home 2024. április 30., Katalin napja
Online előfizetés
Földrengés és szökőár pusztított az ázsiai térségben
2004.12.29.
LIX. évf. 52. szám
Földrengés és szökőár pusztított az ázsiai térségben

A hétfő hajnali adatok szerint több mint 14 000 halálos áldozata van szerte Délkelet-Ázsiában azoknak a szökőáraknak, amelyeket vasárnap reggel az indonéziai Szumátrán történt hatalmas erejű földrengés okozott.A rengés helyi idő szerint a kora reggeli órákban történt. A tengerfenék alatt be...

A hétfő hajnali adatok szerint több mint 14 000 halálos áldozata van szerte Délkelet-Ázsiában azoknak a szökőáraknak, amelyeket vasárnap reggel az indonéziai Szumátrán történt hatalmas erejű földrengés okozott.
A rengés helyi idő szerint a kora reggeli órákban történt. A tengerfenék alatt bekövetkezett földmozgás az USGS amerikai geológiai intézet legfrissebb mérése szerint a Richter-skála szerint 8,9-es erősségű volt. Julie Martinez, az intézet egyik geofizikusa szerint 1900 óta ez volt az ötödik legerősebb földrengés a világon, 1964 óta pedig a legerősebb. A katasztrófa legalább tíz országot érintett.

A földrengést számos utómozgás követte, és szökőárakat idézett elő öt délkelet-ázsiai ország különböző tengerpartjain. Srí Lankán 4891-en vesztették életüket, a BCC brit televízió híradása szerint a szigetországban a hatalmas víz elmosta, fellazította a polgárháború idején lefektetett aknák egy részét. A hatalmas pusztítás miatt csak itt 1 millió ember volt kénytelen elhagynia otthonát. Indonéziában 4448-an, Indiában 4278-an, Thaiföldön 392-en, Malajziában 42-en, a Maldív-szigeteken pedig 32-en haltak meg a hétfő hajnali adatok szerint. Legalább 3000 halálos áldozata van a földrengésnek és a szökőárnak az indonéziai Szumátra szigetén. A természeti csapás elérte Afrika keleti partvidékét is. Kenyában és Szomáliában is voltak halálos áldozatai.
A turistaparadicsomnak számító dél-thaiföldi Phuket, illetve Phi Phi szigeteken és Sorajak Chusaeng üdülőhelyen a rengés 310 személy halálát okozta, a szökőárban pedig 1300-an megsebesültek, sok az eltűnt, köztük van négy külföldi turista is. Indiában, és a hozzá tartozó Andamán-szigeteken is ezreket pusztított el a szökőár.
A Maldív-szigetek kormányszóvivője szerint a szökőár elborította a szigetország fővárosának, Malénak a kétharmadát. A városban 75 ezer ember lakik. Ahmed Sahíd szerint az anyagi kár jelentős. A nemzetközi repülőtér nem használható. A közölt adatok azonban még nem véglegesek, mivel az elemi csapás nyomán megrongálódtak a telefonvonalak, és a központi hatóságok nem tudnak elérni minden part menti hotelt.
Az államfő szükségállapotot hirdetett az országban, és nemzetközi segítséget kért.
(--)

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..