home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Finom falatok, jó társaság
Fehér Márta
2022.06.29.
LXXVII. évf. 26. szám
Finom falatok, jó társaság

Kispiacon vasárnap megtartották a Nemzetek Főzőversenye Határok Nélkül rendezvényt. Vajdaság szomszédos és távolabbi falvaiból, önkormányzataiból, továbbá Magyarországról, valamint az erdélyi és a felvidéki testvértelepülésekről is érkeztek amatőr szakácsok, baráti társaságok, küldöttségek a Chef Vajdasági Hagyományőrző, Idegenforgalmi és Gasztronómiai Szövetség szervezésében, Kispiac Helyi Közössége és az Ékszer Női Egyesület közreműködésével megvalósuló, immár 13. gasztroeseményre.

A híres-neves, nagy tömegeket vonzó kispiaci vásárral egy időben és egy helyen megrendezett főzőversenyre mintegy hetven csapat nevezett be, a kilátogatókat pedig színes programokkal, finom ételekkel, zenével és kiváló hangulattal várták a házigazdák.


Készül a székelykáposzta

— A kispiaci vásárra építettük a rendezvényt, mely tizenhárom évvel ezelőtt indult, a cél pedig az volt, hogy a Kárpát-medencei területeket összefogva bemutassuk a régióban együtt élő különböző nemzeti közösségek ízvilágát — elevenítette fel a kezdeteket Szarapka Ede, Kispiac Helyi Közössége Tanácsának elnöke. — Az első években rekordokat döntöttünk a látogatottságot illetően, megközelítettük a százötven versenyző csapatot, ami érthető, hiszen sokkal jobb világot éltünk, és a gazdasági helyzet is megfelelőbb volt. Az emberek akkoriban még könnyedebben fordultak a szórakozás felé, mint napjainkban, és a helyi közösségünkkel szinte napi kapcsolatban álló határon túli (testvér)településekről is rengetegen érkeztek. Ma is itt vannak velünk a felvidéki és az erdélyi partnerfalvak. A helyi közösségnél bejelentkezett csapatok létszáma eléri az ötvenet, a gasztroegyesület által érkezett csapatokkal együtt hetven társaság méri össze főzőtudományát. A rendezvény azonban nemcsak erről szól, hanem a barátkozásról, a beszélgetésekről is. A vásárra érkezők is bekukkantanak a rendezvényünkre, megnézik ezeket a csodálatos ételeket, illetve a főzőversenyre benevezettek is kilátogatnak a vásárra, mely az 1500 lakosú településünk büszkesége.


Sándor György, László Gábor és Szarapka Ede

Varbai András mesterszakács, a Chef Vajdasági Hagyományőrző, Idegenforgalmi és Gasztronómiai Szövetség elnöke elmondta, a versenyzők többsége pörköltet készít, népszerűek a grillek, rostélyosok, sokan főznek levest, valamint a nálunk még eléggé ismeretlen barbecue-val is próbálkoznak néhányan.

— Minden évben jobb és jobb ételek készülnek, hiszen a zsűri véleményéből, megjegyzéséből sokat tanulhatnak a visszajáró szakácsok. Mindig szólok, hogy ügyelni kell a tüzelésre, mert amikor majdnem kész az étel, sokan odaégetik.


Törzshelyükön a hódmezővásárhelyiek

Bihacsi László és felesége Hódmezővásárhelyről érkeztek, mindketten a Szabadtűzi Lovagrend tagjai, s összeszokott csapatuk többi tagjától eltérően az idén is bevállalták a többórás várakozást a határon, úgy döntöttünk, ráérünk.

— Tizenkettedik alkalommal jöttünk el erre a főzőversenyre, eddig csupán egyet hagytunk ki a rendezvény történelme során, törzshelyünk van — meséli büszkén. — Húsgombócleves készül, melyet nálunk becsinált levesnek neveznek, főtt tojás és tejszín is kerül bele, gyenge savanyán tálaljuk. A bográcsban pedig részeges pulykaragu fő, sok zöldséggel, a köret juhtúrós-kapros galuska lesz.


