Nemzeti Tanács hatásköre, aminek következtében az MNT számára lehetetlenné vált a népesedési és a demográfiai feladatok végrehajtása. Emiatt a Magyar Nemzeti Tanács a népesedési akciótervének megvalósítását átruházta a Vajdasági Nagycsaládos Egyesületek Szövetségére, mely szervezet már korábban is részt vállalt a program kidolgozásában. Krizsán Vilmos, a Vajdasági Nagycsaládos Egyesületek Szövetségének elnöke szerint elsősorban a gyermekvállalás fontosságát kell tudatosítani az emberekben azért, hogy minél több családban vállaljanak második, harmadik, illetve negyedik gyereket is. A népesedési akciótervvel kapcsolatban Várkonyi Zsolt tanácstag is elmondta a véleményét. Mint fogalmazott, ez az új program az egykori ötvenoldalas akciótervnek csupán egy lecsupaszított ötoldalas változata, mely nem foglal magában határidőket, valamint nem tartalmaz leírást az eszközökről sem. Perpauer Attila, az oktatási bizottság elnöke Várkonyi Zsolttal ellentétben védelmébe vette az akciótervet. Szerinte az nem egy kivonat, hanem a jelenlegi helyzetet, vagyis a realitást figyelembe vevő, végrehajtható, tartalmas munka.

Az ülés ezután különféle oktatási intézmények igazgatóválasztási eljárásainak megtárgyalásával folytatódott. A többi közt napirenden szerepelt a szabadkai Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnázium, valamint a zentai Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium és Kollégium igazgatóválasztási eljárása is. A legnagyobb vita a szabadkai Kosztolányi-gimnázium jelenlegi igazgatójának, Varga Anikónak az újraválasztása kapcsán alakult ki. Jerasz Anikó, az MNT Végrehajtó Bizottságának elnöke beszámolt róla, hogy az MNT-nek Vajdaság 36 olyan középiskolájával sikerült kiváló együttműködést kialakítania, amelyben magyar nyelvű oktatás folyik. Kivétel csupán a Kosztolányi-gimnázium volt. — Folyamatosan elutasítást tapasztaltunk az elmúlt másfél év során a tehetséggondozó gimnázium részéről — hangoztatta Jerasz Anikó.

Joó-Horti Lívia tanácstag szerint az MNT pusztán azért próbál meg Varga Anikóval leszámolni, mert a Magyar Mozgalom alapító tagja. Joó-Horti Lívia emellett azt is kifogásolta, hogy az oktatási bizottság elektronikus úton szavazott személyi kérdésekről. Perpauer Attila, az MNT Oktatási Bizottságának elnöke reagált a vádakra. Véleménye szerint az oktatási bizottság továbbra is szakmai szerv, és jogában áll véleményt formálni, illetve dönteni azokról az iskolaigazgatókról, akik semmilyen módon sem hajlandóak együttműködni a nemzeti tanáccsal.

Az ülés végén a tanács tagjai vitáztak továbbá a 15 főnél kisebb létszámú, magyar tannyelvű osztályok megnyitásáról, a hatodik osztályos biológia-tankönyv és -munkafüzet jóváhagyásáról, illetve a nemzeti kisebbségek kulturális és tájékoztatási pályázata pénzeszközeinek elosztási javaslatáról.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..