home 2024. május 06., Ivett napja
Online előfizetés
Fizeti e a tévésarcot?
(tv, T. T.)
2005.11.29.
LX. évf. 48. szám
Fizeti e a tévésarcot?

Szalai Attila karikatúrájaAnnak idején azért szüntették meg a televízió megadóztatását, mert a rendelkezést alkotmányellenesnek minősítették. Új alkotmányunk azóta sincs, mégis visszaállították ezt a fajta közteherviselést. Vajon olvasóink hogyan vélekednek az új sarc bevezetéséről? PAPP J...

Szalai Attila karikatúrája

Annak idején azért szüntették meg a televízió megadóztatását, mert a rendelkezést alkotmányellenesnek minősítették. Új alkotmányunk azóta sincs, mégis visszaállították ezt a fajta közteherviselést.
Vajon olvasóink hogyan vélekednek az új sarc bevezetéséről?
PAPP Judit bajmoki közgazdasági technikus:
- Az embereket manapság számtalan sarccal sújtják, és lassacskán hozzászokunk ahhoz, hogy akaratunk ellenére - minthogy sem erről, sem sok minden másról sem kérték ki a véleményünket - fizetünk az államnak. Hogy ki miből fizet, és hogy honnan kerít elő rá pénzt, az persze senkit sem érdekel. Ravasz módon oldották meg az illetékesek a megfizettetés módját, mert az esedékes villanyszámlával együtt fizetjük, tehát nem külön. Igaz, bizonyos kivételes esetekben a polgárok kérvényt nyújthatnak be az illetékes szervekhez a tévésarc eltörléséért, azok pedig bizonyos határidőn belül elbírálják, hogy jóváhagyható e a kérelem vagy sem. Ha már rá vagyunk kényszerítve az említett illeték fizetésére, remélhetőleg nem raknak még nagyobb terhet a nyakunkba annak havonta való emelésével, mert azt hiszem, a mi keresztünk már amúgy is éppen elég nehéz.
Dr. KORHECZ Tamás szabadkai jogász:
- Az embernek olyan a természete, hogy mindig elégedetlen, akármilyen teherről van is szó. Személy szerint támogatom ezt az új adónemet. Úgy tudom, hogy a fejlett országok nagy részében ezen a módon oldják meg a tévéadó kifizetését, vagyis ez egy elterjedt módszer, nem látok benne semmi kivetnivalót. Mint jogász nem tartom alkotmányellenesnek sem jogszabályellenesnek.
KELEMEN Tamás nagykikindai főiskolai hallgató:
- Őszintén szólva még nem döntöttem el, hogy fizessek-e az államnak tévéadót. Ha a műsorok színvonalát veszem figyelembe, akkor azt hiszem, egy lyukas garast sem érdemelne meg a nemzeti tévéállomás. Egyedül talán a sportközvetítések érnek valamit. Ha időm engedi, azokat szívesen megnézem. A többi műsorra, mondjuk az ,,igazmondó” híradóra, a különféle stílustalan játékfilmekre vagy a szitkozódástól sem mentes politikai vitaműsorokra szót sem érdemes fecsérelni. Másrészt viszont, ha az ország törvényei előírják a tévé-előfizetést, akkor azt minden polgárnak tiszteletben kell tartania, függetlenül attól, nézi-e a szerbiai tévé műsorát vagy sem.
TÓTH László szabadkai jogász:
- Törvényellenesnek tartom az egész rendeletet, mert a villanyárammal együtt fizettetik meg a tv-t, és nem a készülék valós használata alapján. Abban nem vagyok biztos, hogy alkotmányellenes-e ez az új rendelkezés, abban azonban igen, hogy törvényellenes. Hiszen a hazai jogalkotásban benne van az az alapelv, hogy egy szolgáltatás megfizettetésének arányban kell lennie annak használatával. Ez az alapelv ebben az esetben nem valósul meg. Más lenne a helyzet, ha valahogy ellenőrizni tudnák, hogy ki mennyit nézi a tévéjét, és az alapján fizettetnék meg. Tudomásom szerint a polgárok nem bújhatnak ki a közteherviselés alól, még akkor sem, ha nincs tévéjük otthon. Ha egy háztartásba be van vezetve a villanyáram, akkor fizetni kell a tévéhasználat díját is. Politikai döntésnek tartom az egészet, az állami tévét a mindenkori hatalom szócsőnek használja, és ezt a szerepét próbálják ebben a formában erősíteni.
