home 2024. április 24., György napja
Online előfizetés
Fókuszban a külhoni díjazottak
MTVA
2019.03.22.
LXXIV. évf. 12. szám
Fókuszban a külhoni díjazottak

Nemzeti büszkeségeink szemléje külhonban március 15-e ünnepének tiszteletére. A szombati Határok nélkül fókuszában a külhoni díjazottak állnak.

„Nincs még egy nép, amelyik arányait tekintve annyi Nobel-díjast adott a világnak, mint a magyarság, vagy annyi szentet a katolikus egyháznak, mint az Árpád-háziak!” — jelentette ki Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes az állami kitüntetések átadásán. 

Az utóbbi évek visszatérő gyakorlata, hogy a külhoni, így az ukrajnai magyar külképviseletek is magas rangú kitüntetéseket adnak át azoknak, akik sokat tesznek a kárpátaljai magyarság fennmaradásáért.

Íjgyártó István, kijevi magyar nagykövet beszédében aláhúzta a kárpátaljai magyarság szerepét, különösen annak tudatában, hogy ők a legnehezebb helyzetben élő külhoni nemzetrész.

A felvidéki ünnepségen hét díjat adtak át, megszólalnak a díjazottak Haják Szabó Mária összeállításában.

 Nagyváradról Ionescu Nikolett beszélgetéseit hallhatják, ahol harmadik alkalommal adták át a nemzeti ünnep előestéjén, a Márciusi Ifjak díjakat a Nagyváradi Szigligeti Színházban. Az elismeréssel azoknak a fiatalokat tüntették ki, akik hathatósan tettek a Bihar megyei magyar ifjúságért.

Végezetül Sepsiszentgyörgyön Magyar Örökség – díjas lett a Kós Károly tervezte Székely Nemzeti Múzeum. Ezen a helyszínen Oláh-Gál Elvira szólaltatja meg az intézmény igazgatóját, Vargha Mihályt.


Adás: 2019. március 23-án, szombaton 18.30–19.00

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..