home 2024. május 04., Mónika napja
Online előfizetés
Filmünnep Palicson
B. Z.
2005.07.20.
LX. évf. 29. szám

Július 17-én kezdődik a hagyományos Nemzetközi FilmfesztiválA filmipar számára a nyár - ,,beszéljünk haza': a palicsi nyár - a remény és a megújulás, az új lehetőségek tárháza. Még abban az esetben is, ha a hagyományossá vált nemzetközi filmfesztivál versenyműsorából gyakran hiányoznak a hírneves,...

Július 17-én kezdődik a hagyományos Nemzetközi Filmfesztivál
A filmipar számára a nyár - ,,beszéljünk haza': a palicsi nyár - a remény és a megújulás, az új lehetőségek tárháza. Még abban az esetben is, ha a hagyományossá vált nemzetközi filmfesztivál versenyműsorából gyakran hiányoznak a hírneves, rangos mostrák díjazott alkotásai (és az amerikai megafilmek), de hát Palicson az európai filmművészetet vizsgáztatják, tehát a ,,falánk cápák'-at távol tartják ettől a mi még mindig szerény, alacsony költségvetésű (160 000 eurós) seregszemlénktől. Szóval: a mainstream alkotások outban, figyeljünk arra egy hétig, július 17-étől 23-áig, amíg a versenyprogram tart, mit rejtettek el a ,,kincses ládában' az óvilág szineasztái.
A versenyprogramban lesz Koltai Lajos Sorstalanság című drámája, amely a magyar Nobel-díjas író, Kertész Imre azonos című életrajzi regénye nyomán készült, s az anyaországban bőven túl van a profitképesség határán, a nemzetközi piacon viszont - a recenzensek többségének véleménye szerint - leszerepelt a film, a Berlinálén sem zengtek róla ódákat a szakemberek. Mégis vitathatatlanul nyomot hagyhat a magyar box office történelmében. Sokan azt hangoztatják, hogy a Sorstalanság megfilmesíthetetlen regény, de Koltai Lajos - miután sokan szurkoltak neki - elmozdult a kamera mögül, beült a direktori székbe és végeredményben olya filmet készített, amely színvonalával, humanizmusával a méltán világhírű magyar és az egyetemes filmművészet felső szintjét közelíti meg. Megkockáztatom: talán túl magyarok voltak az elvárások. Koltai Lajos, a tapasztalt operatőr végeredményben első filmes rendező.
A fesztiválszervezők azt üzenik, hogy a ,,csomagban' mindenki talál kedvére valót. Megemlítjük a spanyolok versenyfilmjét, Alejandro Anemabar A belső tenger (The Sea Inside) című drámáját, mert az idén a legjobb külföldi film kategóriájában Oscar-díjat nyert, a vert mezőnyben hagyva a Kóristák (The Chorus) című alkotást, amelyet a Filmtudományi Akadémia szintén díjra nominált. Alejandro Anemabar felsorakozott a ,,spanyol grandok' mellé, munkája egy ágyhoz kötött beteg emberről szól, s rendezői érzékenységről tanúskodik. A film legnagyobb erénye az élettől búcsúzó beteget alakító színész öniróniával átitatott, hatásosan bölcs jellemformálása. A történet érezhetően személyes, sőt vallomás jellegű. A Kóristák, Christopher Barratier filmje egy bentlakásos fiúiskola életét vázolja. A versenyprogramba továbbá beszorítottak két német filmet (Utolsó napok, Egy nap Európában), egy norvég alkotást (Uno), a görögök kézbesítését, a svéd filmművészet reprezentánsát (Lélegzetvétel) s lehetséges egy új szerb dráma bemutatása is, a címe: Pillantás az Eiffel-toronyról. A válogatást Dubravka Lakiæ végezte, Nikolaj Nikitin volt a segítségére ebben.
A Párhuzamok és összeütközések ciklusba, szekcióba bekerült egy magyar film is, a Dealer, továbbá egy szlovén, török, cseh, bolgár, orosz, macedón, kazahsztáni és horvát alkotás. Megnézhetjük majd az új magyar, illetve osztrák filmeket is. Fiatal európai alkotók újabb munkáit is megtekinthetjük Tolnai Szabolcs és Petar Mitriæ válogatásában.
A megnyitó-ünnepségen Lifka Sándor Életműdíjat vehet át a karizmatikus lengyel rendező, Adrey Vajda és a szabadkai születésű Eva Ras. Blažo Peroviæ, a fesztivál alfája és omegája arról is beszámolt, hogy a palicsi szemle társszervezőt kap. Egy régi-régi elképzelés valósul meg azzal, hogy a jövőben a szemle lebonyolítását Palics és Szeged közösen vállalja. Így már most, 2005-ben, július 15-étől 17-éig a Tisza-parti városban mini fesztivált hirdetnek meg, melynek műsorán a Fiatal európai alkotók ciklus valamennyi filmjét levetítik.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..