home 2024. május 07., Gizella napja
Online előfizetés
Fogadás a főkonzulátuson
2005.03.16.
LX. évf. 11. szám
Fogadás a főkonzulátuson

Március 13-án, a szabadkai magyar főkonzulátus ünnepi fogadáson emlékezett meg az 1848-as szabadságharcról. Dr. Huszár János főkonzul felolvasta Gyurcsány Ferenc miniszterelnök üzenetét, melyet a határon túli magyarság részére fogalmazott meg. Benne arról szól, hogy március 15-e a magyar ne...

Március 13-án, a szabadkai magyar főkonzulátus ünnepi fogadáson emlékezett meg az 1848-as szabadságharcról. Dr. Huszár János főkonzul felolvasta Gyurcsány Ferenc miniszterelnök üzenetét, melyet a határon túli magyarság részére fogalmazott meg. Benne arról szól, hogy március 15-e a magyar nemzet ünnepe, s figyelmeztet egyúttal, hogy egymásra vagyunk utalva, csak együtt tehetünk a nemzet felemelkedéséért. Úgy értékeli, hogy a XXI. században a hazafiság felelősséget követel, s a magyar kormányfő célja az, hogy a nemzet tagjai egyenlő eséllyel éljenek a szülőföldjükön. Azt is hangsúlyozta, hogy az európai integráció hozzájárul a nemzet határmódosítás nélküli újraegyesítéséhez. A délvidéki magyarság nevében Dudás Károly író tartott ünnepi beszédet. Beszédének sarkköve a következő megállapítás: ,,Elgondolkodtunk-e mi, kisebbségi sorsban élők, kisebbségi létbe kényszerített délvidéki magyarok nap mint nap azon, hogy mi is a szabadság valójában, s hogy menyire vagyunk mi szabadok? Mennyire voltunk szabadok akkor, amikor világútlevéllel a zsebünkben, viszonylagos jólétben oda utazhattunk, ahova éppen akartunk, csak éppen a tudatunkat, az anyanyelvünket, a magyarságunkat kötötték gúzsba. S mennyire vagyunk szabadok most, amikor emberi és nemzeti ostobaságok miatt mindjobban bezárnak bennünket ebbe a balkáni kalitkába, amikor egészen kiszorítani, kiverni készülnek bennünket ősi szülőföldünkről. Közeledni vágyunk a miéinkhez -- ahogy egykoron volt, egészen eggyé válni --, s lám, mindegyre csak távolodunk.”
Az ünnepi beszédek után Deák Ferenc író átvette a Nemzeti Kulturális Minisztérium rangos kitüntetését, a Pro Cultura Hungaricát. A híres író meghatódottan köszönte meg az elismerést, s kijelentette, hogy ,,itt és máshol sokan megtették, hogy puszta létezésünk ne legyen főbenjáró bűn...”. din

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..