home 2024. május 18., Erik napja
Online előfizetés
Fókuszban a Fokus
Pap Ágota
2006.07.19.
LXI. évf. 29. szám

A Fokus Ifjúsági Kulturális Alapítvány csaknem egyéves aktív múltra tekinthet már vissza. A következőkben egy retrospektív útra kalauzolom Önöket Branislav Filipoviæ, az Alapítvány kulturális és művelődési igazgatója révén. Mindemellett előrevetítjük a jelenleg futó programokat is.* Ki álmodta meg a...

A Fokus Ifjúsági Kulturális Alapítvány csaknem egyéves aktív múltra tekinthet már vissza. A következőkben egy retrospektív útra kalauzolom Önöket Branislav Filipoviæ, az Alapítvány kulturális és művelődési igazgatója révén. Mindemellett előrevetítjük a jelenleg futó programokat is.
* Ki álmodta meg a Fokust?
- A 2005 tavaszán bejegyzett Alapítványunk a nagybetűs MUNKÁ-t ugyanazon év nyarán kezdte meg igazán. A Fokus Ifjúsági Kulturális Alapítványt Szabadka község hívta életre. Ennek egy városi intézménynek kell lennie, melynek feladata a kortárs, interkulturális, posztmodern és urbánus társadalom fejlesztése. A célcsoportot a szerb, a horvát és a magyar fiatalok egyaránt alkotják, emellett a kultúrára, a művészetekre, a tudományra és az ifjúsági tevékenységekre szeretnénk nagyobb figyelmet fordítani. Ilyen jellegű szerv nem létezett korábban Szabadkán, ezért teret szerettünk volna biztosítani minden olyan rendezvénynek, megmozdulásnak, indítványozásnak, ami az említett témakörökbe sorolható.
* Milyen projektumokat tudhattok magatokénak?
- Eddig több mint huszonöt projektumot valósítottunk meg. Ezek között volt: könyvkiadás, szilveszterezés, kiállítás-rendezés, irodalmi és fotókiállítás, pszichológiai műhelyek, eszperantóműhelyek... és még sorolhatnám. Sőt, külön kiemelném a Zenedében megrendezett zeneműhelyeinket, ahol mintegy százhúsz fiatal tanulhatott hangszeren játszani egy héten keresztül. Legutóbb a The Intelligence és a The Sirens zenekaroknak adtunk fellépési lehetőséget. Az ifjúsági, művelődési programokhoz anyagi támogatást is nyújtunk. Így az elmúlt évben 1 millió-kétszázezer dinárt osztottunk szét, az idén pedig eddig 822 ezret.
* Milyen aktuális pályázatokról, programokról beszélhetünk?
- Fotóműhelyt hirdettünk meg, amelyet Molnár Edvárd, szabadkai fotóművész vezet szerb és magyar nyelven. Ennek lesz egy elméleti és egy gyakorlati része is, és mint rendezvényeink 99,9 %-a, ez is ingyenes az érdeklődők számára. Valamint az irodalmi műhely is megkezdi a munkáját - ugyancsak szerb és magyar nyelven. Ide elsősorban a középiskolásokat és az egyetemi hallgatókat várjuk, de az általános iskolásokat is szívesen látjuk. A magyar kurzust Bakor Petra magyar szakos tanár vezeti majd. Megkezdjük még az eszperantóműhelyeket is, ami valójában egy nyelvi tanfolyamot jelent. Filmes workshopokat októberre irányoztunk elő. Ám előtte a Palicsi Nemzetközi Filmfesztivállal párhuzamos rendezvényen az ún. Summer3P-ben leszünk társszervezőként jelen. Itt az említett műhelyekből kaphatnak kóstolót a fiatalok, és lesz egy kuriózuma is annak a hétnek, hisz szándékunkban áll egy munkaügyi, illetve foglalkoztatási szemináriumot is felkínálni a megjelenteknek a ,,Nem minden a protekció, van, ami rajtunk áll", amivel az álláskeresőknek szeretnénk segíteni. Ugyanakkor megszervezzük az első Punk Egyetemet is, melynek témája: a Szociális Hálózat, avagy az individuum és a társadalmi vákuum közötti mindenkori kapcsolatra szeretnénk rávilágítani. Neves előadók segítségével. Augusztus 5-én vendégül látjuk EEK A MOUSE-t, a reggae egyik legendás képviselőjét, aki aznap egy igazi nagy koncerttel debütál itt nálunk is. Július 1-je és augusztus 1-je között várjuk a Kerékpár címet viselő fotópályázatra a 33 évnél fiatalabb pályázók munkáit. A dobogósokat pénzjutalomban részesítjük, a beküldött fotókból pedig kiállítást rendezünk. Még elmondanám, hogy a napokban kezdtük meg egy egész estés filmnek, az Élet imitációja címűnek a forgatását, melynek ötletadói a szabadkai Svetozar Markoviæ Gimnázium tanulói. A bemutatót pedig októberre tervezzük.
* Rengeteg rendezvényről, tanfolyamról mesélsz nekem, de hol jelentkezhetnek azok, akiknek az érdeklődését sikerült felcsigáznod?
- Az alapítványunk új címe Matko Vukoviæ utca 1-es, de hívhatnak bennünket az 523-566-os vezetékes telefonszámon is, illetve felkereshetik honlapunkat a www.fokus-su.org.yu címen.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..