home 2024. május 02., Zsigmond napja
Online előfizetés
Fokozódó fenyegetettség
Összeállította: Talpai Lóránt
2015.11.30.
LXX. évf. 47. szám
Fokozódó fenyegetettség

Párizs után újabb túszdrámára került sor, ezúttal Afrikában. Fegyveresek támadtak egy bamakói hotelre, és túszul ejtettek 170 embert. Ezután a hadsereg ostrom alá vette a szállodát, a szemtanúk elmondása szerint heves tűzharc zaját lehet hallani.

Túszdráma Bamakóban, terrortámadás Jemenben

A mali hatóság az akció után 29 holttestet talált az épületben, a többieknek sikerült kiszabadulniuk. Az egyik túlélő arról számolt be, hogy a támadók angolul beszéltek egymással. Egy másik kiszabadított túsz szerint „Allah akbar” felkiáltással kezdtek el lövöldözni. Mindeközben Jemenben, Sibám városban az al-Kaida nevű dzsihádista szervezet fegyveresei a jemeni kormánycsapatok két ellenőrző pontjára támadtak. A rajtaütésszerű akció során egy öngyilkos merénylő működésbe hozta a gépkocsijába rejtett pokolgépet, majd 25-30 fegyveres rohamozta meg a meglepett katonákat. A harcokban 12 jemeni katona és 19 szélsőséges vesztette életét.

A terroristák nyomában

Franciaországban a rendőri erők nagyszabású hajszát indítottak a terroristák felkutatására. Párizs Saint-Denis kerületében, egy lakásban többen elbarikádozták magukat, közöttük a párizsi merénylet kitervelője is. A francia hatóságok megrohamozták az épületet, és megöltek három feltételezett terroristát. Az egyikük egy nő volt, aki robbanószerekkel töltött övet viselt, és felrobbantotta magát. Az egyik férfi áldozat az az Abdelhamid Abaaoud volt, akit a párizsi merénylet szellemi atyjának tartanak. Mindeközben felröppent egy hír, mely szerint Szlovákiából származhattak a terroristák gyilkos fegyverei. Mint ismeretes, Szlovákiában vásárolt gépfegyverekkel hajtották végre a Charlie Hebdo szerkesztősége elleni vérfürdőt is.

Az öngyilkos merénylők ellenszere

A Milipol 2015 biztonságtechnikai kiállításon mutatták be azt az orosz hadiipari berendezést, amely alkalmas lehet az öngyilkos merénylők „robbanó” mellényének kiszűrésére. Az Anker-R nevű készülék viszonylag olcsó, mintegy 100 000 rubelbe, azaz nagyjából 1500 euróba kerül. Az orosz fejlesztőcég képviselője a kiállításon elmagyarázta, hogy az Anker-R egy hordozható, ruha alá rejthető, lapos képernyős készülékből és egy drót nélküli fülhallgatóból áll. Az elképzelés szerint ha egy szakértő a készülékkel felszerelve elvegyül a tömegben, és jelzést hall a fülébe rejtett kisméretű hangszórón, akkor az azt jelenti, hogy a berendezés érzékelte a pokolgép elektromágneses mezejét. A 2015. évi biztonságtechnikai kiállításnak, az utóbbi időszak megrázó eseményei után, nem véletlenül Párizs adott otthont. A rendezvény célja az volt, hogy összegyűjtse és bemutassa a legújabb biztonságtechnikai fejlesztéseket.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..