home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Főhajtás a hősök és az ártatlan áldozatok emléke előtt
(Tha)
2015.11.03.
LXX. évf. 43. szám
Főhajtás a hősök és az ártatlan áldozatok emléke előtt

November elsején kegyeletadó ünnepségen emlékeztek Zentán

„Nem múlnak ők el, kik szívünkben élnek,
Hiába szállnak árnyak, álmok, évek.
Ők itt maradnak bennünk csöndesen még,
Hiszen hazánk nekünk a végtelenség.”

(Juhász Gyula)

November elsején kegyeletadó ünnepségen emlékeztek Zentán, a Felsővárosi köztemetőben azokra a hősökre és mártírokra, akik életüket áldozták a népért és a városért. A kálváriadombon megtartott szentmisét ft. Szeles Oszkár esperes-plébános celebrálta, majd Ceglédi Rudolf, Zenta község polgármestere szólt az egybegyűltekhez. Alkalmi beszédét a következő gondolatokkal fejezte be:
-- Sok családnak nem adatott meg az a lehetőség, hogy ilyenkor a temetőben, a sírkereszt mellett imádkozzon, mert szeretteik jeltelen katonasírokba, feltáratlan tömegsírokba kerültek. Emlékezzünk ma mindenkire, a díszes sírban nyugvókra és az éppen csak elhantoltakra egyaránt. Amikor itt összegyűlünk, a békés emberi élet lehetőségeiben reménykedünk. Bízunk abban, hogy eljön a megbékélés és a megnyugvás időszaka, mert hiszünk az igazságtételben és a megbocsátás elvében. Tesszük ezt úgy, hogy közben nem feledünk. Gondoljunk tisztelettel a halottainkra, hajtsunk főt a hősök és az ártatlan áldozatok emléke előtt! Nyugodjanak békében!

A szentmise után az emlékezők átvonultak az 1848–49-es magyar forradalom és szabadságharc, valamint az 1944-es ártatlan áldozatok emléksírhelyéhez.

Az egykori eseményeket Pataki Tibor történelemtanár idézte fel, az alkalmi műsorban közreműködött Baráth Hajnal Anna és Zsoldos Ervin versénekes és a Délibáb vegyes kórus.   

Dr. Menyhárt Attila vezető konzul a Szabadkai Magyar Főkonzulátus, Egeresi Sándor, a Vajdasági Magyar Szövetség képviselőcsoportjának frakcióvezetője és Kávai Szabolcs képviselő a Tartományi Képviselőház, mgr. Hajnal Jenő elnök a Magyar Nemzeti Tanács, Ceglédi Rudolf polgármester Zenta Község önkormányzata képviseletében helyezte el a kegyelet virágait. Kovács Elvira alelnök és mgr. Fehér László intézőbizottsági tag a Vajdasági Magyar Szövetség, Kormányos Katona Gyöngyi és Nagy Abonyi Zoltán a VMSZ zentai községi szervezete, Berze József és Magyar Andor, a Vajdasági Magyarok Demokratikus Közössége, Nagy Abonyi Pál és Kálmán Róbert a Magyar Polgári Szövetség, Kókai Péter, Sándor József és Zsoldos Ferenc pedig a Magyar Mozgalom nevében koszorúzott.







Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..