home 2024. május 02., Zsigmond napja
Online előfizetés
Folyamatos fejlesztések, megerősített intézményrendszer
Szakáll Laura, Tóth Lívia
2022.02.09.
LXXVII. évf. 6. szám
Folyamatos fejlesztések, megerősített intézményrendszer

A Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága életre hívta a 2022 a cselekvő nemzet éve tematikus esztendő vajdasági nyitóeseményét. A rendezvény során Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár, Pirityiné Szabó Judit, a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága Délvidéki és Diaszpóra Főosztályának vezetője, dr. Pásztor Bálint parlamenti képviselő, Szabadka Város Képviselő-testületének elnöke, Kern Imre szabadkai alpolgármester és Hajnal Jenő, az MNT elnöke az elmúlt tizenkét évben megerősített intézményrendszer néhány újabb szabadkai és Szabadka környéki állomását kereste fel.

Potápi Árpád János a Szabadkai Városi Múzeumban kezdte meg látogatását. Megtekintette azokat a fejlesztéseket, amelyekhez a Nemzetpolitikai Államtitkárság folyósította az eszközöket. A vendégeknek dr. Ninkov Kovačev Olga művészettörténész, muzeológus mutatta be a Vajdasági Magyar Képtár kiállított anyagát. Ezután a delegáció a Vackor Magyar Iskoláskor Előtti Nevelő- és Gyakorlóintézményben folytatta hivatalos útját. Az óvodában, ahova 106 gyermeket írattak be, a színvonalas ellátás mellett a magyar kultúra és a hagyományok megismertetésére is nagy hangsúlyt helyeznek a nevelők. Az egytől hat és fél éves korú gyermekekkel két bölcsődei, valamint három óvodás csoportban foglalkoznak — mondta Katona Novák Ágnes megbízott igazgató.


A Vackor-óvodában (Fotó: Szakáll Laura)

— Az elmúlt tizenkét év munkájának köszönhetően egységes Kárpát-medencéről beszélhetünk az oktatás, a kultúra, a média, a sport vagy a gazdaság területén is. Egy ilyen múzeum munkájának, mint amilyen a szabadkai, minden területre ki kell terjesztenie tevékenységét, legyen szó képzőművészetről, régészetről vagy akár néprajzról. Az is jó, hogy látom a múzeumoknak az összefogását, hiszen a szabadkai múzeum is próbál mindenkivel megfelelő partneri kapcsolatot kiépíteni — hangsúlyozta Potápi Árpád János, az óvodákkal kapcsolatban pedig kiemelte, Vajdaságban is nagyon jól működik a Kárpát-medencei Óvodafejlesztési Program. — Hat óvodaközpontot tudtunk kialakítani a Vajdaságban, nyolc mikrobuszt vásároltunk, körülbelül ötven állami óvoda, bölcsőde fejlesztését valósítottuk meg, illetve nyolcvan helyen építettünk játszóteret. A központok közül kettő teljesen új, így a szabadkai és a maradéki, melyet nemsokára átadunk. Azt gondolom, ezáltal biztosítottuk, hogy minden magyar gyerek, sőt a vegyes házasságból születettek is magyar óvodai, bölcsődei ellátást kapjanak. Örömmel tapasztaltuk, hogy a bölcsődei ellátásra sokkal nagyobb az igény. Itt két csoport működik, 18-18 kisgyerekkel, de még kettőt tudnának csak Szabadkán elindítani. Amikor teljesen belakják majd ezt az épületet, el lehet gondolkozni azon, hogyan tudnánk fejleszteni annak érdekében, hogy azok az anyukák, akik vissza akarnak menni dolgozni, biztonságos környezetben tudhassák a kisgyereküket.


A Szabadkai Városi Múzeumban is több fejlesztés valósult meg (Fotók: Szalai Attila)

Dr. Pásztor Bálint elmondta, a Szabadkai Városi Múzeumban is több olyan program emelhető ki, amely a nemzetpolitikai államtitkárság jóvoltából valósult meg. Ide tartozik a Vajdasági Magyar Képtárnak a folyamatos bővülése, valamint az interaktív régészeti kiállítás is. Az óvodával kapcsolatban arra mutatott rá, hogy az intézmény igazolta a hozzá fűzött reményeket, és bizonyította létjogosultságát. 

— Ha a gyermekszámot vesszük figyelembe, illetve azt, hogy mekkora igény van rá, akkor megállapíthatjuk, hogy a Vackor-óvoda elindítása teljes mértékben megfelelő döntésnek bizonyult. Itt jó óvónők, valamint pszichológus, logopédus, illetve több más profilú szakember dolgozik, aki a gyermekek fejlődéséhez szükséges. Mindez nem valósulhatott volna meg Magyarország anyagi támogatása nélkül.

 

Jótékonysági futásból sportcipők

Az Egy Vérből Vagyunk Alapítvány jótékonysági futóprogramjának eredményeként a Poverello Alapítvány három vajdasági Lurkóháza védenceinek száz pár ajándék sportcipőt adtak át a hajdújárási Lurkóházban.  

