home 2024. május 21., Konstantin napja
Online előfizetés
Folk Music Fest Palicson
Szakáll Laura
2022.06.01.
LXXVII. évf. 22. szám
Folk Music Fest Palicson

A magyar népzene népszerűsítése, a vajdasági együttesek, zenekarok bemutatása és közösségépítés — ezekkel a célokkal álmodta meg a Juhászok Civil Szervezet a Folk Music Festet, melyet nyolcadik alkalommal tartottak meg Palicson, a Vigadó teraszán. A kétnapos rendezvény alatt már befutott és kezdő fellépők is bemutatkozási lehetőséget kaptak.

Juhász Gábor, a Juhász Zenekar vezetője, a Juhászok Civil szervezet elnöke azt mondja, Szabadka városával és a Palicsi Park Kft.-vel közös törekvés a kulturális programok szervezése Palicson.

— Az elképzelés az, hogy nagy publicitást adjunk a népzene, a népzenei előadók számára. A kétnapos rendezvényünk alatt a Kárpát-medence szinte minden tájegységét felölelő zenét hallhat a közönség, de a világzene is megjelenik. Emellett táncházzal, családi programokkal, kézművesvásárral, hangszerbemutatóval és sok más érdekességgel készültünk a látogatóknak.

Berec Csizmadia Anna hosszú éveken át dolgozott a Juhász Zenekarral, és a tagok kérésének mindig örömmel tesz eleget. A Magyarországon élő, bácskertesi származású népdalénekes fontosnak tartja, hogy Vajdaságban is rendszeresen fellépjen.

— Az a legnagyobb siker, amikor a vajdasági magyarság összejön egy-egy kulturális esemény alkalmával, magyar népzenét hallgat, és én magyar népdalokat énekelhetek. Nagyon jelentősnek tartom az itthoni népzenei fesztiválokat, mert az itt maradt magyaroknak ez erőt ad, és azt bizonyítja, van értelme annak, hogy itt vagyunk, itt élünk, itt próbálkozunk. Nagyon jó látni, hogy nem is olyan kevesen maradtak itt.

— Az idén ősszel jubilálnak Palics emblematikus épületei: 110 éve, Bíró Károly polgármestersége idején, a szabadkai városházával együtt egy napon adták át rendeltetésének a Vigadót, a női strandot, a Víztornyot és a Zenepavilont. Ez utóbbiban a XX. század elején a város által szerződtetett zenészek szórakoztatták a helyieket és a látogatókat. Ezt a hagyományt élesztette fel a jelenlegi városi vezetőség. A Folk Music Fest a többi rendezvénnyel együtt Palics idegenforgalmi kínálatát gazdagítja — fogalmazott üdvözlőbeszédében dr. Pásztor Bálint, a Szabadkai Városi Képviselő-testület elnöke. — Ez az egyik első nyárkezdő rendezvény Palicson, és gyakorlatilag a nyár végéig minden hétvégére jut program. Jánosi Elvira jóvoltából országos ultramaraton-bajnokságot tartanak, majd Palics lesz a házigazdája a Durindónak és a Gyöngyösbokrétának. Tavaly elindítottunk egy hagyományt, mely valóban annak bizonyult, ezek a koncertek a szomszédos Zenepavilonban. Elég eljönni bármelyik szombaton és vasárnap, és láthatjuk, a szabadkaiak is újból fölfedezték Palicsot, nem beszélve az idelátogató belföldi és külföldi turistákról. Az elmúlt év során több előrelépés történt, elkészült a Bagolyvárnak és a Víztoronynak a felújítási tervdokumentációja, valamint a Vigadónak a helyrehozatala is befejeződött az elmúlt hónapokban.

A Folk Music Festen mások mellett az Ethnokor zenekar, a Czéczó Banda és Szabó Kocsis Zsuzsanna is fellépett.


Slobodan Gabrić és a szerző felvételei

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..