Kóstolás

Tökös marhapörkölt főtt a felvidékiek sátoránál. Zsír helyett szalonnával, hagymával, paprikával, paradicsommal készül az alaplé, ebbe kerül a marhalábszár, fűszerként só, édes- és erőspaprika, egy kevés vörösbor, majd végezetül a gyalult tök is a bográcsban landol. Az erdélyieknél pedig a hagyományos székelykáposzta rotyogott, növendékhúsból, melynek a felét felfüstölt hús adja, savanyú káposztával.

— Hatfős csapattal képviseljük a felvidéki Nagymad Községet, immár nyolcadik alkalommal vagyunk ezen a rendezvényen, Kispiacon pedig legutóbb a májusi kakaspörkölt-főző versennyel összekötött családi napon jártunk — mondta László Gábor polgármester, aki kérdésemre elárulta, kedvenc itteni étele a túrós burek. — A testvérvárosi kapcsolatok, melyeket kialakítottunk — sajnos a kárpátaljai Mezőgecse küldöttsége a háborús helyzet miatt nem lehet itt —, nagyon jó barátságokat és sikeres együttműködéseket eredményeznek, melyek konkrét projektumokban gyümölcsöznek. Például az Európa a polgárokért pályázat keretében, mely uniós program célja, hogy segítse a polgárokat az EU közös történelmének, sokszínűségének és működésének megismerésében, aktív szerepvállalásra ösztönözve mindenkit a szociális szféra, az oktatás, a kultúra stb. területén.


A messzi földön híres kispiaci vásár

— Nyolcan jöttünk Miklósfalváról, mely a Hargita megyei Kányád község nyolc településeinek egyike — részletezte Sándor György polgármester. — Tavaly ősszel már eleget tettünk egy meghívásnak, most is örömmel érkeztünk, és kellemesen meglepődtünk, hiszen nem számítottunk ekkora vásárra. Nagyon jó és érdekes számunkra ez a rendezvény, örülünk, hogy tudunk találkozni a felvidéki barátokkal. A nagymadi polgármester által előbb említett Európa a polgárokért program kapcsán elmondanám, hogy nagyon sikeresnek tartom az Európai Unióval foglalkozó, tavalyi kispiaci konferenciát, hiszen Szerbia az EU előszobájában áll — reméljük, már nem sokáig várakoztatják. A tanácskozáson felmerülő Az unióval vagy anélkül témakör kapcsán mi, akik már EU-s tagországból érkeztünk, elmondtuk a pozitív és a negatív tapasztalatainkat, és ráirányítottuk a figyelmet arra, hogy vannak dolgok, melyeket már a csatlakozási fázisban érdemes orvosolni. A gasztronómiára visszatérve kiemelném, hogy tavaly egy igazi különlegességet volt alkalmam megkóstolni Kispiac vendégszeretetének köszönhetően: a cipóban tálalt hagymakrémlevest.

A kispiaci rendezvényen szerkesztőségünk is képviseltette magát. A Hét Nap standjánál az érdeklődők megvásárolhatták népszerű kiadványainkat — köztük a főzőverseny keretében bemutatott Egy falat Vajdaság című gasztrokönyvet, melyben térségünk ételeit, italait, hagyományait, szokásait és gasztrorendezvényeit találhatják meg az olvasók — mondta el a kispiaci vásártérre kilátogatóknak Tóth Lívia főszerkesztő és helyettese, Kartali Róbert.


A Hét Nap szerkesztősége a kispiaci főzőversenyen


Az Egy falat Vajdaság kiadványunk bemutatója Kispiacon


A főzőverseny egyik sztárfellépője: Mohácsi Brigi (Kartali Róbert felvétele)

Fényképezte: Fehér Márta

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..