home 2024. április 29., Péter napja
Online előfizetés
Fő a közbiztonság!
Összeállította: Talpai Lóránt
2016.01.10.
LXXI. évf. 1. szám
Fő a közbiztonság!

Újévi ünnepségek fokozott biztonsági készültségben — Ferenc pápa újévi üzenete — Afrika legnagyobb Jézus-szobrát állították fel — Drasztikusan olvadnak a sarkok — Új születésszabályozási törvény lépett életbe Kínában — Továbbra is özönlenek a menekültek Európába — Adóelkerülési ügybe keveredett az Apple olasz leányvállalata

Újévi ünnepségek fokozott biztonsági készültségben

A terrorizmustól való rettegés a mindennapok részévé vált Európa- és világszerte, a félelem rányomta bélyegét az újévi ünnepségekre is. A világ nagyvárosaiban fokozott biztonsági készültségben köszöntötték az új esztendőt. Németországban, Münchenben terrortámadás veszélye miatt szilveszter este lezárták a főpályaudvart. A Német Szövetségi Bűnügyi Hivatal ugyanis a francia titkosszolgálattól kapott információk alapján arról értesítette a rendőrséget, hogy az Iszlám Állam merényletet tervez Münchenben. Újév hajnalán bombariadó miatt evakuálták az amszterdami Schiphol repteret is. A holland hatóságok a helyszínen egy 29 éves brit férfit tartóztattak le, aki többször is azt kiabálta, hogy bomba van nála. Néhány incidenst leszámítva azonban nyugalomban teltek a szilveszteri rendezvények. Az Egyesült Királyság fővárosában százezrek búcsúztatták 2015-öt az utcákon, az eseményeket több ezer rendőr biztosította. A New York-i Times Square-en pedig körülbelül egymillió ember gyűlt össze, hogy a megannyi zenei előadás után figyelemmel kísérhesse azt a nagy kristálygömböt a tér közepén, amely az óév utolsó egy percét számolta vissza lassú leereszkedésével.

Ferenc pápa újévi üzenete

A globális közömbösség a békét fenyegeti, ezen felülemelkedve lehet a békét megszerezni — jelentette ki Ferenc pápa újévi, békenapi üzenetében. Mint mondta, a korunk csapásai iránti közöny a béke hiányának egyik fő oka. Ma a közöny gyakran összekapcsolódik az individualizmus különböző formáival. Az információ növekedése önmagában nem jelenti a figyelem növekedését is a problémák iránt, ha nem követi a szolidaritáson alapuló lelkiismereti nyitottság. Ezért tehát alapvetően fontos az a hozzájárulás, amelyet a család mellett a nevelők, a tanárok, a kultúra képviselői, a médiaszakemberek, az értelmiségiek és a művészek adhatnak.

Afrika legnagyobb Jézus-szobrát állították fel

Hatalmas Jézus-szobrot állítottak fel újév napján Nigériában. „Ez a legnagyobb Jézus-szobor egész Afrikában — jelentette ki büszkén Obinna Onuoha nigériai üzletember, aki 2013-ban adott megbízást egy kínai cégnek, hogy márványból faragjon ki egy hatalmas Jézus-szobrot, melyet az elkészülte után egy templom előtt szeretne örökre elhelyezni. A 43 éves férfi elmondása szerint a szobor 8,53 méter magas, és színtiszta márványból faragták ki. A hatalmas emlékművet a szülőfalujában, Abajah-ban, a St. Aloysius katolikus templom előtt állították fel. Onuoha azt is elmondta, hogy a szobor a „béke és a megbékélés” szimbóluma, és azt reméli, hogy rengetegen elzarándokolnak majd a szülőfalujába, hogy megnézzék ezt a gyönyörű műalkotást.

