home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Fókuszban az infrastruktúra
Kartali Róbert
2021.02.08.
LXXVI. évf. 5. szám
Fókuszban az infrastruktúra

Lálity Urbán Emesét decemberben nevezték ki az építésügyi, közlekedési és infrastrukturális minisztérium államtitkárának. A Vajdasági Magyar Szövetség politikusa a hatáskörének köszönhetően számos olyan infrastrukturális projektum megvalósításához járulhat hozzá, amely javíthat a vajdasági magyar közösség életminőségén is.

Zentán született, építőmérnök szüleire példaképként tekintett, így a zentai általános iskolai és gimnáziumi tanulmányai után ő is építőmérnöknek tanult a szabadkai Építőmérnöki Karon. 2000-től hazai és külföldi építőhelyeken dolgozott, de a szüleivel közösen kivitelezett projektumok során is sok tapasztalatra tett szert. Házasságkötése után Torontálvásárhelyre költözött, és Antalfalva Önkormányzatánál előbb az épületek törvényesítésén, majd építési felügyelőként dolgozott.

* Államtitkárként milyen célokat tűzött ki maga elé?

— Mint minden államtitkárnak, nekem is az a célom, hogy jobb feltételeket teremtsek a polgároknak és az ország gazdasági szereplőinek. Munkám alapja, mint ahogyan a VMSZ többi köztisztviselőjének is: jó együttműködést megvalósítani az önkormányzatok és a városok képviselőivel, megismerni azok szükségleteit, segíteni őket céljaik megvalósításában, hogy jobbá tegyük a lakosok élet- és munkafeltételeit.

* Melyek az ország legjelentősebb infrastrukturális beruházásai?

— A fontos projektumok közül két vasúti befektetést emelnék ki, ez pedig a Belgrád—Budapest gyorsvasút és a Szabadka—Szeged vasútvonal felújítása. A gyorsvasútnak a magyarországi határátkelőig vezető 183,1 km-es szakasza részben már kiépült. A Belgrád—Újvidék részen a munkálatok a tervek szerint haladnak, Újvidék és Szabadka között az idei év közepén kezdődnek. Az Európát átszelő vasúthálózatnak ez a szakasza kiemelten fontos az áruszállítás terén, de az utasszállítás is gyorsabb lesz. A jobb megközelíthetőségnek köszönhetően pedig egyéb befektetések is várhatóak a vasút menti térségben. A Szabadka—Szeged vasútvonal felújítása során megszépülnek az érintett állomások és megállók is. A jövőben az utasoknak fél óra, a teherforgalomnak pedig egy óra kell majd egyik városból a másikba való utazáshoz. Ezt a felújítást egy év alatt be kell fejezni, mert a 2022. esztendő közepétől teljes lezárás lesz a Belgrád—Budapest gyorsvasút Kelebia és Kiskunhalas közötti szakaszának kiépítésekor, ezért a nemzetközi utas- és teherforgalom erre a felújított vonalra lesz átirányítva.

* A vajdasági magyar közösség számára melyek azok a fontos fejlesztések, amelyeket kiemelne?

— A Vajdasági Magyar Szövetség és a Szerb Haladó Párt között létrejött koalíciós megállapodás számos infrastrukturális fejlesztést tartalmaz. Kiemelném a szabadkai Y elágazás feletti, Pacséri úti felüljáró kiépítését, melyre az idei évben megvannak az eszközök. A közúti infrastruktúrába történő befektetések között a vajdasági magyar közösség számára a legjelentősebb a közutak felújítására és kiépítésére irányuló, 5000 km út elnevezésű program, melynek megvalósulása folyamatos. Ezenkívül a Nagybecskereket Belgráddal és Újvidékkel összekötő autópálya, mely részben gyorsforgalmi útszakasz lesz. Az utóbbi több okból is fontos a vajdasági magyarok számára, mert összekapcsolja Nagybecskereket és környékét, valamint az egész dél-bánáti régiót két nagyvárossal, Belgráddal és Újvidékkel. Ez gazdaságilag is fellendítheti a térséget. A jelentősebb projektumok közé tartozik még a horgosi határátkelő bővítése. A kilépő és a belépő oldalán nyolc utasforgalmi sáv, valamint két-két autóbusz- és teherforgalmi sáv lesz kialakítva, továbbá az E75-ös autópálya szélesítése két teherforgalmi sávval a kilépő oldalon 1,5 km hosszan. Kiépül egy új teherforgalmi terminál a kilépő oldalon, valamint a várakozó tehergépkocsik számára egy parkoló, de a digitális kijelző rendszerek korszerűsítése is várható.

Fotó: Ótos András

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..