home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Földrengés Törökországban
(MTI)
2023.02.06.
LXXVIII. évf. 5. szám
Földrengés Törökországban

Legkevesebb 284 halottjuk és 2323 sérültjük van a hajnali törökországi földrengéseknek, amelyek 10 tartományt érintenek - közölte Fuat Oktay török alelnök hétfőn ankarai sajtótájékoztatóján.

Oktay arról is beszámolt, hogy a katasztrófában legalább 1710 épület összeomlott, köztük egy kórház Hatay tartomány Iskenderun körzetében. Ismertette azt is, hogy eddig 78 utórengést regisztráltak, amelyek közül három haladta meg a 6-os erősséget, a legerősebb pedig 6,6-os volt.

Elmondta, hogy a károk miatt teljesen lezárták Hatay város repülőterét, míg Kahramanmarasban és Gaziantepben csak a mentési munkálatokhoz használják a légikikötőket. A rengések következtében Gaziantep történelmi vára súlyos károkat szenvedett.


Forrás: MTI

A török alelnök egyúttal közölte, hogy az érintett 10 tartományban, Kahramanmarasban, Gaziantepben, Kilisben, Diyarbakirban, Adanában, Osmaniyében, Malatyában, Hatayban, Adiyamanban és Sanfliurfában egyhetes iskolai szünetet rendeltek el.

A mentést nagyban nehezíti a térségben uralkodó időjárás. Az érintett tartományok többségében napközben is fagypont közelében alakul a hőmérséklet, miközben sok helyen esik az eső, vagy éppen eső várható.

A munkálatokban a hivatásosok mellett a hadsereg, a csendőrség, a rendőrség és számos civil szervezet is részt vesz.

A török hatóságok a szerencsétlenség miatt 4-es szintű vészhelyzetet hirdettek, és nemzetközi segítséget kértek a mentéshez. Az Anadolu török állami hírügynökség jelentése szerint első körben Azerbajdzsán 370, Oroszország 100 embert küld Törökországba.

A török katasztrófavédelem (AFAD) adatai szerint helyi idő szerint 4 óra 17 perckor a dél-törökországi Kahramanmaras tartomány Pazarcik körzetében 7,4-es erősségű földrengés következett be, amelyet 4 óra 26 perckor a délkelet-törökországi Gaziantep tartomány Nurdagi körzetében egy 6,4-es erősségű, majd 4 óra 36 perckor Gaziantep Islahiye körzetében egy 6,5-ös erősségű rengés követett.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..