home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Fitten a várandósság alatt (is)
(Forrás: life.hu)
2014.10.01.
LXIX. évf. 40. szám
Fitten a várandósság alatt (is)

A várandósság egészen különleges állapot. A kilenc hónap alatt, amíg a nő kisbabát vár, folyamatos testi és lelki változáson megy át. Abban, hogy a kismama nagyobb harmóniában maradjon önmagával és születendő gyermekével, a sport sokat segíthet.

A terhesség alatt megváltozik a test kötőszöveteinek állapota. Ödéma keletkezhet a végtagokban, és a hízás csak a legritkább esetben kerülhető el. Az elfogadható súlygyarapodás körülbelül tíz-tizenkét kilogramm. Ha a várandós nő nem szeretné átlépni ezt az értéket, akkor jól teszi, ha megfelelő mozgásformát választ. Ez egyrészt segít megőriznie nőiességét, másrészt a torna növeli a boldogságérzetét, csökkenti a visszerek, a vizesedés kialakulásának kockázatát, nem utolsósorban pedig megkönnyíti a szülést.

Védeni a gerincet

A várandósság egyik legkellemetlenebb velejárója a gerincfájdalom, hiszen a megváltozott testtartás és a többletsúly miatt nagyobb terhelés hárul a csigolyákra. Ezért ajánlatos ilyenkor a gerinctornával kombinált kismamatorna, mert azonkívül, hogy a test általa felkészül a szülésre, a gerinc is jobban bírja majd a terhelést.

Harmónia a vízben

A kisbaba és a kismama legtermészetesebb közege a víz. Amerikában nagyon közkedvelt a watsu vízi kismamatorna, melynek lényege a víz és az energiák összehangolása. A kismama ilyenkor vízben lebegve tornázik, és a terapeuta segítségével csendben, meditatív állapotban mozgatja át izmait. Néhány alkalom után már képes teljesen elengedi magát, és élvezheti a harmonikus, vízben lebegő állapotot. A watsunak köszönhetően ellazulnak az izmok, megszűnnek a kínzó nyaki és hátfájdalmak, megnyugszik az idegrendszer, oldódik a stressz. A kismama ezáltal jobban összehangolódik a magzattal, és elmúlnak a szüléssel kapcsolatos félelmek is. Természetesen — terapeuta és lehetőség hiányában — az egyszerű úszás is alkalmas rá, hogy a leendő anyuka a víz természetes közegében mozgassa át a testét és segítse magzata fejlődését.

Ritmusban a kisbabával

Aki a terhessége előtt szeretett táncolni, annak a babavárás alatt sem kell lemondania erről az időtöltésről. Léteznek éppen kismamáknak tartott táncórák, melyeken a nő folytathatja hobbiját, ráadásul a születendő gyermeknek már a pocakban fejlődhet a ritmusérzéke. Az ütemes mozgás megnyugtatja, elringatja a magzatot, és mivel ez rögzül benne, kisbabaként könnyebben lehet majd elaltatni zenével. Nem mellesleg érdemes tudni, hogy a tánc megelőzi a várandósság alatt kialakuló vizesedést, a székrekedést, segít ellazítani az izmokat, és az egész testet átmozgatja.

Testi-lelki összehangolódás

A legbiztonságosabb sportok egyike, mely hozzájárul a kismama és a magzat harmonikus állapotához: a jóga. Legfőbb célja segíteni az anyát ráhangolódni a kisbabája fejlődésére, valamint az anyává válás testi-lelki változásainak tudatos megélésére. A tapasztalat azt mutatja, hogy a kismamajóga gyakorlásával a várandósság esetleges kellemetlen testi tünetei teljesen megszüntethetőek, mert ez a fajta mozgás állandó jó közérzetet teremt. A jóga gyakorlását kismamaként sosem késő elkezdeni, mindenki a saját tempójában haladhat, figyelembe véve az adottságait. Gyakran az utolsó hónapokban megkezdett gyakorlás is nagy segítséget nyújt a várandósságban, sőt a szülésben is.

A sportszakemberek szerint nagyon fontos, hogy az a nő, aki a terhessége előtt is sportolt, ne hagyja abba a mozgást, csupán mérsékelje — mivel a hirtelen leállás sem jó a szervezetnek. Ez természetesen csak akkor érvényes, ha az anyuka nem veszélyeztetett terhes. Egy egészséges kismama bátran edzhet, de csak mértékkel, és persze úgy, hogy kihagyja a veszélyes gyakorlatokat. Aktív kardiomozgás végzése közben fontos a folyamatos pulzuskontroll, lehetőleg pulzusmérőóra használatával. Ha valaki eleve többletsúllyal esik teherbe, akkor ez az eszköz, illetve a folyamatos, könnyű mozgás különösen hasznos.

A hasizomgyakorlatokról megoszlanak a vélemények. Némelyek szerint jobb mellőzni, és inkább a hát izomzatát célszerűbb erősíteni. A mellizom edzését azonban nem szabad elhanyagolni — annak érdekében, hogy az izomzat ne nyúljon meg a mellnövekedés hatására.

A szülész-nőgyógyászok véleménye szerint egy kisbabát váró nő számára a leghasznosabb sport a kismamatorna és a jóga. Mindkettőt körülbelül húszhetes kortól a legideálisabb elkezdeni — különösen akkor, ha a kismama előtte nem sportolt. Ilyenkor kezd el a magzat látványosan fejlődni, ezzel pedig a leendő anyukára nagyobb teher hárul. Nagyon hasznos a vízi kismamatorna, az úszás, de nem árt vigyázni! A vízben sok baktérium található — főleg az uszodákban —, és mivel ilyenkor a hüvelyváladék intenzívebben termelődik, a kismamák fogékonyabbak a fertőzésekre. A futás és a biciklizés nem ajánlatos, ellenben az orvosok abban egyetértenek, hogy a séta minden kismamának jót tesz — ráadásul az intenzívebb gyaloglással zsírégetés is elérhető.

Vannak sportágak, melyekbe nem érdemes belefogni, amikor a nő már áldott állapotban van, ha ugyanis a szervezet nem szokott hozzá, a megerőltetés akár egészségügyi gondot is okozhat. Pilates például akkor végezhető, ha a kismama előtte is gyakorolta. Ha azonban mégis ellenállhatatlan vágyat érez e mozgásforma kipróbálására, mindenképpen fokozatosan, edzői segítséggel kezdjen hozzá. A futás szintén nem javallott, és az ugrálást, a hirtelen mozdulatokat igénylő sportokkal is vigyázni kell, mert árthatnak a kisbaba egészségének.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..