— 2021-ben szilveszterkor szerveztem meg a Fuss pont most! jótékonysági futást, melynek keretében összegyűjtöttük azokat a kilométereket, amelyeket az év utolsó napjának 24 órájában bárki bárhol megtett, futva, kocogva, sétálva. Az alapítványunk szponzorok segítségével minden teljesített kilométer után 100 forintot fordított edzőcipő vásárlására a nehéz sorsú gyermekeknek. Vannak ugyanis gyerekek, akik azért nem sportolhatnak, mert nincs cipőjük. Az esemény a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárságának a támogatásával valósult meg, az első száz pár sportcipőt pedig a Délvidékre hoztuk. A kezdeményezésünk itt nagyon sikeres volt, több ezren futottak, és 20 000 kilométer gyűlt össze — mesélte Gui Angéla, az Egy Vérből Vagyunk Alapítvány alapító tagja. Megtudtam tőle, hogy hat éve szervez önkéntes munkában jótékonysági eseményeket, melyek általában futások.

— Három évvel ezelőtt létrehoztam egy alapítványt, mert a jótékonysági futással egybekötött adománygyűjtés olyan sikeresnek bizonyult, hogy egy keretet kellett adni ennek a karitatív tevékenységnek. Így már több mint 6000 kilométert futottunk az elmúlt hat évben Kárpát-medencei és anyaországi gyermekotthonok javára. Vajdaságból a muzslyai Emmausz Fiúkollégium tavalyelőtt volt a kedvezményezettünk. Nemcsak adományokat gyűjtünk, hanem élménynapokat, sporttáborokat is szervezünk, néha orvoscsapatot viszünk, már több száz nehéz sorsú gyermek egészségügyi szűrését végeztük el, és utána a gyógyulás folyamatában is segítettük őket.


A Lurkóházak védencei alkalmi műsorral köszönték meg az ajándékot 

Hajdújáráson jelen volt Lajkó Szilvia adai kétgyermekes anyuka, aki több száz embert vont be a Fuss pont most! nevű eseménybe, és tőle származott az az ötlet is, hogy a Lurkóházakat segítsék.

— A kezdeményezés valójában Adáról indult, de a médiának köszönhetően elterjedt a híre. Az Adai Műszaki Iskola diákparlamentje nagyszerű szervezéssel lehetőséget adott azoknak, akik futva szerették volna teljesíteni a vállalt kilométereket, illetve az általános iskola és a hozzá csatlakozó helyi egyesületek és civil szervezetek közös sétára invitálták a gyaloglókat. Mind a két helyszínre érkeztek vidékről is, valamint Vajdaság több településéről jelezték csoportok, egyesületek, illetve magánszemélyek, hogy csatlakoztak, és teljesítették a vállalásukat.

Dr. Harmath Károly ferences atyának, a Poverello Alapítvány igazgatójának a kezdeményezésről Pál apostol jutott eszébe, aki a keresztény életet az atléta életéhez hasonlítja, a halála előtt pedig azt mondja, hogy a pályát végigfutotta, és hamarosan célba ér. 

— Azt hiszem, ezeknél a gyermekeknél nagyon fontos, hogy bátorítást adjunk nekik, hogy tudjanak futni az életben, függetlenül a különféle nehézségektől. Tehát a lényeget én nem a tornacipőben látom, hanem ebben a mélyebb üzenetben.

Potápi Árpád János hangsúlyozta, az elmúlt időszakban a sport támogatása a nemzetpolitika egyik fő iránya lett.

— A Kárpát-medencei iskolákba mindenhova eljuttattunk egy-egy sportszercsomagot, és a csapat-, valamint a versenysportot is egyre inkább tudtuk támogatni a külhoni régiókban. Örülök, hogy ezen a téren olyan civil kezdeményezések is voltak/vannak, amelyek mellé mi is odaállhatunk. A most hozott ajándékkal — a sportcipők mellett játékokkal, gyümölccsel stb. — az óbecsei, a dreai és a hajdújárási Lurkóházakban 66 gyermeket segítünk. A cselekvő nemzet éve másként nem is kezdődhetne, mint hogy a sportot, a mindennapi testmozgást támogatjuk, és ezt úgy tesszük, hogy adakozunk és segítünk is. Szeretnénk már magunk mögött tudni a járványt, hogy a megkezdett programok mellett újakat is indíthassunk. Ahhoz viszont, hogy ezt megtehessük, azokat a közös eredményeinket, amelyeket az elmúlt tíz-tizenkét évben értünk el, meg kell őrizni. Ezt csak úgy tudjuk megvalósítani, ha az anyaországban és a külhonban minél többen részt veszünk az április 3-ai országgyűlési választásokon — mondta az államtitkár úr.

Dr. Pásztor Bálint szerint ez a sikeres akció bizonyítja, hogy a futás nem csak magányos tevékenység. December 31-én ugyanis a fél Vajdaságot sikerült egy nemes cél érdekében megmozgatni, és nagyon sokan csatlakoztak a futók vagy a sétálók köréhez.

Kádár Erzsébet, a hajdújárási Lurkóház házfelelőse elmondta, tavaly október 1-jén volt tizenhárom éve, hogy az intézményük megkezdte a működését. Négy iskolából járnak hozzájuk a gyerekek, akiknek a száma minden évben változik, hiszen ezek a családok többnyire albérlők, és az idénymunka miatt viszonylag gyakran változtatják a lakhelyüket.

— Mi az év minden szakában, mindennap dolgozunk, az iskolaszünet idején is. Olyankor inkább a szórakozás kerül előtérbe, a játékok, a rajzfilmnézés, a kézimunkák készítése, a sport, a mozgás a szabadban — hallottuk a házfelelőstől. Ezután arról is beszámolt, hogy az utóbbi időszakban főleg magyarországi támogatásból sikerült rendbe hozni, azaz zúzottkővel felszórni a bejáratot, kibetonozni az udvart és az ősszel a gázfűtést is bevezették.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..