home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Főhajtás államalapító királyunk nagysága és emléke előtt
Tóth Lívia
2021.08.18.
LXXVI. évf. 33. szám
Főhajtás államalapító királyunk nagysága és emléke előtt

Államalapító Szent István királyunk napja alkalmából a hétvégén a törökkanizsai Tiszagyöngye Művelődési Egyesület tizennegyedik alkalommal szervezett ünnepséget. A rendezvény kézműves-kirakodóvásárral és gyermekprogramokkal kezdődött az önkormányzat épülete előtti téren.

A Szent István-napi műsor résztvevőinek látványos felvonulása, melynek élén lovasok és díszes fiákerek haladtak, a posta épületétől indult, és a Szent György római katolikus templomnál ért véget. A népviseletbe öltözött gyermekek kosarakban vitték a nemzeti színű szalaggal átkötött, idei búzából sütött újkenyeret.

A szentmisét, melyen megszentelték az újkenyeret, Pethő László atya, Msgr. Bogdán József plébános úr és dr. Sóti János atya mutatta be. Az ünnepség dátuma, augusztus 15-e egyúttal Nagyboldogasszony napja is volt, valamint I. István király halálának a napja, aki 1038-ban hunyt el.  


Felvonulás

A szabadtéri színpadon a délutáni órákban a Pendergő tamburazenekar Tamburamese Szlavóniától a Bánságig című koncertjét hallgathatta meg a közönség, majd az ünnepi műsor következett. Az eseményen részt vett Jerasz Anikó, az MNT Végrehajtó Bizottságának elnöke, Jaksa Róbert államtitkár, Kormányos László és Ótott Róbert tartományi tisztségviselők, valamint Irena Slavković, Törökkanizsa polgármestere.

A program elején elhangzott, a Tiszagyöngye Művelődési Egyesület az idén ünnepli fennállásának 30. évfordulóját, mégis ő hozott ajándékot, csoportjai fellépését a jelenlévőknek.

— Több mint ezer év távlatából szent életű I. István királyunk életműve még mindig iránymutató, kapaszkodó, múlt, de egyúttal jövő is. Ez mindig így lesz, amíg él a földön magyar ember — hangsúlyozta ünnepi beszédében Ótott Róbert tartományi mezőgazdasági titkárhelyettes, aki nemcsak vendégként, hanem — jómaga is törökkanizsai lévén — házigazdaként is állt az egybegyűltek előtt. Kitért arra is, hogy a településen immár hagyománya van a Szent István-napi rendezvénynek.


Az újkenyér megszentelése

— Törökkanizsán sok éve jövünk össze, imádkozunk hazánkért, ünnepeljük az állam alapítóját, fejet hajtva emléke és nagysága előtt. Az emlékezésen túl felidézzük, hogy Szent István király milyen célt tűzött ki maga és népe, nemzete elé. Ez nem kevesebb volt, mint a keresztény magyar állam létrehozása. Ma önvizsgálatot kell tartanunk, hogy megbizonyosodjunk, vajon a nagy király akaratát, végrendeletét a mögöttünk hagyott idők során az előttünk járó generációk teljesítették-e. Tele vagyunk kérdésekkel és kételyekkel, hogy az eszmét, a gondolatot, a célt, a feladatot és a felelősséget, melyet meghatározott, helyesen váltottuk-e tettekre, megfelelően építkeztünk-e.


A Pendergő tamburazenekar

Ótott Róbert végül azt kívánta, az újkenyér hozzon békét, bőséget és hitben, szeretetben megélt szép jövőt mindenkinek. 

Az újbúzából sütött kenyeret Újhelyi Nándor, a Törökkanizsai Községi Képviselő-testület elnöke szegte meg. A négyfelé vágott kenyér első darabját a közösségnek ajánlotta fel, a másodikat Sóti Pál atya kapta, aki tíz éve végzi áldásos tevékenységét a településen, a harmadikat Makra Péter Majdány—Rábé Helyi Közössége elnöke vette át, mert „nekik van most a legnagyobb szükségük a segítségre, az összefogásra és az imára”, a negyedik szelet pedig Irena Slavković polgármestert illette.


A Tiszácska leánykar

A Tiszagyöngye Művelődési Egyesületben tevékenykedő csoportok közül a Tiszácska leánykar ezúttal felvidéki, imregi menyasszony-búcsúztató csokorral mutatkozott be, a Tiszafa néptánccsoport magyarbődi táncokkal színesítette a műsort, a Tiszagyöngye népdalkórus Törökkanizsa környéki népdalcsokorral kedveskedett, a Szőke Tisza citerazenekar pedig muzslyai katonadalokat adott elő. Verset mondott Jeliszejev Tamara és László Orsolya. Az összeállítást a Tiszavirág néptánccsoport és a Firigyházán megtartott nyári néptánctábor résztvevői közös produkcióval, sárközi tánccal fejezték be. Kovács Magdaléna, a jubiláló egyesület elnöke köszönetet mondott a helyi civil szervezeteknek és magánszemélyeknek az eddigi együttműködésért, illetve támogatásért.

Az utcabálon a jó hangulatról a Melódia Band gondoskodott, majd a törökkanizsai Szent István-napi műsor, a már megszokott módon, tűzijátékkal ért véget.


Ótott Róbert


Újhelyi Nándor megszegi az újkenyeret


A Tiszafa néptánccsoport

A Szőke Tisza citeracsoport

Fényképezte: Tóth Lívia

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..