home 2024. április 30., Katalin napja
Online előfizetés
Fókuszban a családok
Tóth Tibor
2024.04.10.
LXXIX. évf. 15. szám
Fókuszban a családok

A Zentai Baba-Mama Klub szervezésében ötödik alkalommal tartották meg a Család Expo elnevezésű rendezvényt, melynek a sportcsarnok adott otthont. Az esemény a leendő és a gyakorló családoknak szóló szakirányú kiállítás és vásár, mely a használt babaholmik börzéje mellett lehetőséget kínál a család témakörben érdekelt szolgáltatók, termékforgalmazók, kézművesek kiállítására, szakemberek bemutatkozására.

A rendezvényen, melynek célja, hogy egy helyen, egy időben megtalálható legyen minden, amire a családnak szüksége lehet, mintegy kétszáz börzés kiállító és szakértő várta az érdeklődőket.


Szombaton árusokkal és látogatókkal telt meg a zentai sportcsarnok 

Már a 9 órai nyitáskor is szép számú látogató sétálgatott a játéktéren kialakított standok között. Családok, babakocsikat toló anyukák, gyerekeket kézen fogva vezető apukák egyaránt fürkészték a kínálatot és vásároltak valamit csemetéjüknek, hiszen a Család Expón kedvező áron mindenféle szükséges ruha és lábbeli beszerezhető volt, de mesekönyveket is árultak a gyerekeknek.

— Igyekszünk mindig összefogni és segíteni azoknak, akiknek erre szükségük van. A mai nap gyermek- és felnőttruházatot, lábbelit és tartós élelmiszert gyűjtünk a szükségben élők számára. Felállítottunk egy standot az ingyen elvihető dolgoknak is. Az asztalokra a rendezvény alatt bárki letehet és elvihet ruhákat, lábbeliket, játékokat. Használt ruhákat újszülöttmérettől tizenkét—tizennégy éves korig találhatnak az érdeklődők, emellett egyéb kiegészítőkre is szert tehetnek. Megismerhetik a kézművesek által készített fa- és horgolt játékokat, szappanokat, a kismama- és babatextíliákat, gyertyákat, dekorációs elemeket, egyedi fejlesztőjátékokat, egészségmegőrzést szolgáló termékeket, ásványokat, ékszereket, könyveket és még sok mást. Gyereksarokkal is készültünk, ahol a kicsiket különféle foglalkozások várják, amíg a szülők nézelődnek, de fotózkodásra és arcfestésre is nyílik lehetőség — számolt be a tudnivalókról a Család Expo első órájában Tomić Edina fő szervező, a Zentai Baba-Mama Klub elnöke.


Ingyen elvihető ruhák és lábbelik

A 2020-ban újjáalakult adai Tűzsziget Tiszamenti Nagycsaládos Egyesületnek harminc család a tagja. Bognár Tóth Hajnalka, az egyesület elnöke elmondta, a rendezvényt több éve követik, viszont első alkalommal vesznek részt rajta.

— Egyesületünkben igen sok a gyerek, és őket szeretnénk meglepni különféle játékokkal. A gyerekek nőnek, cseperednek, a ruhákat kinövik, ezért úgy gondoltuk, hogy a kinőtt és már nem használt ruhákat, lábbeliket játékokra cserélnénk. Aktív nagycsaládos tagjaink vannak, minden megmozduláson szeretünk jelen lenni. A mai esemény csapatépítésnek is megfelel, ismerkedünk, barátkozunk, kapcsolatokat építünk.

A ruhák és lábbelik alkotta sorok között sétálgatva az egyik asztalnál sok gyerekre lettem figyelmes. Kiderült, a gyereksarokra bukkantam, ahol a többi közt logikai és fejlesztőjátékokat próbálhattak ki kisebbek és nagyobbak egyaránt.

— Felépítettük saját városunkat, de Jancsi és Juliska mézeskalács házikóját is elkészítettük a gyerekekkel. A téglákból, falakból kiderül, a gyerekek milyenek lesznek felnőttként: szófogadóak, kíváncsiak, kitartóak vagy segítőkészek, esetleg mindegyik tulajdonság jellemzi majd őket. Itt egy fejlesztőjáték, a papírra különféle figurák vannak rajzolva, a gyerekeknek be kell fejezni a rajzokat. Ez pedig egy nagyon érdekes stratégiai játék, hiszen egy bábuval lépegetünk előre-hátra, jobbra-balra. A legnehezebb játék talán a dominós, amikor a lapok sorozatban dőlnek, és a sor végén lévő pingponglabdát a kis kosárba kell juttatni. A Tisza mellett élünk, így a „folyóban” való horgászást is kipróbálhatják a legkisebbek. A gyerekek érdeklődnek a különféle játékok iránt, a felsoroltak mellett az építőkockákkal és a legókkal is szívesen játszanak. Mindenkinek ajándékkal kedveskedünk, senki sem tér haza jutalom nélkül — mutatta be a játékokat Papp Zsuzsanna, a zentai Gyermekbarátok Egyesületének tagja, aki Harmat Manuélával együtt foglalkozott a gyerekekkel ezen a délelőttön.


A rendezvényen változatos kínálat várta a látogatókat

A gyermekholmik mellett több meséskönyv is várta a jelenlévőket Döme Loboda Csilla asztalán.

— Ötödik alkalommal veszek részt az eseményen, az őszi és a tavaszi börzén is jelen voltam. Mindig hozok új, magyar nyelvű mesekönyveket, hiszen fontos, hogy minél több gyerekhez eljusson a magyar mesekönyv. Elhoztam kisfiam kinőtt ruháit is, melyeket egy-két gyerek még tudna viselni. Így nem vész kárba, és egy kis környezettudatosság is van abban, hogy kölcsönadjuk vagy aprópénzért továbbadjuk a kis ruhákat, és egymástól is megvásárolhatjuk. Tapasztalatom szerint sokan kilátogatnak az eseményre, tehát igény van rá, de nemcsak Zentáról, hanem Vajdaság egyéb településeiről is lehet találkozni emberekkel. Mi Szegeden élünk, de erre a rendezvényre mindig hazajövünk.

A nézelődők és a vásárlók közül a helybeli Erős Kincses Krisztinát szólítottam meg, aki korábban árusként, szombaton azonban látogatóként vett részt az eseményen.

— A Család Expo kiváló alkalom arra, hogy megszabaduljunk a már kinőtt ruháktól, illetve kedvező áron újakat szerezzünk be. Egy helyen minden megtalálható, és a szükséges dolgokra könnyen rábukkanhatunk. Az anyukák, hozzám hasonlóan, igyekeznek minél jobb áron és minél előbb túladni a kinőtt holmikon, a megunt játékokon. A rendezvény kiváló alkalom a cserére, és mindig lehet olyasmit találni, ami otthon éppen hiányzik.

A barátságos hangulatú, családias eseményről senki sem tért haza üres kézzel, mindenki megtalálta azt a holmit, amelyet keresett.

Fényképezte: Tóth Tibor

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..