home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Fit for 55
Talpai Lóránt
2022.03.17.
LXXVII. évf. 11. szám
Fit for 55

A cél Európa energetikai függetlensége — Oroszország otthagyja az Európa Tanácsot — A tájékoztatás szabadságának védelme

A cél Európa energetikai függetlensége

Az Európai Bizottság javaslatot terjesztett elő, hogy Oroszország ukrajnai háborújára válaszul már jóval 2030 előtt függetlenítse Európát az orosz fosszilis tüzelőanyagoktól. A terv számos intézkedést vázol az emelkedő európai energiaárakra történő reagálástól az európai gázkészletek mielőbbi feltöltéséig — közölte Frans Timmermans európai zöldmegállapodásért felelős uniós biztos Strasbourgban. Az Európai Bizottság REPowerEU elnevezésű javaslata diverzifikálni kívánja a gázellátást, gyorsítani a megújuló energiahordozók elterjedését, valamint kiváltaná a gázt a fűtésben és az energiatermelésben. A terv megvalósulása kétharmaddal csökkentheti az EU orosz gáz iránti keresletét már az év vége előtt — emelték ki. Az uniós bizottság nem orosz beszállítóktól szerezné be, egyúttal növelné a biometán, a megújuló hidrogén, valamint a cseppfolyósított gáz importját, ezzel egyidejűleg csökkentené a fosszilis tüzelőanyagok háztartási felhasználását. Előmozdítaná az energiahatékonyság, a megújuló energiaforrások és a villamosítás növelését. Megjegyezték: a Fit for 55 nevű, új uniós klímacsomag javaslatának maradéktalan végrehajtása már 2030-ra 30 százalékkal csökkentené az EU éves fosszilis gázfogyasztását, ez a mennyiség mintegy 100 milliárd köbméternek felel meg.

 

Oroszország otthagyja az Európa Tanácsot

Oroszország azzal vádolta meg az EU és a NATO „Oroszországgal szemben barátságtalan” tagállamait, hogy „az ET, valamint a közös európai humanitárius és jogi térség tönkretételére irányuló” politikát folytatnak. Ezzel felmondja az emberi jogok európai egyezményét is. „Oroszország nem fog részt venni abban, hogy a NATO-országok és az őket engedelmesen követő EU Európa legrégebbi szervezetét a nyugati felsőbbrendűség és önimádat bűvigéinek újabb platformjává alakítsa. Hadd élvezzék egymással a kommunikációt, Oroszország nélkül” — hangzott az orosz külügyminisztérium közleménye.

 

A tájékoztatás szabadságának védelme

Az információk manipulálása fenyegetés a demokráciára, ezért különösen fontos a tájékoztatás szabadságának védelme és a félretájékoztatással szembeni fellépés — jelentette ki Josep Borrell, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője. Josep Borrell az Európai Unió demokratikus folyamataiba való külföldi beavatkozásról szóló uniós parlamenti vitán hangsúlyozta, a demokrácia az állampolgároknak járó információn alapul. Az Európai Unió nem azt próbálja eldönteni intézkedéseivel, hogy mi az igazság és mi a hamis. „Amire és akikre összpontosítanunk kell, azok a külföldi szereplők, akik szándékosan, összehangolt módon próbálják manipulálni információs környezetünket, hogy előmozdítsák saját céljaikat, és ártsanak nekünk” — fogalmazott a főképviselő.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..