home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Folk otthonra
Csermák Zoltán
2020.04.20.
LXXIV. évf. 16. szám
Folk otthonra

Legényessel legényesen

Varga Zoltán László táncoktató, kulturális szervező egy újszerű hagyományőrző kezdeményezéssel, a FolkOtthonnal jelent meg az online-térben. A programsorozat hamar népszerűvé vált sokak otthonában, így a szervezők a folyamatos bővítésén dolgoznak. Az ötletgazda ajánlása:

„Három héttel ezelőtt még a Kőrösi Csoma Sándor Program keretében dolgoztunk párommal New Jersey államban, táncot oktattunk. Egy texasi bemutatóról érkeztünk haza, amikor szembesültünk a koronavírus okozta káosszal. Közösségi programjainknak vége szakadt, így elhatároztam, hogy a saját Facebook oldalamon indítok be egy online táncoktatást.
 


 

A tervet mérlegeltük, végül egy külön oldalon indítottuk be az elképzelést, a FolkOtthon névválasztást az ismert helyzet motiválta. Az alapötletet viszont kibővítettük, s más népművészeti területen tevékenykedő szakembereket is bevontunk az akcióba. Hamar elterjedt az oldal híre, s olyan nevek csatlakoztak hozzánk, mint Berecz István, Aranysarkantyús néptáncos és Paár Julcsi, aki számos nép- és világzenei formációban szerzett nevet, s ezúttal csatornánkon az énekoktatásra adta a fejét.
 


Klitsie-Szabad Boglárka és Berecz András

A Hagyományok Házából Klitsie-Szabad Boglárka önként jelentkezett mesemondásra. A névsor az idő múltával bővült, immár a vendégeink sorában köszönthetjük Berecz András ének- és mesemondót és Szalóki Ágnes előadóművészt.
 


 

Kialakult az oldal rendje is, heti két alkalommal kalotaszegi legényest oktatunk kezdőknek, a széki sűrű és ritkatempót szintén a kezdőknek ajánljuk. A virtuóz széki legenda, Tamás Márton ’Kántor’ táncából a középhaladók okulhatnak, s a már említett Berecz István az inaktelki legényest ismerteti meg, Paár Julcsival pedig a buzai dalok tanítójaként találkozhatunk hétről-hétre.”
 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..