home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
Főhajtás Tóth Ferenc költő emléke előtt
(m. k. o.)
2015.10.19.
LXX. évf. 41. szám
Főhajtás Tóth Ferenc költő emléke előtt

A topolyai Kodály Zoltán Magyar Művelődési Központ szervezésében október 3-án megtartották a IV. Tóth Ferenc Vers- és Prózamondó Szemlét a helybeli költő, néprajzkutató születésének 75. és halálának 35. évfordulója alkalmából.

A Művelődési Házban megjelenteket Kisimre Szerda Anna, a község művelődésügyi tanácsosa köszöntötte.

A tavalyi tömeges részvételhez képest az idén megfeleződött a jelentkezők száma, de még így is több mint ötven versenyző volt jelen Vajdaság főképpen bácskai településeiről. A több korcsoportban versenyzőket a bírálóbizottság tagjai: Benedek Miklós, dr. Harkai Vass Éva, Szatmári Melitta és Vass Borsodi Borbála hallgatták meg.

Noha a verseny pályázati kiírása szerint minden részvevőnek két művel kellett készülnie — egy alkotást kötelezően a vajdasági írók, költők munkásságából kiválasztva —, a zsűri a pódiumra lépőkre bízta, mivel mutatkoznak be. Így hát széles volt a repertoár: a klasszikus magyar irodalom kincsestárából is szemezgettek a gyerekek, de böngésztek a kortárs alkotók műveiből is. Jóllehet a zsűri tagjai úgy ítélték meg, hogy minden mezőnyben szoros volt a küzdelem, a versenyzők nem „futottak” még egy kört — még csak afféle szűkebb szelektálás sem történt a döntéshozatal előtt. Pedig lehet, hogy az esetleges második fordulóban jobban kikristályosodott volna az esélyesek listája, és nem kellett volna megosztani a díjakat, illetve lehet, hogy néhol a hiányzó harmadik helyezésre is akadt volna jelölt.

A megmérettetés után a versenyzők megtekintették a Tóth Ferenc életét és munkásságát bemutató, A népballada útja Topolyára című kiállítást Topolya Község Múzeumában.

Eredménylista

Alsósok csoportja: 1. Bába Lujza (Újvidék), 2. Kis Komáromi Zsolna (Óbecse), 3. Onhaus Erik (Topolya) és Karvák Ádám (Újvidék). Különdíj: Alács Varró Emese (Pacsér), Csizmár Csongor (Topolya).

Ötödikesek és hatodikosok csoportja: 1. Francia Flavie (Topolya), 2. Szemerédi Tamás (Óbecse). Különdíj: Csincsák Tamás (Zentagunaras).

Hetedikesek és nyolcadikosok csoportja: 1. Katona Boglárka (Topolya), 2. Balley Ingrid (Hajdújárás), 3. Kisutcai Szilárd (Óbecse). Különdíj: Paulyuk Jenifer (Kishegyes).

Középiskolások csoportja: 1. Dupák Fanni és Marx Éva (Csóka), 2. Bojkó Andrej és Kőműves Csaba Bence (Kishegyes), 3. Kovács Bertina (Csóka). Különdíj: Juhász Dominika (Törökkanizsa).

A magyar nyelvet környezetnyelvként tanulók csoportja: 1. Orčić Martina (Szabadka), 2. Harkai Emília (Topolya). Különdíj: Marčetić Marija (Szabadka), Prćić Mila (Szabadka).

Az ajándék könyvcsomagokról a Forum Könyvkiadó gondoskodott.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..