BAJTAI Kornél királyhalomi újságíró:
- 2000 október ötödike után az úgynevezett demokratikus hatalomnak az első intézkedése az volt, hogy ezt a sarcot megszüntette. Igazából ez a probléma azóta sem lett megoldva. A jelenlegi kormány apránként a miloševiæi rendszer gyakorlatát hozza vissza, és ehhez hozzátartozik a tévé-előfizetés újbóli bevezetése is, mégpedig ilyen inkorrekt módon, hogy a villanyszámlához csatolják, s ezzel voltaképpen rákényszerítik az embereket arra, hogy fizessenek. Ha nem fizetik be a tévé-előfizetési díjat akkor a villanyszámlát kamatos kamattal eladósítják, tehát gyakorlatilag a tévé-előfizetés elmaradása miatt kikapcsolják az áramot a házban. Ez helytelen, hogy ne mondjam, diktatórikus eljárás, mert itt Észak-Vajdaságban főleg a magyarok - a lakosság nagyobb részével együtt - nem is nézik a belgrádi televízió műsorát. Adjanak alternatívát, hogy melyik tévét nézzem, s akkor a kiválasztott csatornának azonnal ki is fizetem a havidíjat.
ENGI Gábor ludasi sofőr:
Igaz, hogy a tévé-előfizetést meg kell fizettetni, de figyelembe véve a pillanatnyi életkörülményeket, ez az emberek nagy részének óriási tehertétel. Mindenképpen jó dolognak tartom, hogy a látás- és hallássérültek mentesülnek e díj fizetése alól, de rengetegen vannak, akiknek nincs pénzük még a létfenntartási költségeik fedezésére sem, mégis fizetniük kell a sarcot. Én a kormány helyében közvélemény-kutatás útján derítettem volna ki, kinek kell fizetnie és kinek nem. Nagyon sok emberről tudok, akinek nincs televíziója, mégis fizetnie kell a tévéadót. Én még nem gondolkodtam el azon, hogy fizessem-e vagy se, hiszen itt Észak-Bácskában az emberek nagy része egyáltalán nem nézi a szerbiai állami televízió műsorát.
SZABÓ Julianna zombori nyugdíjas:
- Fizetem a tévéadót, mert fizetnem kell. Mondja, tehetek mást? Ha egy picit is késnék a törlesztéssel, biztos vagyok benne, hogy azon nyomban kikapcsolnák az áramomat. A villanyáramra pedig nagy szükségünk van, hiszen jön a hideg, a sötét tél, mi lenne velünk meleg és világos szoba nélkül? Szégyenletesen kevés a nyugdíjam, a villanyáramot és a rezsiköltséget is alig bírom törleszteni, mégis muszáj lesz valahogy kiszorítanom még azt a háromszáz dinárt is a tévé előfizetésre is. Csak azt nem tudom, hogyan. Főleg a magyar televízió műsorát nézem, időnként átváltok az újvidéki a magyar nyelvű csatornára is, a belgrádi állami tévét pedig - őszintén szólva - sohasem nézem. Az egyedüli normális szerb nyelvű adás a B92. Kiváló műsorstruktúrájával, objektív híradásaival, kellemes megjelenésű bemondóival vezető szerepet tölt be a hazai médiapalettán. Kíváncsi lennék rá, hogy a tévé-előfizetést vajon a villanyszámlához merik-e csatolni Szerbia más részein is? Őszintén szólva úgy gondolom, hogy ezt a sarcot csak nekünk, vajdasági polgároknak kell fizetnünk, hiszen az államkassza üres, és kit fejjen Belgrád, ha nem a Vajdaságot és a vajdasági embereket.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..