home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Fölényben a birkózók
Tóth Tibor
2022.03.03.
LXXVII. évf. 9. szám
Fölényben a birkózók

Magyarkanizsán az elmúlt héten hirdették ki 2021 legsikeresebb sportolóit, klubjait és sportmunkásait. A községi versenyzők rangsorolását a sportszövetség igazgatóbizottsága határozta meg a klubok által benyújtott nevezések és a tavalyi évben elért eredmények alapján.

A városháza dísztermében megtartott ünnepségen először Borsos Csaba, a Magyarkanizsai Községi Sportszövetség elnöke köszöntötte a jelenlévőket.

— Nagyon sok kiváló eredmény született, amiért köszönet illeti az itt megjelent sportolóinkat és sportmunkásainkat. Mellettük elismeréssel tartozunk a sportegyesületek vezetőinek, edzőinek, a sportolók hozzátartozóinak, akiknek munkája, illetve támogatása nélkül ezek a kiemelkedő eredmények 2021-ben sem valósulhattak volna meg. A sportszövetség, Magyarkanizsa Község Önkormányzatával együttműködve, a továbbiakban is teljes mértékben támogatni kívánja a sportegyesületek munkáját, és megpróbál minél jobb feltételeket teremteni sportolóink számára.


A díjazottak

Fejsztámer Róbert, Magyarkanizsa Község polgármestere köszöntőjében elmondta, hogy a község sportolói 2021-ben is kiemelkedőt alkottak. Arra biztatta a megjelent sportolókat, hogy társaik között próbálják meg népszerűsíteni a sportot, és mondják el a többieknek, milyen nagyszerű érzés nyerni vagy dobogóra állni, mert a politikusok, a szülők és az edzők nagyon nehezen tudják gyarapítani a klubokban lévő sportolók számát.

— Az önkormányzat részéről a támogatás sportösztöndíjakon és a sportegyesületek működésének biztosításán keresztül szavatolt, pályázatokat is igyekszünk nyerni a sportobjektumok felújítására. Lépésről lépésre haladunk előre, és mindig valamelyik sportklubnak tudunk valamennyivel többet adni, mint amennyi a többieknek jár. Tavalyelőtt a kajakozók, tavaly a birkózók kaptak valamennyivel többet, de én bízom benne, hogy idővel végigmegyünk azokon a sportklubokon, amelyek eredményt tudnak letenni az asztalra — mondta a polgármester.

A köszöntők után elsőként a legjobb pionírkorú versenyzők vehették át az elismeréseket. A fiúk mezőnyéből a kötött- és szabadfogásban egyaránt országos bajnok, a belgrádi Ifjúsági Világjátékokon bronzérmes birkózó, Újhelyi Balázs került ki győztesen. Jelölést kapott még Apró Máté (Testvériség Kajakklub), Muhi Viktor (Kanizsa Úszóklub), Sarnyai Dominik (Gozo Shioda Harcművészeti Klub), Mateja Marković, Nikola Bilić (mindketten Kanizsa Cselgáncsklub), Lengyel Kevin, Dobó Dániel, Gubi Áron (mindannyian Potisje Birkózóklub). A lányok versengését, tavalyi címét megvédve az idén is Nagy Lara (Testvériség Kajakklub) nyerte, aki a hazai regattákon 2 arany-, 10 ezüst- és 2 bronzérmet nyert, az Olimpiai Reménységek Versenyén pedig a válogatott tagjaként kajak páros 1000 méteren Jana Gojkovićtyal a 9. helyen ért célba. Rajta kívül a jelöltek listáján még László Lejla (Testvériség Kajakklub), Habi Orsolya (Potisje Birkózóklub), Pilisi Zsófia és Magosi Réka (mindketten Kanizsa Úszóklub) neve szerepelt.

A serdülők mezőnyében az országos bajnok, a Mediterrán Játékokon bronzérmes Rekecki Botond (Potisje Birkózóklub) végzett az 1. helyen, míg a lányok mezőnyéből a Balkán-bajnokságon aranyérmes Újhelyi Evelin (szintén Potisje Birkózóklub) került ki győztesen. Elismerést vehetett még át Muhi Ádám (Kanizsa Úszóklub), Bezdán Zsófia (Ringfighter Ökölvívóklub), Móra Réka (Horgos Asztaliteniszklub), Kovács Ádám, Dobó Petra (mindketten Testvériség Kajakklub), Özvegy Dániel, Pósa Nimród, Teleki Dániel és Krizsán Igor (mindannyian Potisje Birkózóklub) is.

