home 2024. április 27., Zita napja
Online előfizetés
Fokhagymafesztivál és falunap
(Tha)
2023.08.14.
LXXVIII. évf. 32. szám
Fokhagymafesztivál és falunap

Ludason, a hétvégén megtartották a 26. Falunapot és a jubiláris 20. Fokhagymafesztivált.


Fotók: Patyi Szilárd (Magyar Szó) és Pannon RTV

Az esemény hagyományosan hálaadó szentmisével kezdődött a Szent Katalin római katolikus templomban, majd fokhagymavásárral folytatódott a vásártéren. Emellett szakmai tanácskozást is hirdettek, melynek a vendégei az egyházaskéri fokhagymatermelők voltak.

–A termelőknek rendezett összejövetelen megvitattuk a nehézségeket, és igyekeztünk megosztani a tapasztalatokat – mondta Engi Norbert szervező. – Sajnos az idei év elég rosszul alakult, mert a kereskedők alacsony árat kínálnak a fokhagymáért. Sok család már felhagyott a fokhagymatermesztéssel, pedig a ludasi fokhagyma híres, aki kóstolta, tudja, kiváló az íze, az ereje, a zamata.  

A szervezők különféle ügyességi játékokkal várták a gyermekeket, amelyeknek szinte mindegyike a fokhagymával volt kapcsolatban.  

A legszebb fokhagymafüzérnek járó elismerést idén is a kelebiai Gilice Szlavica érdemelte ki, a legszebb fokhagymát kínáló asztalnak járó díjat a ludasi Mészáros Máriának ítélték oda.  

A fokhagymavásáron nagy volt az érdeklődés a helyi termelők kiváló minőségű fokhagymája iránt.

A fesztivállal egybekötött falunapon a település újszülöttjeit is felköszöntötték. Az elmúlt egy évben nyolc gyermekkel gyarapodott Ludas. A falunak hat testvértelepülése van, az idén Érsekhalma képviseltette magát a rendezvényen, ugyanis velük 25 éve tartó kapcsolatot ápolnak.

–Ez a rendezvény sokat jelent a falunak, és nekünk is fontos, hogy mások is tudjanak rólunk. Évente két nagyobb eseményünk van, az egyik a fokhagymafesztivál a falunappal egybekötve, a másik a Betyárnap, amit október első vasárnapjára szervezünk – emelte ki Engi Norbert.

A programot mulatság zárta, melyen a talpalávalót a Kikindai Vidám Fiúk zenekar húzta.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..