Drasztikusan olvadnak a sarkok

A klímaváltozás vészjósló folyamatai az új esztendőben vélhetően újra elgondolkodtatják az emberiséget. Elképesztő időjárási folyamatok mennek végbe ugyanis a Földön, az Északi-sarkon a hőmérsékletet rögzítő műszerek 40 fokkal mutatnak többet a néhány évtizeddel ezelőttinél. Az ez idő tájt a nap 24 órájában sötét Északi-sarkon jelenleg télnek és mínusz 30-40 fok körüli hidegnek kellene lennie, a hőmérő higanyszála azonban 0 és 1 fok körül ingadozik. Mindig előfordult, hogy meleg légtömegek áramlottak télen a sarkvidék fölé, de az ilyen „hőhullámok” nagyon szokatlanok — mondta Adrian Leyser, a Német Időjárás-szolgálat meteorológusa. Az Északi-sarkhoz legközelebbi szárazföldi meteorológiai állomás egyébként a Spitzbergákon található, ahol a napokban +3 fokot mértek, 15 fokkal többet az ebben az évszakban szokásosnál.

Új születésszabályozási törvény lépett életbe Kínában

A kínai családok jó néhány esztendeje csupán egy gyereket vállalhattak. Ez az úgynevezett egykepolitika azonban 2016. január 1-jén véget ért. Az új születésszabályozási törvény értelmében a kínai párok ezentúl második gyermeket is vállalhatnak. Fontos azonban megjegyezni, hogy a törvény csak a házasságban élő párok számára teszi lehetővé a második gyermek felnevelését. Kína egyébként azért növelné a születésszámot, mert az egykepolitikának negatív hatása van a gazdaságra. Peking két évvel ezelőtt már valamelyest enyhített az egykepolitikán, de a lépés kedvező hatásai elmaradtak. A párok ugyanis a könnyítés ellenére sem vállaltak annyi gyermeket, mint amennyit a kormányzat remélt. Peking abból indult ki, hogy a fővárosban 55 000-rel több gyermek születik majd 2015 elejéig, ehhez képest csak 30 000-rel több gyermeket vállaltak. Az országban összességében egymillióan kérvényezték, hogy második gyermekük születhessen, miközben a kormány ennek a duplájára számított. A központosított családtervezés egyre kevésbé működőképes.

Továbbra is özönlenek a menekültek Európába

Az őszi hónapokhoz viszonyítva valamelyest csökkent az Európába áramló menekültek száma, de nem olyan mértékben, mint ahogyan azt több szakértő is gondolta még a tél előtt. December 24-étől 27-éig összesen 12 740 menedékkérőt vettek nyilvántartásba a német hatóságok. Mindez azt jelenti, hogy naponta átlagosan 3200 menedékkérő érkezik Németországba. Mint ismeretes, az ősz elején még naponta 10 000-en jöttek. Viszont ha a mostani menekülthullám stabilizálódna, jövőre még többen érkeznének, mint az idén. Minderre az Angela Merkel kancellár vezette CDU testvérpártja, a CSU figyelmeztetett. A CSU emiatt kötelezné a menekülteket a társadalmi beilleszkedésre. Az elképzelések szerint valamennyi menekülttel írásbeli megállapodást szándékoznak kötni, mely arról szól, hogy kötelező a német nyelvi és integrációs kurzusok látogatása, valamint a német jog- és értékrend elfogadása. Az úgynevezett integrációs megállapodás megsértését az adófizetők pénzéből finanszírozott támogatások csökkentésével szeretnék büntetni.

Adóelkerülési ügybe keveredett az Apple olasz leányvállalata

318 millió eurót fizethet az Apple Olaszországnak. A multinacionális cég olasz leányvállalata ellen egy feltételezett csalási ügy miatt indult vizsgálat. Az olasz adóhatóság szerint a cég 880 millió euró adót nem fizetett be 2008 és 2013 között. Az eljárást a milánói ügyészség folytatta le. Az amerikai cég egyelőre nem kommentálta a megegyezést az olasz leányvállalatával kapcsolatban. Az Apple korábban tagadta, hogy megpróbálna kibújni az adófizetés kötelezettsége alól bárhol a világban.
Ez egyébként nem az első adócsalási botránya az Apple-nek. 2013-ban az amerikai hatóságok azt állították, hogy az Apple a bevételének mindössze a 2 százalékát fizette be adóként, azaz 74 milliárd dollár helyett csak 2 milliárdot. Tom Cook, az Apple vezérigazgatója akkor azt mondta, hogy a cége minden olyan adótörvényt betartott, amely rá vonatkozik.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..