Az ifjúsági korosztályban Losonc Szabolcs (Potisje Birkózóklub) és Blaskó Zsanett (Ringfighter Ökölvívóklub) bizonyult a legjobbnak. A címét megvédő Losonc az ifik, a 23 éven aluliak és a felnőttek mezőnyében is országos bajnoki címet nyert, a magyar bajnokságon az ifiknél és a felnőtteknél is ezüstérmes volt, a Mediterrán Játékokon ugyancsak 2. lett. A savatéban versenyző Blaskó 2021-ben a junior-világbajnokságon aranyérmet szerzett. Elismerő oklevélben Balog Kornél (Kanizsa Úszóklub), Sarnyai Dániel (Ringfighter Ökölvívóklub), Sara Pejanović (Gozo Shioda Harcművészeti Klub), Magyari Ákos, Pavel Soraić (mindketten Partizan Atlétikaklub), Berec Dávid, Vrábel Áron és Fábián Orsolya (mindannyian Potisje Birkózóklub) részesült.


A legjobb férfi sportolónak járó díjat Dejan Petrović vehette át Fejsztámer Róbert polgármestertől

A felnőttek mezőnyében Dejan Petrović és Fábián Anna (mindketten Potisje Birkózóklub) vitték el a pálmát. A többszörös országos bajnok Petrović a közelmúltban birkózóbírói tanfolyamon vett részt, az idén vizsgázik, és jövőre már bíróként is tevékenykedhet. A budapesti Kozma István Magyar Birkózóakadémián készülő Fábián Anna az elmúlt évben az 5. helyen végzett a belgrádi U23-as világbajnokságon, és ezzel a szerbiai női birkózás történetének eddigi legjobb eredményét érte el. Emellett megnyerte az országos felnőttbajnokságot, valamint strandbirkózásban is a legjobbnak bizonyult. A közelmúltban olaszországi edzőtáborban vett részt, ahol a márciusi, 23 éven aluli és felnőtt-Európa-bajnokságra készült. A felnőttek kategóriájában Nikola Berić (Partizan Atlétikaklub), Bognár Csilla (Kanizsa Úszóklub), Nagy Fanni, Slejher Tamás és Korom Ákos (mindannyian Potisje Birkózóklub) kapott még elismerést.

A legsikeresebb csapatnak a Kanizsa Kézilabdaklub 12 éven aluli fiúcsapata bizonyult. A fiúk Urbán Ottó vezetőedző irányításával feljutottak a Szuperligába, Vajdaság legjobb nyolc csapata közé. Elismerésben részesült még a Horgos Asztaliteniszklub fiatalabb serdülő-leánycsapata, valamint a Testvériség Kajakklubból öt páros és két négyes egység.

A legjobb edzőnek Kormos Rudolfot (Kanizsa Úszóklub) választották, akinek vezetésével a klub versenyzői az elmúlt tíz évben hét országos csapatbajnoki címet és számtalan egyéni országos bajnoki titulust nyertek. Rajta kívül Újhelyi Sándor (Potisje Birkózóklub) és Apró István (Testvériség Kajakklub) kapott még oklevelet.


Életműdíjban Bálint Zoltán részesült

Életműdíjban Bálint Zoltán, a Vajdasági Birkózóakadémia Alapítvány ügyvezetője, a Szerb Birkózószövetség közgyűlésének elnöke, több nagy birkózó-világverseny szervezője részesült.

— Meglepődtem, amikor a nevemet hallottam, nem gondoltam, hogy a mai este főszereplőjévé válok. Az elismerések mindig jólesnek, de nem ezért dolgozom. Szívügyem a család mellett a sport, a sporton belül a birkózás, hiszen tizenhat éves korom óta, lassan ötven éve ezzel foglalkozom. Még versenyzőkoromban tagja lettem különféle, sporttal kapcsolatos fórumoknak, és mindig szerettem közösségben dolgozni, közös célokért harcolni. Ennek a legutóbbi eredménye a birkózóakadémia épülete is.

A legsikeresebb egyesületnek a 21 egyéni országos bajnoki címet és 9 nemzetközi érmet szerzett Potisje Birkózóklub bizonyult, az abszolút győztesnek járó serleget pedig Fábián Anna és Dejan Petrović (mindketten Potisje Birkózóklub) vehette át.

Fényképezte: Tóth Tibor

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..