home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Fókuszban
Martinek Imre
2021.05.11.
LXXVI. évf. 18. szám
Fókuszban

Szelek havának utolsó vasárnapján tartották meg az al-dunai Sándoregyházán az idei Ivanovo u fokusu elnevezésű fotószafarit. A szakmai találkozó a helyi Dunavac fényképészcsoport és a Žarko Zrenjanin Kultúrotthon közös szervezésében valósult meg.

Mindössze az idők meg az időjárás kedvező járását és konstellációját, azaz (együtt)állását volt szükséges előzőleg kibőjtölni. Lévén érdeklődőkben ezúttal sem volt hiány, a témák pedig szinte kínálták magukat. Kinek-kinek személyes ízlése és érdeklődési szakterülete szerint. Vízen, vízközelben, szárazföldön. Ladikkal, traktorral vagy csak úgy. Puritánul. Hagyományosan. Az apostolok lován. Gyalog. Csupán a levegőég magasságai, no meg a felszín alatti rétegek vadregényes birodalma maradtak többé-kevésbé érintetlenek. Ellenállva megannyi okvetetlenkedő, mégis zsigeri tudásszomjból fakadó kísértésnek. Hiszen köztudomású, hogy a matériába odaföntről belevigyülten szemlélődve lényegesen másképp tetszik minden.


Árvacsihány (Martinek Viktor felvétele)

Témák. Akadt, ki a nyíladozó tavaszidőnek utódhagyásra hangolódó növény- és állatvilágát fürkészte, de olyan is, ki inkább az alkalmilag lokális viseletbe öltöztetett hús-vér modelleket preferálta lencsevégre kapni. Változatlanul ihletet adó témát kínáltak fel továbbá a végérvényesen elbúcsúzni készülő világból még itt felejtett/marasztalt ivanovai utcák és a töltésoldal lakóházainak ornamentikái is. Plusz az éppen akkor és éppen ott, szóval a véletlenszerűen (ad hoc) felbukkanó „közönséges” halandókról készült, megismételhetetlen életképek. Kutyasétáltatásuk, fűnyírásuk, padon üldögélésük… közben.


Összehangolt lendületben

Egyébként közszemlére tétetett három fotomonográfia is, mely kiadványok révén a belgrádi származású Danilo Cvetanović (1942) és Petar Grujičić — Pierre (1943), országunk neves fényképészveteránjai világlátásába kaphattunk betekintést. A fotószafari ötlete 2007-ben materializálódott Sándoregyházán. És bár azóta nemcsak a földgolyónk perdült egynéhányat tengelyestül a Nap körül, a település bevált és egyre jelentősebb reputációval bíró rendezvénye ma is biztos kezekben van. Folytatásnak pedig lennie kell! Reménykedve egyúttal abban is, hogy a szélrózsa minden irányából, ráadásul évi rendszerességgel ebbe, a Nádel folyócskával, a Kis-Dunával (Dunavac) és a Duna-folyammal szinte körülölelt faluba érkező fotósok hírvivése ezúttal is célba ér. Sőt mi több, fénybeírt beszámolóik nyomán akár szélesebb körökben is új erőre tud majd gyúlni az elnéptelenedő tűzhelyei(n)k hamvai alatt szunnyadó parázs. Természeti és kulturális biodiverzitásunk, szellemi és épített hagyatékunk újrafelfedezése, megőrzése és megújítása érdekében. Amíg lesz mit. Amíg lesz kinek. Míg a világ s két nap… Mint a mesékben, holott nagy töménységű valóság mindez.


Nem hiszed el!

Ja, és az elvégzendő házi feladat! Mint megtudtuk, a szervezők minden résztvevőtől két fotót várnak vissza a közösbe. A terepen készült fénybe írt jegyzetekből. Ezekből a pályaművekből később nyilvános tárlat is készül, mely a szakzsűri véleményezése, valamint a legjobb fotográfiák „elkövetőinek” díjazása után jut majd a nagyérdemű elé. 


Egy asztalláb második élete

Történt tehát mindez az Úr 2021. évében, az aktuális járványügyi szabályoknak is eleget téve. Afféle nyílt sisakos őszinteséggel, lévén másfél száz fotográfus tüsténkedését éppen annyira hiábavalóan értelmetlen igyekezet lett volna véka alá rejteni, mint azt a bizonyos bibliai lámpást a Lukács szerinti evangyélium példázatából (Lk 11,33).

A fókuszba került falu pedig újból felfedte önmagát. És mesélt. Mert volt miről és volt kinek.


Tető-tér


Pihenő


Oltalmamba veszlek


Keresztutak


Egymásra utalva

Túl a kerítésen

Fényképezte: Martinek Imre

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..